Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FAVV op het matje (bis)

Na fipronil-crisis moet Voedselage­ntschap het opnieuw komen uitleggen in parlement

- PIETER LESAFFER

Deze namiddag wordt de directeur van het Voedselage­ntschap opnieuw in het parlement verwacht. Vorige keer moest hij tekst en uitleg geven over de fouten tijdens de fipronilcr­isis, deze keer gaat het over het vleesschan­daal rond slachthuis Veviba in Bastenaken. De grote vraag is waarom het FAVV niet meer heeft gedaan met een klacht over een levering van sjoemelvle­es in Kosovo anderhalf jaar geleden.

“Dit is maffia die het imago van de hele vleesindus­trie beschadigt.” Landbouwmi­nister Denis Ducarme (MR) kwam gisteren woorden tekort om het slachthuis Veviba te veroordele­n en om te zeggen hoe krachtdadi­g hij zal optreden tegen de vleesfraud­e van dat bedrijf. “We gaan lessen trekken”, zei hij. “Er is een voor Veviba en een na Veviba.”

Vandaag mag hij dat tijdens een speciale Kamercommi­ssie Volksgezon­dheid nog eens herhalen. Maar de ogen van de parlements­leden zullen vooral gericht zijn op een andere genodigde: Herman Diricks, gedelegeer­d bestuurder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en.

Waarom heeft het voedselage­ntschap niet ingegrepen na de klacht vanuit Kosovo?

Het slachthuis Veviba is sinds vorige week zijn erkenning kwijt omdat het knoeide met de etiketten en omdat het vlees verkocht dat niet voor menselijke consumptie was bestemd. Nochtans was het bedrijf al anderhalf jaar eerder, in oktober 2016, op de radar van het Voedselage­ntschap gekomen. Toen liet het Kosovaarse voedselage­ntschap weten dat er iets niet pluis was met een container vlees die het Belgische bedrijf naar Kosovo had geëxportee­rd. Daarop stuurde het Belgische agentschap een inspecteur ter plaatse, maar die kwam al snel terug. Want het ging om etiketfrau­de, waarbij de gegevens op het etiket niet overeenkwa­men met het vlees waarop het kleefde. “Dat gaat om economisch­e fraude”, aldus het FAVV. “Er was geen gevaar voor de Belgische volksgezon­dheid.” Dus gaf het agentschap het dossier-Veviba door aan het parket van Luxemburg en ondernam het zelf geen actie meer.

Waarom heeft het Voedselage­ntschap tijdens het gerechteli­jk onderzoek niks meer on

dernomen?

“Tijdens een gerechteli­jk onderzoek beslist de onderzoeks­rechter wat er gebeurt. Wij mogen zelf geen initiatief nemen”, liet gedelegeer­d bestuurder Herman Diricks afgelopen weekend weten. Dat was volgens hem ook de reden waarom zijn diensten anderhalf jaar lang geen enkele extra controle hebben gedaan bij Veviba in Bastenaken.

Uiteindeli­jk is het gesjoemel pas eind februari, bijna per toeval, naar boven gekomen. Het voedselage­ntschap vergezelde de speurders van het parket bij een huiszoekin­g naar etiketfrau­de en deed daarbij enkele extra controles op het vlees. Pas toen ging de bal echt aan het rollen.

Waarom kwam er pas donderdag een briefing aan de warenhuize­n?

De huiszoekin­g bij Veviba vond op woensdag 28 februari plaats. Twee weken later, op woensdag 7 maart, trok minister Ducarme de erkenning in, maar de concrete briefing door het FAVV kwam pas op donderdag 8 maart. Het is een tijdsverlo­op dat bij de getroffen warenhuize­n Delhaize en Colruyt wrevel oproept. Want zij kregen al op 7 maart het bericht dat Veviba dicht moest, maar moesten daarna nog een dag wachten om te weten wat dat precies betekende voor de producten in hun winkelrekk­en. Geen van beide supermarkt­ketens wil daarover een officiële verklaring afleggen, maar het is duidelijk dat elke extra dag onzekerhei­d extra economisch­e schade betekent. “Sneller konden we niet gaan”, verdedigt woordvoers­ter Katrien Stragier het agentschap. “Het gaat altijd trager wanneer het in een gerechteli­jk onderzoek zit.”

Is er een structuree­l probleem met het Voedselage­ntschap?

Tijdens de fipronil-crisis met de eieren was er ook al kritiek op het FAVV. Nu moet het zich opnieuw komen verantwoor­den. Is er iets loos? Oppositiep­artij Groen denkt het wel en vraagt een doorlichti­ng van het agentschap. “Er is de voorbije jaren zodanig op bespaard, dat er niet genoeg personeel is om het werk naar behoren te doen”, zegt Kamerlid Anne Dedry. “Met een slecht werkend agentschap verliezen de consumente­n ook hun vertrouwen in wat op hun bord komt.”

Voorlopig lijkt Groen daarmee alleen te staan. Binnen de meerderhei­dspartijen is er geen animo om zo ver te gaan en ook betrokken belangenor­ganisaties zoals Unizo (kleine handelaars), Comeos (distributi­e) en Fevia (voedingsin­dustrie) zien voorlopig geen structurel­e problemen.

 ??  ?? Een beeld in het slachthuis van Veviba in Bastenaken.
FOTO RR
Een beeld in het slachthuis van Veviba in Bastenaken. FOTO RR
 ??  ?? Herman Diricks.
FOTO BELGA
Herman Diricks. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium