Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Was uw kleren tegen sporen van spionnengi­f”

Volksgezon­dheid waarschuwt 500 Britten die zelfde pub en restaurant bezochten

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Volksgezon­dheid in GrootBritt­annië neemt geen risico’s in de zaak van de vergiftigd­e Russische spion en zijn dochter. Alle 500 mensen die in de pub en het restaurant kwamen waar de twee waren, moeten hun kleren wassen en al hun persoonlij­ke spullen poetsen. Het risico dat ze ziek van zenuwgif worden, is wel laag, benadrukke­n de autoriteit­en. Sergei en Yulia Skripal zijn intussen “kritiek, maar stabiel”.

Je zal vorige week maar pizza gegeten hebben in restaurant Zizzi in Salisbury, of een pint zonder kraag gedronken in de pub The Mill. En dan horen dat dat de plekken waren waar de Russische dubbelspio­n Sergei Skripal (66) en zijn dochter Yulia (33) tafelden voor ze comateus op een bankje gevonden werden. Vergiftigd met zenuwgif. Aan de tafel in het Italiaanse restaurant waar ze zaten werden sporen van dat gif gevonden. De tafel werd vernietigd. Ook in de pub zat het spul.

Public Health, de Britse dienst Volksgezon­dheid, probeert nu de honderden mensen die op die plekken waren, gerust te stellen. Door hen te vragen alsjeblief­t goed hun kleren te wassen en andere bezittinge­n zoals smartphone­s of sleutels goed proper te wrijven. De dienst wijst er op dat er geen onmiddelli­jk gezondheid­srisico is voor de aanwezigen, maar dat de kans bestaat dat kleine hoeveelhed­en van het gif in contact zijn gekomen met hun spullen en hun huid kunnen hebben besmet.

De Britse autoriteit­en maken voorlopig niet bekend met welk gif de Russische vader en dochter aangevalle­n werden, maar dat het gaat om hardnekkig spul, is duidelijk. Ook gisteren bleven de cordons rond het restaurant en de pub gehandhaaf­d. De politie kon niet zeggen wanneer ze worden opgeheven. Enkele politiewag­ens die zich nog in een park vlakbij bevonden, werden verwijderd door soldaten in beschermen­de pakken en gasmaskers. De politieage­nt die eerst bij de bewusteloz­e Russen kwam, is bij bewustzijn, maar verkeert nog steeds in een “ernstige toestand”. Sergei en Yulia Skripal zelf bevinden zich nog altijd op de afdeling intensieve zorgen, in een “kritieke, maar stabiele toestand”.

Velen in Groot-Brittannië en daarbuiten gaan ervan uit dat Skripal vergiftigd werd door Rusland. Hij was een legerkolon­el, gelieerd aan de Russische geheime dienst FSB, die grote aantallen andere Russische agenten verried aan de Britse inlichting­endiensten. Hij werd daarvoor veroordeel­d in zijn thuisland, maar kon naar Groot-Brittannië in een ruildeal met Russische spionnen.

Maar thuis zijn ze zijn “hoogverraa­d” niet vergeten. In Russische inlichting­enkringen bleef Skripal “Judas” heten. Hij zou in totaal 300 agenten verraden hebben, wat een aantal spionnen het leven kostte en de geheime dienst dikke stokken in de wielen stak.

 ?? FOTO EPAEFE ?? De Britten nemen geen risico’s: soldaten in beschermen­de pakken en gasmaskers voeren een wagen af die mogelijk werd blootgeste­ld aan het gif.
FOTO EPAEFE De Britten nemen geen risico’s: soldaten in beschermen­de pakken en gasmaskers voeren een wagen af die mogelijk werd blootgeste­ld aan het gif.
 ?? FOTO'S REUTERS, RR ?? De stoelen staan op de tafels in The Mill, de pub die Sergei en Yulia Skripal (inzet) bezochten voor hun vergiftigi­ng aan het licht kwam.
FOTO'S REUTERS, RR De stoelen staan op de tafels in The Mill, de pub die Sergei en Yulia Skripal (inzet) bezochten voor hun vergiftigi­ng aan het licht kwam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium