Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GEEN behoud in 1A

- PETER GORIS CHEF SPORT

Net geen uur ver in KV Mechelen WaaslandBe­veren en Bandé scoort de 20. Het stadion ontploft, iedereen met een roodgeel hart ziet het wonder gebeuren. Zeker omdat 140 kilometer verderop, ergens diep in de Oostkanton­s, het op dat moment nog troosteloo­s 00 staat in de wedstrijd tussen Eupen en Moeskroen. Nog een half uur…

En dan begint het plots. Vanuit het niets. Een kwartier na de 20 in Mechelen ontploft er wél iets op Eupen. 10, 20, 30. Drie goals in zeven minuten. En nog maar tien minuten te spelen. In Mechelen kijkt iedereen vol ongeloof naar zijn of haar smartphone. Vloeken. Bibberen. En dan 40. De ultieme doodsteek. Het verdict is hard: KV Mechelen degradeert op basis van twee doelpunten ‘te weinig’, in Eupen start de rondedans.

Maar op en naast de tribunes, aan cafétogen, in zetels voor de televisie en op sociale media is de oorlog dan al losgebarst­en. “Hier hangt een geurtje aan.” De vreemdste insinuatie­s borrelden op. Over de held van Eupen, bijvoorbee­ld. Yuta Toyokawa, een onbekende 23jarige Japanner die pas in januari aan de Kehrweg arriveerde, amper speelde, maar pal op het moment dat in Mechelen de 20 viel bij Eupen mocht invallen en vanuit het niets drie keer scoorde én een assist gaf. “Da’s toch vreemd. Niet?” Maar ook de klassieker­s kwamen snel. Van “dat is het verschil tussen Waalse en Vlaamse ploegen: de eerste helpen elkaar” tot “die vierde goal van Eupen gezien? Een cadeau van die verdediger”. Kan men het fans én zelfs de neutrale voetballie­fhebber kwalijk nemen? Nee. Het is inherent aan voetbal, waar het kleinste detail (een doelpuntje meer of minder, een penalty of net niet…) het verschil kunnen maken tussen hemel en hel. Tussen miljoenen winnen of verliezen. Zoals de penalty voor Cercle Brugge in het slot van de zinderende finale in 1B. Uiteraard vindt Beerschot Wilrijkcoa­ch Marc Brys die fase “hoogst discutabel”. Uiteraard verglijden de fans dan in complotthe­orieën, ‘reukjes’ en “Voetbalbon­d Maffia”gezangen.

En de feiten. Die zijn voor later. Zoals de vaststelli­ng dat Moeskroen de meeste tegengoals slikte in eerste klasse én de meeste tegengoals op verplaatsi­ng. Of dat het van de laatste tien matchen acht keer verloor en daarbij in totaal 27 goals incasseerd­e. En dat Eupen al zijn zes zeges thuis behaalde, daarbij 25 keer scoorde en van de laatste vijf thuismatch­en er vier won geen enkele club in België deed beter. En dat het bondsparke­t zonder écht aantoonbar­e bewijzen nooit kan ingrijpen op basis van insinuatie­s.

En dat KV Mechelen afgelopen weekend niet degradeerd­e omdat Eupen zondag twee goals meer maakte, maar omdat KV een heel seizoen achter de feiten aanliep en onnoemelij­k lang knoeide met coaches en pas te laat de redding zocht bij Van Wijk terwijl het met deze kern nooit in de problemen had mogen komen.

Ook bij Beerschot Wilrijk ligt het niet aan die ene strafschop. Hoe zuur ook. Joren Dom was achteraf eerlijk: “We hebben een groot deel van de match niet gespeeld als kampioenen”. En ook coach Brys zal zelf wel beseft hebben dat zijn troepen zaterdagav­ond in een lamentabel­e eerste helft als te bange en te weinig voetballen­de wezels Cercle de vrije baan naar eerste klasse schonken.

Maar als het stof is neergedaal­d, kan de toekomst beginnen. En die kleurt boeiend. Want als KV Mechelen leert uit zijn fouten en ook Beerschot Wilrijk en z’n nieuwe geldschiet­ers de juiste investerin­gen doen, wordt het een ongemeen interessan­te strijd in 1B tussen deze twee Antwerpse titelfavor­ieten.

Ze kunnen zich bovendien spiegelen aan Antwerp. Na het debacle in de laatste wedstrijd tegen Eupen twee seizoenen geleden rechtte de Great Old de rug, klom het uit het dal van 1B en verbaasde het vriend en vijand in 1A. Ook al miste het op de valreep, maar vooral door eigen falen na de winterstop, Playoff 1.

Nu blijft het stamnummer 1 nog als enige Antwerpse club over in die hoogste klasse. En dat is een drama voor het Antwerpse voetbal. Aan KV Mechelen en Beerschot Wilrijk om snel de Antwerpse voetbaltro­ts terug in ere te herstellen.

 ?? FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS ??
FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium