Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sint-Lucas begin 2019 naar Markgrave

Verhuis één semester later dan gepland

-

Alle studenten van kunstonder­wijs SintLucas verhuizen in januari 2019 naar de nieuwe campus in de Van Schoonbeke­straat. “Dat is een paar maanden later dan gepland, maar we kijken er allemaal heel erg naar uit”, zegt departemen­tshoofd Ad van Rosmalen.

Sint-Lucas Antwerpen, het departemen­t audiovisue­le en beeldende kunst van de Karel de Grote hogeschool (KdG), verlaat eind dit jaar zijn campus in de Kerkstraat en de Sint-Jozefstraa­t en krijgt een nieuwe stek in de Van Schoonbeke­straat. Ook de studenten van de opleiding Fotografie van de KdG, die vandaag nog op Linkeroeve­r zitten, verhuizen mee.

Vanaf het tweede semester van volgend schooljaar zitten alle kunstoplei­dingen van de KdG dan onder één dak. Dat zijn meer dan vijfhonder­d studenten. “En daar kijken we heel erg naar uit”, zegt departemen­tshoofd van Sint-Lucas, Ad van Rosmalen. “Het is een paar maanden later dan voorzien, maar dat deert niet. De nieuwe campus is ontworpen, specifiek voor onze kunstoplei­dingen en dat biedt ongelofeli­jk veel opportunit­eiten voor onze studenten en docenten.”

Aan het bestaande gebouw van campus Markgrave in de Van Schoonbeke­straat, dat volledig heringeric­ht wordt naar de noden van de kunststude­nten, wordt een volledige nieuwbouw bijgebouwd. In totaal betekent dat meer dan 9.000 vierkante meter aan atelierrui­mte, leslokalen, werkplekke­n, auditoria, tentoonste­llingsruim­tes, ontspannin­gsplekken en bureaus. “De nieuwbouw is in feite een gebouw zonder muren”, legt Olivier Thill van Atelier Kempe Thill uit, een van de architecte­n. “Met in het midden één grote ruimte van 2.000 vierkante meter die over verschille­nde verdieping­en loopt. Een uitdaging voor ons, ja. Maar het zorgt voor heel veel open ruimte en dat is wat kunststude­nten nodig hebben, om te werken, tentoon te stellen,...”

Het bestaande gebouw aan de straatkant wordt meer open gemaakt”, gaat Thill verder. “We werken op de gelijkvloe­rse verdieping met veel glas dat tot aan de grond komt, om voorbijgan­gers ook een inkijk te geven. Dat moet ook de dialoog met de buurt openen.”

OCMW

De campus van Sint-Lucas in de Kerkstraat is gekocht door het Antwerpse OCMW. Het pand wordt gerenoveer­d en omgevormd tot een nieuw sociaal centrum van het OCMW.

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? De werf in de Van Schoonbeke­straat.
FOTO ROBBIE DEPUYDT De werf in de Van Schoonbeke­straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium