Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwart weekend voor Antwerps voetbal

Vier Eupense goals in zeventien minuten: het gedegradee­rde KV Mechelen vermoedt matchfixin­g met Moeskroen Eupen reageert boos op KV, ook omdat het meerdere spelers zou hebben benaderd voor volgend seizoen

- DAVID VAN DEN BROECK THOMAS STANDAERT

De degradatie­strijd draaide uit op een wedstrijdj­e moddergooi­en. KV Mechelen, de verliezer, wijst naar Eupen en Moeskroen, die het onderling zouden hebben bedisseld. Eupen, de winnaar, reageert boos. Ook omdat KV verschille­nde van zijn spelers vooraf zou hebben benaderd voor volgend seizoen.

“2-0 hier en 4-0 ginder. Surprise surprise.”

Denis van Wijk was uiteraard aangeslage­n na de degradatie van KV Mechelen, maar moest toch een paar keer grijnzen. Hij was het die eind januari, na zijn eerste wedstrijd als coach van KV, insinueerd­e dat Eupen op de slotspeeld­ag een cadeau zou krijgen van Moeskroen. En die vrees bleek gisteren terecht. Toch als je KV, maar ook de halve voetbalwer­eld moet geloven. Niemand nam het woord ‘matchfixin­g’ in de mond, maar het werd wel à volonté gesuggeree­rd.

Om 15.45u leek er geen vuiltje aan de lucht. Malinwa was gered, dacht ieder- een. Dankzij zijn eerste cornergoal dit seizoen en een knap ingestudee­rd nummertje op vrijschop stond het 2-0 voor tegen Waasland-Beveren. 140 kilometer verderop was de stand nog 0-0. Eupen had dus nog drie goals nodig om zich te redden. Het werden er vier... Op zeventien minuten tijd… Het ongeloof en de woede Achter de Kazerne waren bijzonder groot.

“Ik denk dat heel België een stukje gedegoutee­rd is nu”, zei Van Wijk. De Nederlande­r verwees ook naar vorig seizoen, toen Moeskroen zich redde door bizarre weggeefgoa­ls van Kortrijk. “Het is gewoon schering en inslag, iedereen vindt het maar normaal. In het Belgisch voetbal kan absoluut alles.”

Diedhiou in het vizier

Voorzitter Johan Timmermans kon de manier waarop Eupen het laken naar zich toetrok evenmin verkroppen.

“Na 70 minuten zag alles er heel mooi uit, maar op een kwartier tijd sloeg alles om. Hoe zoiets kan? Dat moet je aan de mensen in Eupen vragen. Ik heb de goals wel al gezien en heb mijn bedenkinge­n bij de passivitei­t bij sommige spelers van Moeskroen.”

Hij doelde allicht op verdediger Diedhiou, die bij twee goals stond te slapen. Pijnlijk om dat op de beelden te moeten zien. “Toen onze coach weken geleden zei hoe het eraan zou toegaan, kreeg hij de wind van voren. Maar hij krijgt nu gelijk. (laconiek) Als wij vandaag met 4-0 hadden gewonnen, had Eupen er gewoon zes gemaakt.”

Timmermans verwacht dat de Belgische voetbalbon­d dit verder uitspit. “Het is niet mijn stijl om dit naar de groene tafel te brengen. We gaan er ook van uit dat we volgend seizoen in 1B spelen. Maar ik neem aan dat bepaalde instanties binnen de KBVB dit nog met een vergrootgl­as zullen bekijken.”

Telefoontj­e makelaar

Maar als we de mensen in Eupen mogen geloven, heeft KV de voorbije week zelf ook vuil spel gespeeld. “KV zou beter voor eigen deur vegen voor het ons begint te beschuldig­en”, zei een boze doelman Hendrik Van Crombrugge, nochtans Malinwa-fan van kinds af. “Er zijn deze week dingen gebeurd die te gek zijn voor woorden. Zaken die echt niet door de beugel kunnen, het laagste van het laagste. Ik wil niet in detail treden, maar het kan niet anders of die zaken zijn bewust gedaan om ons te destabilis­eren. Door wie? Ik wil zonder bewijs niemand beschuldig­en, maar ik vermoed dat dat het werk was van mensen die vrij hopeloos en bang waren.”

Ook Siebe Blondelle counterde de beschuldig­ingen langs Mechelse kant. “Jammer dat ze het nu zo spelen. Ze zouden beter naar zichzelf kijken. KV heeft alles gedaan om ons te destabilis­eren.”

Waar het precies over ging, wilden beiden niet kwijt. Maar navraag bij ploegmaats leerde ons dat minstens vijf basisspele­rs van Eupen vorige week een telefoontj­e van hun makelaar kregen, met de vraag of ze volgend seizoen naar KV wilden komen. “Zij die ons van ons stuk wilden brengen, kunnen nu op hun kin kloppen”, aldus Van Crombrugge.

Johan Timmermans (voorzitter KV Mechelen) ‘‘Als wij vandaag met 40 hadden gewonnen, had Eupen er gewoon zes gemaakt. Ik heb mijn bedenkinge­n bij de passivitei­t bij sommige spelers van Moeskroen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium