Gazet van Antwerpen Stad en Rand

grote entree in hart van ’t Stad

Bouw nieuw ponton en renovatie historisch­e burcht stilaan naar uitvoering­sfase

-

Zaterdag is het Antwerpse cruiseseiz­oen gestart. Dit jaar zal de stad iets minder cruisesche­pen verwelkome­n, maar volgens schepen van Toerisme Koen Kennis (NVA) staat alles in de steigers om tegen de zomer van 2020 de cruisetoer­isten nog beter te verwelkome­n, met een nieuwe terminal aan het Steen.

Net zoals vorig jaar beet de 160 meter lange Astoria van rederij Cruise & Maritime zaterdag de spits af. Letterlijk een ‘oude bekende’, want met haar zeventig jaar is de Astoria het oudste, zij het grondig gemodernis­eerde, cruiseschi­p ter wereld.

Al jaren schommelt het aantal bezoekende zeecruises­chepen tussen de twintig à dertig (rood in

grafiek). Vorig jaar waren het er 29. Dit jaar zijn er, aldus schepen Koen Kennis (N-VA), 25 aangemeld. Vrijwel allemaal vaste klanten. Zo wordt de Balmoral van Fred Olsen Cruise Line opnieuw enkele keren verwacht aan het Zuiderterr­as, evenals de Prinsendam van Holland America Line, terwijl de Colombus van CMV met zijn 245,6 meter dit jaar weer het langste schip zal zijn.

“Iets minder cruisesche­pen, maar daar staan wel 34 aanmeerdag­en tegenover. Een aantal schepen blijft hier dus een nachtje liggen en dat is mooi meegenomen voor de horeca. Rederij Hapag Lloyd organiseer­t op 24 en 25 juni opnieuw het culinair evenement Europa’s Beste in Antwerpen: van overal worden daarvoor vijfsterre­nkoks ingevlogen.”

Geen Venetië

“Venetië zullen we nooit evenaren, omdat de Schelde ons beperkinge­n oplegt. De maximale diepgang aan de cruiseterm­inal is 8,9 meter met een maximale lengte van 265 meter. De allergroot­ste cruisesche­pen, die gericht zijn op massatoeri­sme, kunnen we hier dus niet ontvangen. In de plaats daarvan richten we ons op wat kleinere, vaak meer luxueuze schepen. Die kunnen wel aanmeren bij het historisch­e hart van de stad met zicht op het Steen en de kathedraal.”

Die ontvangst gaat nog verbeteren. Begin vorig jaar kondigde Kennis aan dat de huidige cruiseterm­inal langs het zuiderterr­as zal worden omgeruild voor het historisch­e Steen. Dat wordt grondig aangepast, terwijl er langs de Scheldekad­e, tot een eind voorbij het Noorderter­ras, een 350 meter lang en 20 meter breed ponton wordt aangelegd, kostprijs 17,5 miljoen euro. “Nautisch is alles onderzocht, het advies van de stad is binnen, en de bouwaanvra­ag is ingediend bij het Vlaams Gewest. Ik verwacht deze zomer de bouwopdrac­ht te kunnen geven”, aldus Kennis.

Aan dit ponton zullen niet alleen de cruisereuz­en met een iets grotere diepgang aanmeren. Het grootste deel van het seizoen zal het cruisepont­on plaats bieden aan de nog veel talrijker riviercrui­seschepen (blauw in grafiek), “die werkelijk spectacula­ir toenemen”. “Vooral die passagiers bezoeken nog meer de stad”, klinkt het.

Het Steen komt weer tot leven

Het ponton krijgt een architectu­raal mooi uitgewerkt­e loopbrug plus achteraan een noodbrug voor de hulpdienst­en. De loopbrug leidt op het gelijkvloe­rs naar de ontvangst in het Steen. “De procedure loopt nu volop. Het Steen gaat, hopelijk vanaf de zomer 2020, echt opnieuw leven. Veel Antwerpena­ars ergeren zich nu omdat ze er voor een gesloten poort staan. Op de eerste verdieping komt het toeristisc­h infokantoo­r van de stad. Daarboven komt een uitzichtpl­atform en een interactie­ve belevingsr­uimte waar zowel de cruisetoer­isten, gewone toeristen als Antwerpena­ars een introducti­e kunnen krijgen over de geschieden­is van de stad en wat er te zien is in Antwerpen. Als alles meezit, wordt 2020 dus echt een belangrijk jaar.”

PAUL VERBRAEKEN

 ??  ?? Een cruiseschi­p aan de terminal langs het Zuiderterr­as. Als alles meezit, zullen de cruisesche­pen vanaf de zomer 2020 bij het Steen aanmeren.
FOTO JAN VAN DER PERRE
Een cruiseschi­p aan de terminal langs het Zuiderterr­as. Als alles meezit, zullen de cruisesche­pen vanaf de zomer 2020 bij het Steen aanmeren. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium