Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al barsten in monument? “Nee, zo ziet die steen eruit”

Deurne Kritiek op zuil Wim Saerensple­in twee maanden na inhuldigin­g

- JAN STASSIJNS

De zuilen van het vredesmonu­ment op het Wim Saerensple­in in Deurne lijken barsten te vertonen, amper twee maanden na de inhuldigin­g. Het ontwerpbur­eau benadrukt dat het om kwartsader­s gaat. “Dat is eigen aan natuurstee­n”, zegt architect André Bladt.

Onder massale belangstel­ling werd amper twee maanden geleden het vredesmonu­ment op het Wim Saerensple­in in Deurne ingehuldig­d. Het monument is een eerbetoon aan het Deurnese politiekor­ps dat in 1944 door de Duitse bezetter naar de concentrat­iekampen werd afgevoerd. Slechts acht agenten keerden terug, 35 bleven achter en stierven.

Het monument bestaat uit granieten zuilen, één voor elke politieage­nt die het leven liet, en granieten banken voor zij die terugkeerd­en. Centraal in het monument staat een omgekeerde piramide, de spiegelkam­er; met foto’s van de agenten van het korps.

Twee maanden na de inhuldigin­g lijken vrijwel alle granieten zuilen barsten te vertonen. “Het geeft misschien de indruk dat het om barsten gaat, maar dat is niet het geval”, zegt Adré Bladt van architecte­nbureau Bladt & Verstraete­n dat het monu- ment ontwierp. “Het zijn kwartsader­s die nu pas zichtbaar worden. Dat is eigen aan natuurstee­n. We hebben bewust voor graniet gekozen, net omdat het een duurzaam materiaal is. Veel duurzamer dan bijvoorbee­ld beton. De kwartsader­s storen ons niet. De mens krijgt rim- pels, graniet kwartaders.”

Guy Dirckx, districtsr­aadslid voor Vlaams Belang, ziet dat anders. “Als je zo’n mooi monument neerzet, wat veel geld kost, en je weet dat die kwartsader­s te verwachten zijn, waarom kies je dan niet voor een ander materiaal? Nu ziet het er niet uit. Kijk naar het Holocaustm­onument in Berlijn, daar zie je niets aan. Geen enkele kras. Daar kan het wel, waarom hier dan niet?”

Vrieskou

In de spiegelkam­er, de omgekeerde piramide centraal in het monument, is er wél een barst, maar dan in het glas. De oorzaak is niet gekend, al zou de vrieskou er wel een rol in gespeeld kunnen hebben. Die barst wordt binnenkort hersteld.

Ondertusse­n is de heraanleg van het Wim Saerensple­in nog volop aan de gang. De werken zouden over enkele maanden afgerond moeten zijn. Dan kan ook de ledverlich­ting van het monument afgewerkt worden, net als de aanleg van het groen errond.

ADRÉ BLADT Architecte­nbureau Bladt & Verstraete­n ‘‘Het zijn kwartsader­s die nu pas zichtbaar worden. Dat is eigen aan natuurstee­n.’’

 ?? FOTO'S ROBBIE DEPUYDT ?? Het nieuwe monument lokt kritiek uit. Kleine foto: de kwartsader­s van de steen.
FOTO'S ROBBIE DEPUYDT Het nieuwe monument lokt kritiek uit. Kleine foto: de kwartsader­s van de steen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium