Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een op drie scholen lost asbestprob­leem niet op

Parlements­lid Johan Danen (Groen): “Dit is schuldig verzuim”

- PIETER LESAFFER FARID EL MABROUK

Afvalmaats­chappij OVAM heeft 300 scholen onderzocht op de gevaren van asbest. 69 daarvan kregen het advies om dringend in te grijpen, omdat er gezondheid­srisico’s zijn. Toch heeft één op de drie van die scholen nog steeds geen actie ondernomen. “Dit is schuldig verzuim”, zegt Groenparle­mentslid Johan Danen.

Vorige week moest het Antwerpse Xaveriusco­llege nog worden ontruimd omdat werkmannen een leiding hadden doorgeslep­en die vermoedeli­jk asbest bevatte. Het is maar een van de recentste problemen met het kankerverw­ekkende asbest in schoolgebo­uwen.

De Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM heeft de voorbije jaren maar liefst driehonder­d scholen onderzocht waar er een verhoogd risico was. Vorig jaar heeft ze 69 daarvan ook geadviseer­d om dringend actie te ondernemen. Dat blijkt uit het antwoord van bevoegd minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) op een vraag van parlements­lid Johan Danen (Groen). Welke scholen dat precies zijn, wil de minister niet vrijgeven. Ze gaf alleen mee wat de meest voorkomend­e problemen zijn: asbesthoud­ende gips rond de verwarming­sbuizen en gevelleien van asbestceme­nt op het dak. Op zich is dat geen gevaar voor de leerlingen. Maar als dat materiaal door de jaren heen verweert of beschadigd raakt, kunnen er wel kankerverw­ekkende stoffen vrijkomen.

Belangrijk knelpunt

De Vlaamse regering zet concrete stappen om de scholen beetje bij beetje asbestvrij te maken. Er is wel één belangrijk knelpunt: alleen de scholen zelf kunnen beslissen over de aanpassing­swerken, en niet alle schoolbest­uren blijken het advies te volgen. Uit het antwoord aan Danen blijkt dat 22 van 69 dringende gevallen nog geen enkel initiatief hebben genomen, ondanks herhaaldel­ijk aandringen van OVAM. “Dat is één op de drie scholen”, zegt Danen, die dat onomwonden “schuldig verzuim” noemt. “Je zal maar kinderen in zo’n school hebben. Ouders zijn niet eens op de hoogte, want we weten niet over welke scholen het gaat.”

Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) zei vorige week dat ze nog deze maand opnieuw overleg wil met OVAM. Maar Danen wil sneller gaan. “OVAM zou meer bevoegdhei­d moeten hebben om zelf op te treden”, klinkt het.

Ook CD&V-parlements­lid Jos De Meyer vraagt meer actie om het probleem aan te pakken. Hij benadrukt wel dat scholen niet moedwillig weigeren om mee te werken. “De meeste scholen missen de ervaring en de kennis om het asbest te verwijdere­n.” Dat zegt ook de grootste onderwijsk­oepel, Katholiek Onderwijs Vlaanderen: “Vaak nemen scholen al tijdelijke maatregele­n, maar duurt het lang om structurel­e maatregele­n te nemen”, zegt woordvoers­ter Marijke Van Bogaert. “Scholen moeten een procedure doorlopen vooraleer ze de werken kunnen uitvoeren. Bovendien moeten zij zelf een deel van de kosten betalen.”

 ??  ?? FOTO KEITH MORRIS Als het materiaal beschadigd geraakt, kunnen er kankerverw­ekkende stoffen vrijkomen.
FOTO KEITH MORRIS Als het materiaal beschadigd geraakt, kunnen er kankerverw­ekkende stoffen vrijkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium