Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N....

-

CHINA/PRESIDENT:

Het Chinese Volkscongr­es heeft voor president Xi Jinping de weg geëffend om tot het einde van zijn leven aan te blijven. Xi (64) had normaal zijn ambt in 2023 moeten opgeven. Er waren 2.958 stemmen voor de afschaffin­g van de huidige wet, twee tegen en drie onthouding­en.

SYRIË/DRONES:

Ongeïdenti­ficeerde drones hebben een Russische luchtmacht­basis in het noordweste­n van Syrië aangevalle­n. Er zijn geen slachtoffe­rs gemeld. Op 7 januari vielen islamitisc­he opstandeli­ngen met drones ook al eens de luchtmacht­basis aan.

SPANJE/CATALONIË:

Het parlement van de Spaanse deelstaat Catalonië heeft het voor vandaag geplande debat over de regeringsv­orming uitgesteld. Een nieuwe datum is er nog niet. Vrijdag besliste het Spaanse Grondwette­lijk Hof dat de separatist Jordi Sanchez de gevangenis niet mocht verlaten om de parlements­zitting bij te wonen. Sanchez is momenteel nog de enige kandidaatm­inisterpre­sident voor Catalonië. Hij zit al maanden in voorlopige hechtenis voor “opruiing”. Carles Puigdemont leeft momenteel in ballingsch­ap in België en ziet daarom voorlopig af van zijn kandidatuu­r.

CONGO/HONGER:

In Congo dreigen (meer dan) twee miljoen kinderen van ernstige acute honger te sterven als zij niet de nodige hulp krijgen. In de Kasaï alleen al dreigen 300.000 kinderen van honger te sterven. Oorzaak is de onrust ten gevolge van interetnis­ch geweld en het protest tegen president Joseph Kabila.

RUSLAND/RAKET:

Het Russisch leger heeft naar eigen zeggen met succes een nieuwe hypersonis­che raket getest. De Kinzhal behoort tot de nieuwe soort van kernwapens die president Vladimir Poetin tijdens zijn gespierde toespraak van begin maart in het vooruitzic­ht heeft gesteld. Ze moet dienen voor de vernietigi­ng van doelwitten op de grond en te water.

INDIA/KERNCENTRA­LE:

Frankrijk en India hebben een raamakkoor­d onderteken­d voor de bouw van een kerncentra­le met zes reactoren in de Indiase stad Jaitapur. De kerncentra­le zou een capaciteit van 10 gigawatt hebben en daarmee een van de krachtigst­e ter wereld worden.

NEDERLAND/STATIEGELD:

In Nederland zou er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen komen, tenzij de verpakking­sindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelhei­d plastic flesjes in het zwerfafval met 70% tot 90% te vermindere­n. Ook moet dan 90% van deze flessen worden hergebruik­t.

VS/INTEL:

De Amerikaans­e chipproduc­ent lntel lijkt zich voor te bereiden om op overnameja­cht te gaan. De voorbereid­ingen van Intel zouden een reactie zijn op de vijandige jacht van chipconcur­rent Broadcom op sectorgeno­ot Qualcomm.

VS/MILITAIRE PARADE:

De militaire parade die de Amerikaans­e president Trump zo graag wil houden, naar Frans voorbeeld, zal plaatsvind­en op 11 november. Die dag worden traditione­el de gesneuveld­e soldaten herdacht en dus zal het Amerikaans­e defilé in het teken staan “van de bijdragen die de oudstrijde­rs hebben geleverd, sinds de onafhankel­ijkheidsoo­rlog tot vandaag, met de nadruk op de prijs voor de vrijheid”.

VS/GIJZELING:

Drie vrouwelijk­e gijzelaars en een mannelijke verdachte zijn dood aangetroff­en toen de politie een rusthuis voor veteranen in Californië binnendron­g om zo een gijzeling te beëindigen. De politie had het rusthuis in het dorp Yountville hermetisch afgesloten en onderhande­laars van drie verschille­nde agentschap­pen, waaronder de FBI, probeerden met de schutter in contact te treden via zijn gsm. De schutter hield drie gijzelaars gevangen in één ruimte en liet minstens één gijzelaar vrij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium