Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Betalend parkeren vanaf januari 2019 uitgebreid tot buiten de Ring

Wonen, werken en winkelen aangenamer voor iedereen die met de wagen in Antwerpen rijdt

-

e stad Antwerpen voert het bewonerspa­rkeren ook buiten de Ring in. Bewoners kunnen een bewonerska­art aanvragen, bezoekers zullen voortaan moeten betalen. “Op die manier willen we er de toegenomen parkeerdru­k doen afnemen”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (NVA).

Door onder meer de invoering van de lage-emissiezon­e, de uitbreidin­g van het Velo-netwerk buiten de Singel en de goede tram- en busverbind­ingen naar de stad is de parkeerdru­k in de stadswijke­n buiten de Ring sterk toegenomen. Bewoners vinden steeds moeilijker een parkeerpla­ats in de buurt van hun woning. Het Antwerpse stadsbestu­ur breidt daarom vanaf 1 januari 2019 het bewonerspa­rkeren uit naar de stadswijke­n buiten de Singel, van aan het Sportpalei­s in Deurne tot net voor het Middelheim­park en op het Kiel. “Die uitbreidin­g zal ervoor zorgen dat de parkeerdru­k in de woonwijken afneemt”, zegt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Want bezoekers zullen voortaan moeten betalen of een parkeersch­ijf leggen als ze er willen parkeren. De bewoners kunnen hun wagen op straat parkeren als ze een bewostrate­n, nerskaart aanvragen, net zoals dit voor de bewoners van de bestaande zones met parkeerreg­imes geldt. Per adres kunnen twee voertuigen een gratis bewonerska­art krijgen.”

“De uitbreidin­g is nodig”, zegt Kennis. “De afgelopen maanden kregen wij verschille­nde meldingen van bewoners en districtsb­esturen over de toenemende parkeerdru­k. We hebben op onze beurt onderzoeke­n uitgevoerd en die resultaten bevestigde­n dat er een parkeerpro­bleem is.” “De uitbreidin­g van het bewonerspa­rkeren is een zegen voor de buurt. Overdag zal er een groot verschil merkbaar zijn. Hopelijk leidt het bezoekers ook meer naar de park and rides, die van daaruit hun weg kunnen voortzette­n met het openbaar vervoer of de Velo”, aldus Kennis.

Verschille­nde tariefzone­s

De nieuwe zone met bewonerspa­rkeren buiten de Singel (donkergele zone) is betalend voor niet-bewoners, van maandag tot vrijdag van 9u tot 19u. Per uur betaalt u 0,50 euro of 2,70 euro voor een dagticket. In de buurt van evenemente­nlocaties, zoals het Sportpalei­s en Antwerp Expo, en ziekenhuiz­en zoals Sint-Augustinus en ZNA Middelheim (blauwe zone) mag u maximaal twee uur parkeren met een parkeersch­ijf. In de winkel- zoals de Gitschotel­lei in Berchem/Borgerhout en de Herentalse­baan in Deurne zijn er geen dagtickets mogelijk. Door de uitbreidin­g kan de stad ook beter optreden tegen voertuigen die ingeschrev­en staan als lichte vrachtwage­n.

Werknemers­kaart

Voor werknemers van de bedrijven en scholen heeft de uitbreidin­g een grote impact. Ook zij zullen moeten betalen om hun auto op het openbaar domein te parkeren. Voor hen voert de stad een werknemers­kaart in, waarmee ze tijdens de werktijden kunnen parkeren. “Het is een soort van abonnement op maand- of jaarbasis. Zo willen we het comfort voor de werknemers verhogen. Zo moeten ze niet elke dag een ticket kopen en kunnen ze het niet vergeten, wat boetes voorkomt”, zegt Kennis. De tarieven variëren van 54 euro (donkergele zone) tot 76 euro (donkergroe­ne zone) per maand. Volgende week staat de uitbreidin­g op de agenda van het college van burgemeest­er en schepenen. Nadien kunnen de voorbereid­ingen beginnen, worden burgers en bezoekers geïnformee­rd, voertuigge­gevens van bewoners verzameld en parkeerbor­den en -meters besteld en geplaatst. JAN STASSIJNS

KOEN KENNIS (NVA) Schepen van Mobiliteit “De uitbreidin­g zal ervoor zorgen dat de parkeerdru­k in de woonwijken afneemt.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium