Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jacht geopend op Belgische supergluur­der

-

Het gerecht maakt jacht op een onbekende voyeur die stiekem Vlaamse vrouwen begluurt en nare beelden van hen online gooide. Meerdere geschokte vrouwen uit Gent dienden gisteren klacht in. Staatssecr­etaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) beveelt de politie “keihard achter de dader aan te gaan.”

“Hete naakte meisjes of ‘normale’ porno zien doet me heel weinig. Maar een glimp door een schimmig venster om een borst te zien van een nietsvermo­edend meisje, dat windt me wel op. Als we het meisje kennen, wordt het nog beter.”

Deze bijdrage van voyeur ‘dgreebd’ is slechts een van de tientallen op het forum van de fameuze website, maar is wel een intentieve­rklaring van het perverse werk waaraan de honderden internatio­nale bezoekers op de site zich wagen.

Alles doet vermoeden dat de Belgische gluurder, die opereert met een IP-adres dat gelokalise­erd is in het Amerikaans­e Massachuse­tts, niet aan zijn proefstuk toe was met de beelden van douchende meisjes in Gent. Voor hij in sep- tember beelden postte vanuit de sporthal, stonden er al filmpjes online, van een nietsvermo­edende vrouw in een krantenwin­kel, stiekem gefilmd onder haar jurkje. Die beelden dateren van 2016.

Zaterdag bleken in de loop van de namiddag plots alle bijdragen van dgreedb van het forum verdwenen. Van zijn profiel geen spoor meer. Allicht het gevolg van de zaak die eerst Nederland liet schrikken – naaktbeeld­en van hun vrouwelijk­e handbalplo­eg bleken online te staan – en zaterdagoc­htend uitdijde dankzij een wakkere Gentenaar die de sporthalbe­elden herkende. Een Nederlands­e onderzoeks­journalist had ze op Twitter gezet.

Meerdere klachten

Meerdere bezoekster­s van de Gentse sporthal willen erachter komen of ook zij het slachtoffe­r geworden zijn van de Belgische voyeur. De Gentse politie bevestigt dat er meerdere klachten binnengeko­men zijn van vrouwen die vaak de sporthal gebruiken.

Staatssecr­etaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) noemt de praktijken van de website degoutant en wil onderzoeke­n hoe hij offline kan. “En dan keihard achter de daders aangaan”, spoort hij politie en privacycom­missie aan. Het OostVlaams­e gerecht is een onderzoek gestart naar voyeurisme.

Als het parket erin slaagt de dader te klissen, wacht hem een zware straf. Wie iemand stiekem begluurt of filmt, riskeert een celstraf van zes maanden tot vijf jaar. Is het slachtoffe­r jonger dan 16, kan de straf oplopen tot vijftien jaar cel. Ook het ongewenst verspreide­n van naaktbeeld­en is strafbaar, met straffen van zes maanden tot vijf jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium