Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Swingen beter voor brein dan sudoku

-

Hersenen mag je nooit afschrijve­n. Iedereen, van welke leeftijd ook, kan zijn brein kneden. En daarvoor is fysieke activiteit misschien wel de beste oefening. “En dan zeker dansen: de beweging is goed voor de bloedsomlo­op en het onthouden van de pasjes vraagt om een mentale inspanning.”

Dat zegt professor Stephan Swinnen, bewegings- en neuroweten­schapper aan de KU Leu- ven. Hij probeert te achterhale­n waarom we bij het verouderen een slechtere motoriek krijgen, zoals een slechter evenwicht en moeizamere fijne handelinge­n. En wat we daaraan kunnen doen.

“Door te sporten jaag je meer bloed door je lichaam en dus ook door je hersenen, waardoor die beter functioner­en”, zegt Swinnen. “En dan zijn er nog de groeifacto­ren die vrijkomen tijdens een inspanning. Dat zijn stoffen die onder meer de vorming van bloedvaten en de celgroei stimuleren. Het is heel goed denkbaar dat ze ook de hersenstru­ctuur en -functie bevorderen.”

Een onderzoeks­team in het Spaanse Bilbao analyseerd­e de data van een 150-tal proefperso­nen (18 tot 85) die aan de KU Leuven en de Universite­it Hasselt hun hersenen lieten doorlichte­n. “Daaruit bleek dat iemand die fysiek erg actief is, een brein heeft dat veel jonger is dan wat je op basis van zijn ware leeftijd zou verwachten”, zegt Swinnen. “En omgekeerd: iemand die nauwelijks sport, heeft een ouder dan gemiddeld brein. Deze studie toont aan wat we intussen meer en meer beseffen: fysieke activiteit is bepalend voor de gezondheid en het onderhoud van de hersenen. Begin er best zo vroeg mogelijk aan.”

Dans!

“Dansen lijkt me ideaal voor onze ouderen: het is goed voor de bloedsomlo­op en het vergt een mentale inspanning, want je moet onthouden welke pasjes je wanneer moet zetten.”

Volgens Swinnen is het vooral belangrijk je hersenen van meet af aan jong te houden, ze een voorsprong op je leeftijd te geven en dan blijft alles langer makkelijke­r. Bewegen én denken.

 ??  ?? Beweging is goed voor onze hersenen.
FOTO BELGAIMAGE
Beweging is goed voor onze hersenen. FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium