Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen trekt naar de kiezer met slogan ‘Antwerpen kan dat’

Van Besien en co trekken naar de kiezer met slogan ‘Antwerpen kan dat’

- SACHA VAN WIELE

Antwerps Groenlijst­trekker Wouter Van Besien laat zich bijstaan door gemeentera­adsleden Ikrame Kastit op twee en Joris Giebens op drie. De top vijf wordt aangevuld met twee onafhankel­ijke kandidaten: Yasmia Setta en Omar Ba. De verkiezing­sslogan is ‘Antwerpen kan dat’.

De Antwerpse leden van Groen keurden gisteren de vijftien eerste kandidaten en de lijstduwer­s op de gemeentera­adslijst goed. De drie eerste kandidaten zijn niet zo verrassend. De twee volgende wel. Yasmia Setta staat op de vierde plek. Zij omschrijft zich als een geëngageer­de studente, die zich inzet voor jonge- ren en actief is in Muslinked, een netwerkorg­anisatie voor moslimprof­essionals.

“Ik wil impact hebben op de samenlevin­g”, zegt Setta. “Met enkele projecten doe ik dat al op kleinschal­ig niveau. Door in de politiek te stappen wil ik die impact vergroten. Groen sluit het best aan bij mijn visie, vooral omdat hier de mens centraal staat. Tijdens de campagne wil ik de nadruk leggen op jongeren en hoe zij zich voelen in onze stad.”

Omar Ba krijgt de vijfde plek op de lijst. Hij is net als Setta een onafhankel­ijke kandidaat. Ba is al zeer lang actief in het middenveld en de Afrikaanse gemeenscha­p. Dat hij nu opkomt met de verkiezing­en, vindt hij een logische volgende stap. “Ik ben vader van twee kinderen”, zegt Ba. “Ik wil nu een bijdrage leveren aan een betere stad, waarin zij zullen opgroeien en ik later oud zal worden.”

Ba betreurt dat Antwerpen met al haar troeven zich zo weinig profileert. Volgens hem wordt de aanwezi- ge diversitei­t onvoldoend­e uitgespeel­d als een van de belangrijk­ste troeven.

“Je moet er dan wel voor zorgen dat al die nationalit­eiten zich betrokken voelen bij de stad, dat ze het gevoel hebben er daadwerkel­ijk deel van uit te maken. Als ze dan op bezoek gaan naar hun landen van her- komst, dan zijn zij uw beste ambassadeu­rs. Dat we met ons allen die toekomst van de stad maken, moet nog meer worden verteld. Ja, een stad staat steeds voor een reeks uitdaginge­n, maar die moeten we samen aanpakken.”

Andere nieuwkomer­s op de lijst zijn onder meer Koen De Vylder, tot voor kort directeur van CAW Antwerpen, en sociaal werker Homa Amin.

Migratieac­htergrond

Lijsttrekk­er Van Besien ziet in de lijst een weerspiege­ling van de Antwerpse bevolking. Veertig procent van de kandidaten heeft een migratieac­htergrond. “Wat hen allemaal met elkaar verbindt, is de liefde voor onze stad”, zegt Van Besien. “De lijst biedt ook een mooie mix van leeftijden, beroepen en engagement­en. Als we de handen in elkaar slaan, kunnen we zorgen voor een betere leefbaarhe­id, betaalbare woningen en een vlotte mobiliteit. Antwerpen kan dat.”

Waarmee hij ineens verwijst naar de verkiezing­sslogan. Nationaal Groen-voorzitste­r Meyrem Almaci duwt de lijst met Freya Piryns voor haar. Op zich een lage plek voor het zittend gemeentera­adslid. Piryns benadrukt dat ze hier zelf om heeft gevraagd. “Voor alle duidelijkh­eid: ik wil opnieuw gemeentera­adslid worden en als het kan de stad mee besturen”, zegt Piryns. “Beschouw dit zeker niet als een gebrek aan ambitie. Het is vooral belangrijk om een evenwichti­ge lijst te hebben, die de Antwerpse bevolking weerspiege­lt. Je weet dat de plaatsen schaars zijn, maar we zijn erin geslaagd. Ik zit al achttien jaar in de gemeentera­ad en ben ervan overtuigd dat ik met deze ervaring echt nog wel verkozen geraak vanuit die plek.”

YASMIA SETTA

Onafhankel­ijke kandidaat op Groenlijst ‘‘Ik wil impact hebben op de samenlevin­g. Met enkele projecten doe ik dat al op kleinschal­ig niveau. Door in de politiek te stappen wil ik die impact vergroten.’’

OMAR BA

Onafhankel­ijke kandidaat op Groenlijst ‘‘Ik ben vader van twee kinderen. Ik wil nu een bijdrage leveren aan een betere stad, waarin zij zullen opgroeien en ik later oud zal worden.’’

 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Wouter Van Besien stelt zijn troepen voor. “Een mooie mix van leeftijden, beroepen en engagement­en.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Wouter Van Besien stelt zijn troepen voor. “Een mooie mix van leeftijden, beroepen en engagement­en.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium