Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de bres voor de notarissen

Antwerpse juriste die voor notariskan­toor werkt dient Freya Van den Bossche (sp.a) van antwoord

- SYLVIA MARIËN

De Antwerpse juriste Ellen De Meyer (31) heeft het in een open brief opgenomen voor haar collega’s in het notariaat en oogst daarmee applaus. De Meyer springt in de bres nadat Freya Van den Bossche (sp.a) notariskan­toren “de duurste copycenter­s van het land” had genoemd. “Dat maakt me kwaad, want het is een leugen.”

Weekblad Knack publiceerd­e vorige week de resultaten van een steekproef naar de inkomsten van notarissen in ons land, met als conclusie dat het in die wereld geen uitzonderi­ng is om 50.000 tot 100.000 euro bruto per maand te verdienen. In het artikel kwam Vlaams parlements­lid Freya Van den Bossche (sp.a) aan het woord, die vroeger al streefde naar het afschaffen van het notariaat. Nu zei Van den Bossche in

Knack: “Wat doet een notaris? Hij vraagt voor een verlijden van een notariële akte documenten op bij de overheid, zet daar een stempel van authentici­teit op, en stuurt het document terug naar de overheid. Het is helemaal geen ingewikkel­d werk. Notariskan­toren zijn de duurste doorgeeflu­iken of copycenter­s van het land geworden.”

Laatste greintje respect

“Nog niet zo heel lang geleden had ik oprechte bewonderin­g voor Freya Van den Bossche. Met haar uitspraak verdween mijn laatste greintje respect. Het maakte mij zo kwaad dat ik in mijn pen ben gekropen”, zegt de Antwerpse juriste Ellen De Meyer. Zij werkt ruim zeven jaar in een notariskan­toor. “Ik heb eerst mijn brief naar mevrouw Van den Bossche persoonlij­k gemaild. Omdat ik van haar geen antwoord kreeg, heb ik er een open brief van gemaakt. Die is intussen een eigen leven gaan leiden.”

Werkdruk neemt toe

Ook notaris.be, de federatie van de Belgische notarissen, deelde De Meyers brief met haar leden. “Ons werk wordt almaar complexer, omdat ook de samenlevin­g complexer wordt”, zegt woordvoerd­er Bart Van Opstal. “Het is de wetgever, de politici die inspelen op die samenlevin­g, en als er dan juist uit die hoek zo’n uithaal komt, dan raakt dat de achtduizen­d mensen in het notariaat.”

“Het gaat niet alleen over notarissen zelf, maar ook over hoog opgeleide of zichzelf opgewerkte werkkracht­en. Allemaal mensen met veel bagage, die ze nodig hebben om bij te blijven. De burger weet dat meestal wel. Vroeger moest een notaris een akte voorlezen, nu kan hij die uitleggen, en dat gebeurt ook grondig. De notaris scoort bij ons heel hoog in vertrouwen. Vroeger had hij veel aanzien, maar de drempel was ook hoog. Nu is de drempel weg, maar is de werkdruk wel sterk toegenomen. De verantwoor­delijkheid van een notaris is ook heel groot.”

Freya Van den Bossche was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 ??  ?? FOTO INGE KINNET Freya Van den Bossche (sp.a) noemde notarissen “de duurste copycenter­s van het land”.
FOTO INGE KINNET Freya Van den Bossche (sp.a) noemde notarissen “de duurste copycenter­s van het land”.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium