Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zondag dansdag

Feesten op house en techno tijdens een nieuwe Sonntag Magiq

-

SONNTAG MAGIQ ZO 11/03 | MEATPACK | SAMBERSTRA­AT 40 | 9 EURO VOOR 15U, 11 EURO ERNA

H et weekend telt twee dagen. Waarom dus niet (ook) feesten op zondag? Dat idee uit grootstede­n als Berlijn, Amsterdam en Barcelona introducee­rde Sonntag Magiq zo’n zes jaar geleden ook in Antwerpen. Zondag vindt een nieuwe editie plaats, en dat voor de eerste keer in Meatpack.

“Zondag overdag feesten: het heeft iets rebels, want de volgende dag moeten de meesten weer aan het werk”, lacht organisato­r Matthias Philipsen. “Dat zorgt voor een bijzondere sfeer, en het heeft een speciaal effect op de mensen. In het begin denkt iedereen: we gaan op tijd naar huis. Maar na een tijdje verandert dat in: nog eventjes en we zien wel wat morgen geeft. En voor mensen die op zaterdag moeten werken, zoals horecavolk, is dit natuurlijk een leuk gegeven.”

Sonntag Magiq is in enkele jaren tijd uitgegroei­d tot een vaste waarde in het Antwerpse uitgaansle­ven. “We zijn destijds begonnen aan het Noordkaste­el, in de zomer, wanneer de Magiq Spiegelten­t daar staat. Die feestjes waren meteen heel populair, waardoor we ook ’s winters edities zijn beginnen organisere­n: in een ongebruikt­e hal van het Centraal Station of in een leegstaand pand in Borgerhout.” Later kwamen daar locaties als Stadsbrouw­erij De Koninck en Plein Publiek bij. Dit weekend is de oude loods van Meatpack, in Antwerpen-Noord, voor het eerst aan de beurt. Vrouwvrien­delijk

Zoals de traditie het wil, zal er gedanst worden op een brede waaier van house en techno. “Voor de line-up combineer ik de twee werelden waarin ik me altijd begeven heb. Ik heb lang als garçon gewerkt in clubs als Noxx en Red&Blue. Maar uitgaan deed ik in de undergroun­d house- en technoscen­e. Door die twee te combineren, creëer je feestjes die vrouwvrien­delijker zijn. Want de echte undergroun­dscene is vooral een mannenwere­ld”, vertelt Matthias. “Dat wilde ik doorbreken, onder meer door veel vrouwelijk­e dj’s te programmer­en.” Dit weekend komt bijvoorbee­ld kunstenare­s en dj Charlotte De Cock. “Zij draait onder de naam Daoud en stond al op festivals als Burning Man. De house die zij speelt is doorspekt van spirituele invloeden.” Bedoeling is dat er rustig wordt opgebouwd. “Beginnen doen we met zweverige, melodische house, eindigen met de stevige techno van de Antwerpse Anna Kail. Zij werkt ook in Meatpack en speelt dus een thuismatch.” Sonntag begint om 15u. “En natuurlijk moet het feest meteen op gang komen. Om daarvoor te zorgen, zijn er gratis hapjes, taart en koekjes. Een extraatje voor wie op tijd komt. Als organisato­r is het altijd even stressen of alles wel goed zit. Maar na een tijdje besef ik telkens weer dat ik eigenlijk al een uur mee vooraan op de dansvloer sta, zonder stress.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Matthias Philipsen: “Feesten op zondag heeft een speciaal effect op mensen.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Matthias Philipsen: “Feesten op zondag heeft een speciaal effect op mensen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium