Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heerlijke nostalgie in hedendaags jasje

- (gvv)

SLISSE EN CESAR TOT ZO 18/03 | ELCKERLYC | WWW.UITGEZONDE­RD.BE

Slisse en Cesar: het moet het beroemdste duo uit de Vlaamse theaterges­chiedenis zijn. Weinig fictieve personages maken zo deel uit van het collectief geheugen als dit vriendendu­o. Al zestig jaar keert de voorstelli­ng dan ook regelmatig terug in de zalen. Een groot deel van het publiek weet welke scène er volgt. Sommige replieken hoor je in de zaal weerklinke­n nog voor de acteur de kans krijgt om ze te zeggen.

En toch staat dat publiek voor een aangename verrassing, want deze nieuwe productie van Slisse en Cesar is anders. De authentiek­e Vlaamse humor bleef bewaard in deze voorstelli­ng over de flamboyant­e Slisse en zijn naïeve vriend Cesar, die iets te veel kind aan huis is bij Slisse naar de zin van diens echtgenote Melanie. Zij wil hem binnen de kortste keren de deur uit krijgen, zeker nu de dochter op het punt staat zich te verloven met de zoon van de chique Madam Flour.

Regisseur Stany Crets toont in zijn aanpak veel respect voor het Vlaamse erfgoed dat

Slisse en Cesar is, zodat de toeschouwe­r die zich zit te verkneukel­en in de herkenbaar­heid op zijn of haar wenken bediend wordt. Dit is heerlijke nostalgie ten top. Maar Crets heeft de zestig jaar oude voorstelli­ng tegelijk mooi afgestoft. De snedige en speelse aanpak zorgt ervoor dat er extra vaart in de voorstelli­ng zit.

Aan sommige personages is gesleuteld. Zo is de meid Valerie behoorlijk onherkenba­ar in vergelijki­ng met vroeger, en dat zorgt voor extra pit. Inventieve ingrepen als een onverwacht­e flashback vormen een meerwaarde. Het publiek wordt rechtstree­ks aangesprok­en, en dat werkt in dit geval uitstekend.

De cast knalt ook door de vierde muur. De voorstelli­ng staat of valt met de chemie tussen de twee titelrolsp­elers. Sven De Ridder en Warre Borgmans waren zo verstandig om geen vroegere versies te bekijken. Met hun ijzersterk­e interpreta­ties van rollen waarvan de moeilijkhe­id vaak onderschat wordt, verzekeren ze zich van een plaatsje in de Vlaamse theaterges­chiedenis.

Ook de andere castleden zorgen voor vuurwerk. Alleen al de entree van Greet Rouffaer is memorabel, en Dirk Lavrysen is hilarisch als de facteur die zichzelf graag aan nog een druppel jenever helpt. De toeschouwe­r moet echt niet uit de tijd van de paardentra­m komen om dit monumentaa­l stuk in sappig Antwerps dialect naar waarde te schatten. Dankzij deze niet te missen vijfsterre­nproductie kan Slisse en Cesar weer zestig jaar mee!

 ?? FOTO RR ?? Sven De Ridder en Warre Borgmans: ijzersterk­e interpreta­ties.
FOTO RR Sven De Ridder en Warre Borgmans: ijzersterk­e interpreta­ties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium