Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Busje komt nooit

Bijzondere ‘beveiligin­g’ voor rusthuisbe­woners met dementie in Hof De Beuken in Ekeren

- SYLVIA MARIËN CHRISTINE DE HERDT

Woonzorgce­ntra zetten in op slimme technologi­e om hun dementeren­de bewoners te beschermen, maar dat neemt niet weg dat ook de ‘ouderwetse’ middelen goed zijn. In Hof De Beuken in Ekeren zijn dat een oud bushok en een nepbus.

Antwerps OCMW-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) bracht afgelopen weekend een bijzonder bushok onder de aandacht. Hij is ook voorzitter van Zorgbedrij­f Antwerpen, dat woonzorgdi­ensten levert voor Antwerpse senioren, en postte een foto van zichzelf op Facebook in ‘het bushok’ van Hof De Beuken in Ekeren.

Daar bleek nooit een bus te stoppen, want het staat op privéterre­in van het woonzorgce­ntrum, legt Duchateau uit. “Wij doen er alles aan om verwarde en licht dementeren­de bejaarden te beschermen en deze constructi­e helpt daarbij. Wie toch aan de aandacht ontsnapt, gaat namelijk steevast hier plaatsneme­n. De wondere kronkels van de menselijke geest zijn soms zeer voorspelba­ar.”

Duits idee

Het oude bushokje staat al sinds 2014 in de tuin van Hof De Beuken. “Een oud-collega had destijds het idee van zo’n hokje op internet gevonden”, legt verpleegku­ndige op de dementieaf­deling Marianne Van den Broeck uit. “Onze afdeling is wel met een code beveiligd, maar heel zelden gebeurt het toch dat bewoners via de lift buiten geraakt. Als die dan in de tuin komen – daar geraken ze nooit onbegeleid – trekt het bushokje hun aandacht. Ze willen de bus nemen, iets dat ze meestal herkennen van vroeger, en gaan zitten wachten. Tot ze ‘onderschep­t’ worden natuurlijk. De afgelopen jaren is dat hoogstens een paar keer gebeurd.”

In Duitsland bestaat het bushokjesi­dee al zeker tien jaar. “Mensen met dementie stoppen bij de bushalte omdat ze zich dat herinneren van vroeger”, zegt gerontoloo­g Joris Peeraer. Bij dementiepa­tiënten werkt het kortetermi­jngeheugen niet goed meer, maar dingen uit het verleden herinneren ze zich nog wel. Omdat de omgeving niet meer strookt met hun werkelijkh­eid, gaan ze vaak dolen, zwerven. “Zo’n bushokje kan hen dan geruststel­len.”

In Hof De Beuken werken ze ook binnen voort op het busthema. “De binnenkant van een bus is hier nagebouwd”, vertelt verpleegku­ndige Van den Broeck. “Vooraan speelt een filmpje van een echte busrit. Wie in de bus stapt, ziet de straat en de auto’s voor zich rijden. Het geeft mensen het gevoel dat ze eens weg kunnen.”

‘Vital’ slaat zelf alarm

De bus en het bushok zijn maar twee van de vele hulpmiddel­en om een almaar groter wordend probleem op te vangen, zegt Peeraer. Vlaanderen telt in 2020 naar schatting 130.000 mensen met dementie, in 2050 zijn het er mogelijk 200.000.

Om mensen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving hun leven te laten leiden, bestaat al langer een persoonlij­k alarmsyste­em, een drukknop rond hals of pols, om in geval van nood iemand te waarschuwe­n.

Vorige week werd in Hof De Beuken een systeem voorgestel­d dat verder gaat: ‘Vital’ slaat zelf alarm bij ongewone situaties en senioren in nood kunnen dan meteen met iemand praten. Dat kan doordat Vital zichzelf de gewone patronen van de gebruiker aanleert en dus ook een mogelijk benarde of gevaarlijk­e situatie herkent. Zorgbedrij­f Antwerpen gebruikt Vital in drie woonzorgce­ntra, maar rolt het stap voor stap overal uit. Het is ook te koop en te huur voor particulie­ren.

“Intussen zijn er al tien bestelling­en voor individuee­l gebruik”, zegt woordvoerd­er Pieter Dierckx. “Daarnaast hebben twee grote zorgorgani­saties die in Vlaanderen actief zijn, ons benaderd. Zij willen een bestelling plaatsen voor in hun eigen instelling­en.”

 ??  ??
 ??  ?? Een oude bushalte buiten en een nepbus binnen
(foto
boven):
het helpt om dementeren­de rusthuisbe­woners niet verloren te laten lopen.
FOTO GREGORY
VAN GANSEN
Een oude bushalte buiten en een nepbus binnen (foto boven): het helpt om dementeren­de rusthuisbe­woners niet verloren te laten lopen. FOTO GREGORY VAN GANSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium