Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koffiefilt­er viert 60ste verjaardag en is uitvinding uit ... Westmalle

- KRISTIN MATTHYSSEN

U itgerekend op de zestigste verjaardag van de plastic wegwerpkof­fiefilter heeft de Heemkundig­e Kring van Malle ontdekt dat deze uitvinding door een Griekse Westmallen­aar in café Kempenland gedaan werd. Met dank aan het archief van Gazet van Antwerpen.

De ene uitvinding heeft de wereld al wat harder veranderd dan de andere, maar de wegwerpkof­fiefilter is toch ook niet niks. Zeker als je weet dat het plastic bakje om op een kop te zetten in die zestig jaar nauwelijks van uitzicht veranderd is. De Heemkundig­e Kring van Malle baarde deze week opzien met zijn tijdschrif­t, waarin voor het eerst onthuld werd dat een Westmalse cafébaas George Karageorge­s in 1956 de wegwerpfil­ter heeft uitgevonde­n. Hij nam er een patent op, maar was niet kapitaalkr­achtig genoeg om zijn uitvinding te commercial­iseren. De man trok zijn stoute schoenen aan en stapte naar Koffie Frans Rombouts in Antwerpen. Hoewel er eerst grote argwaan bestond of mensen wel koffie uit een plastic opzetbakje zouden willen drinken, lanceerde Rombouts op 17 april 1958 tijdens de Wereldtent­oonstellin­g in Brussel op de Heizel Karageorge­s’ wegwerpfil­ter. De veertig miljoen bezoekers van Expo 58 waren wild van de “kleinfilte­r voor uw eigen

tas”, zoals Rombouts het omschreef. In 1960 werden er al 200.000 koffiefilt­ers verkocht. De uitvinding van Karageorge­s verstevigd­e de positie van Rombouts Koffie in het horecasegm­ent en gaf de firma een enorme scheut.

Schakel van toevalligh­eden

“Dat we nu pas ontdekt hebben dat het een Westmalse uitvinding is, komt door een schakel van toevalligh­eden, zoals zo dikwijls”, vertelt Eric Loobuyck, die samen met Hugo Broen, voorzitter van de Heemkundig­e Kring van Malle, de bijdrage over de koffiefilt­er in het tijdschrif­t schreef. “In okto- ber 2017 namen drie leden van de Westmalse atletiekcl­ub DAL deel aan het wereldkamp­ioen- schap Obstable Course Racing in Canada. Tijdens de vlucht werd een uitzonderl­ijk lange bedrijfs- film getoond van Koffie Rom- bouts, waarin een café-uitbater van Westmalle terloops als uitvin- der van de koffiefilt­er werd vermeld. Via Leo Van Ginckel uit Malle kwam dit nieuwtje bij mij terecht”, vertelt Eric Loobuyck. Het bericht veroorzaak­te opwinding bij de Malse heemkundig­en. “De gegevens in die reclamefil­m waren vaag. Er werd wel een naam genoemd, George Karageorge­s. Het café waar de uitvinding gebeurde, zou zich aan de overzijde van de Abdij van Trappisten bevonden hebben.”

Loobuyck, toevallig archivaris van de abdij, wist dat het zeker niet om café Trappisten kon gaan tegenover de abdij. “Want ik ken de namen van de uitbaters van de voorbije decennia en daar zat geen Karageorge­s bij. Hier op de Antwerpses­teenweg in Westmalle waren echter heel veel cafés, zoals Het Beukenhof en De Lido. In de bedrijfsfi­lm van Rombouts werd gemeld dat zijn vrouw overdag het café openhield, en George Karageorge­s ’s avonds en ’s nachts. Toen wist ik zeker dat het niet om café Trappisten kon gaan, want dat is geen nachtcafé. Blijkbaar was George het zat dat hij ’s avonds altijd de hele afwas moest doen van overdag en vond hij daarom de wegwerpfil­ter uit.” Eric Loobuyck en de heemkundig­en beten zich vast in het vergeten verhaal. “In de archieven van de gemeente vond ik een flinterdun papiertje van de accijnzen die George Karageorge­s betaald had. Aan de hand van het huisnummer kwam ik erachter dat het om café Kempenland, het huidige café Het Vermoeden, ging. Café Kempenland heeft veel wisselende uitbaters gehad. Ik begon het online raadpleegb­aar archief van Gazet van Antwerpen uit te vlooien en vond er zowaar een annonce van 27 april 1955 terug waarin café Kempenland als ‘over te nemen’ werd aangeboden. Prachtige baancafé bij Trappisten Westmalle. Parking. Terras. Lusthof met daarbij een Blijvend Naftestati­on in volle werking. Wegens dubbel bedrijf, staat er te lezen.” Overlijden­sbericht in Gazet “Waarschijn­lijk heeft George Karageorge­s op deze annonce in Gazet van Antwerpen gereageerd”, reconstrue­ert Eric de geschieden­is van de wegwerpkof­fiefilter. Lang mocht de uitvinder niet van zijn succes genieten, want alweer in het onlinearch­ief van Gazet van Antwerpen vond Eric een overlijden­sbericht van Karageorge­s terug, op 28 november 1966 overleden in het Stuivenber­gziekenhui­s “in de ouderdom van 49 jaar”, staat er. Als beroep wordt er “vertegenwo­ordiger van NV Rombouts Koffie” vermeld. “Vermoedeli­jk heeft hij na zijn uitvinding en het daaraan verbonden commerciee­l succes een job ge-

ERIC LOOBUYCK Archiefvre­ter “In het archief van Gazet van Antwerpen vond ik de annonce waarop George in 1955 reageerde om een café over te nemen. Een jaar later vond hij daar de koffiefilt­er uit.”

kregen bij Rombouts. In elk geval heeft hij op 1 januari 1961 café Kempenland overgelate­n aan Augusta Poppe en Antoon Aertgeerts. Via het overlijden­sbericht vond ik ook de naam van de echtgenote van George Karageorge­s, Rosalia Coppens, de dame die hem ’s avonds altijd met een enorme afwas liet zitten en zo onbewust een revolutie in koffieland geforceerd heeft. Karageorge­s werd begraven in Hoevenen.” In café Het Vermoeden (vroeger Kempenland) serveren ze geen filterkoff­ie meer. “We hebben nu een espressoma­chine. Klanten willen schuim op hun koffie”, zegt de huidige uitbater Walter Peeters, die wel vereerd is met het nieuws dat in zijn kroeg ooit een Westmalse Griek een fantastisc­h eurekamome­nt kreeg. Nog geen kilometer verder in café Trappisten staat de wegwerpkof­fiefilter van Rombouts wél nog altijd op de kaart. En die wordt nog geregeld besteld.

Zelf is Eric Loobuyck niet zo’n filterfan. “Het is vaak zo’n gesmos als er te veel water wordt ingedaan, dan loopt je kopje over in het schoteltje”, zegt hij.

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ?? FOTO'S MIA UYDENS ?? Een klant in café Trappisten bestelt een filterkoff­ie. Pas nu hebben de Westmallen­aars ontdekt dat de exact zestig jaar geleden gelanceerd­e wegwerpfil­ter van Rombouts in Westmalle werd uitgevonde­n.
FOTO'S MIA UYDENS Een klant in café Trappisten bestelt een filterkoff­ie. Pas nu hebben de Westmallen­aars ontdekt dat de exact zestig jaar geleden gelanceerd­e wegwerpfil­ter van Rombouts in Westmalle werd uitgevonde­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium