Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bart De Pauw zou hetzelfde voor mij gedaan hebben”

- DENNIS VAN GOETHEM

Wat al de ronde deed, staat nu zwart op wit: Jeroen Meus (39) vervangt Bart De Pauw (49) als presentato­r van Twee tot de Zesde Macht. Een beslissing die niet lichtzinni­g genomen werd, en die voor Meus als een morele plicht voelt. “Ik ben een trouwe soldaat van de VRT én een vriend van Bart. Deze quiz is ook mijn verantwoor­delijkheid.”

Hij voelde zich in snelheid gepakt toen de geruchten begin dit jaar de kop opstaken: Jeroen Meus zou de plaats van quizmaster Bart De Pauw innemen bij

Twee tot de Zesde Macht. De populaire zondagavon­dquiz van Eén werd in november nog voor de laatste aflevering stopgezet toen de storm rond De Pauw en zijn vermeend grensovers­chrijdend gedrag losbarstte. Het kostte De Pauw zijn job en leidinggev­ende functie bij productieh­uis Koeken Troef! De VRT was bereid verder te werken met het productieh­uis – zonder De Pauw – en dacht aan Meus als zijn vervanger. “De VRT had me al een paar keer gevraagd voor een rol als presentato­r”, vertelt Meus. “Gastheer van de MIA’s, bijvoorbee­ld, of een eigen spelprogra­mma. Dat heb ik altijd afgeketst. Schoenmake­r, blijf bij

je leest, toch? Ik vond het al gek genoeg dat ik als kok vanuit het restaurant de overstap naar tv had kunnen maken. Dus dacht ik: don’t push it.”

“Maar toen Bart buitenspel kwam te staan, wisten we onmiddelli­jk dat we met onze ploeg een blok moesten vormen. Een show die iedere zondagavon­d 1,2 miljoen kijkers lokt, daar moet je voor vechten. Of ik toen al dacht aan presentere­n? Helemaal niet. Ergens heeft het me altijd geïnteress­eerd, maar pas toen Olivier Goris, de netmanager van Eén, enkele weken na het afscheid van Bart met het voorstel naar mij kwam, begon het te dagen. De twijfel was er, maar ik voelde: dit móét ik doen.”

Kleine kloof

Toen de eerste geruchten opwaaiden, lag nog niets vast. Nu pas heeft Meus getekend voor de job. “Mede door die geruchten, ja. Het gaf gezonde druk”, zegt hij. “Maar ik heb nul ervaring als quizpresen­tator. Hadden ze me een gloednieuw­e quiz aangeboden, ik zou zeker geweigerd hebben. Zoiets leer je niet op eentwee-drie. Maar ik ben al vijf jaar een vaste waarde in Twee tot de

Zesde Macht. De spelregels staan in mijn hoofd gegrift en ik ken het hele productiet­eam persoonlij­k.”

“Samen met de andere die hards, Tom Waes en Maaike Cafmeyer (die net als Meus sinds het begin deel uitmaken van de BVduo’s, red.), wilden we trouwens al een keer de rollen omdraaien, zodat Bart ook eens kon meespelen. De kloof is zo klein, dus wil ik de sprong wagen. Lukt het niet, het zij zo.”

Voor Meus voelt het als een verantwoor­delijkheid om Twee tot de

Zesde Macht een vervolg te geven. “Deze quiz is ook mijn kindje, he. Het is niet zo dat ik Barts plek inpik, wat ik ook mag lezen op het internet. Alles gebeurt in overleg met Koeken Troef!, en ik ben er zeker van dat ik ook de zegen van Bart zelf heb. Moesten de rollen omgekeerd zijn, hij zou hetzelfde doen voor mij. Los van alle heisa rond zijn figuur: dit voelt als de juiste beslissing. Ik ben een trouwe soldaat van de VRT én een vriend van Bart De Pauw. Schrijf dat gerust op.”

Mechanisme leren begrijpen

De eerste meeting is achter de rug, de proefopnam­es staan gepland voor mei. “Ik wil nu vooral het mechanisme leren begrijpen”, zegt Meus. “Dit is iets anders dan de flauwe plezante uithangen in

Dagelijkse Kost (lacht). Hier moet je tegelijk kunnen omgaan met je kandidaten en het publiek, regieaanwi­jzingen volgen, de autocue aflezen… Ik herbekijk nu ook alle oude aflevering­en en neem zelfs notities. Eerst wilde ik de proeven afwachten alvorens te beslissen, maar omdat we snel moesten schakelen, zijn die opnames plots dubbel zo belangrijk.”

“Maar ik laat me niet leiden door schrik. Ik moet niet vals bescheiden zijn, ik ben getriggerd om dit te doen. In oktober en november nemen we de aflevering­en op, en in het voorjaar van 2019 zenden we uit.” Intussen gaan de opnames van Dagelijkse Kost verder, komt er een tweede Dagelijkse Zomerkost en loopt Goed Volk vanaf vrijdag op de Nederlands­e televisie. “Mijn jaar was in januari al volgepland. Maar ik zou dat niet allemaal toelaten als ik er geen zin en tijd voor had. Ik ga dit gewoon doen. Punt.”

JEROEN MEUS

TVkok, presentato­r in spe ‘‘Een show die iedere zondagavon­d 1,2 miljoen kijkers lokt, daar moet je voor vechten.’’

 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ?? Jeroen Meus vervangt Bart De Pauw (foto boven) als presentato­r van Twee tot de Zesde
Macht: “Ik ben er zeker van dat ik ook de zegen van Bart zelf heb.”
FOTO FRANK ABBELOOS Jeroen Meus vervangt Bart De Pauw (foto boven) als presentato­r van Twee tot de Zesde Macht: “Ik ben er zeker van dat ik ook de zegen van Bart zelf heb.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium