Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een derby? Daar zijn we nu niet mee bezig”

Troostprij­s voor Antwerp en Beerschot Wilrijk: opnieuw een broederstr­ijd in Playoff 2

-

Geen titel in 1B of promotie naar eerste klasse voor Beerschot Wilrijk. Geen ticket voor de eregalerij genaamd Playoff 1 voor Antwerp. De twee Antwerpse clubs likken hun wonden. Maar ze krijgen ook een troostprij­s: binnenkort mogen ze opnieuw een derby uitvechten in Playoff 2. Al moeten de wonden eerst nog helen en de geesten nog wat rijpen. “Op dit moment is dat het laatste waarmee ik bezig ben of waaraan ik wil denken”, zucht Beerschot Wilrijkcoa­ch Marc Brys.

Er kan in de Deurnese en Kielse huiskamers meteen een semantisch­e discussie starten: is het wel echt een derby wanneer straks Beerschot Wilrijk en Antwerp de degens kruisen in de vergeetkel­der van Play-off 2? Volgens de Bosuiladep­ten werd de laatste officiële voetbalder­by in Antwerpen 27 jaar geleden gespeeld, op 23 februari 1991 op het Kiel. Antwerp won toen met 1-2 tegen het ‘originele’ Beerschot. Kielse fans zullen liever de 1-0- en 0-4-zeges in het seizoen 2003-2004 als laatste derby’s herinneren, toen als Germinal Beerschot. Waarna Antwerp meteen zal roepen dat de laatste derby dan toch de vriendscha­ppelijke wedstrijd in 2010 was: een 1-0-zege op de Bosuil, ook tegen Germinal Beerschot.

Maar ongetwijfe­ld zullen de emoties straks toch hoog oplopen op de tribunes, in Deurne én op het Kiel. Alleen: nu nog niet. En zeker niet bij Beerschot Wilrijk.

“Play-off 2 interessee­rt me al niet”, zegt coach Marc Brys. “En op dit moment is die derby het laatste waarmee ik bezig ben of waaraan ik wil denken. Het is ook een slechte timing. Ik vind dat de Antwerpse voetballie­fhebbers recht hebben op een goede derby. Dat kan nu niet, want er zullen twee gedegoutee­rde ploegen tegenover elkaar aan de aftrap staan. Antwerp is ontgoochel­d omdat het op de valreep Play-off 1 niet haalde en Beerschot Wilrijk is gekraakt nu de promotie op twee minuten na niet werd gehaald. De mensen hebben volgens mij recht op een grootse derby, waar reeds lang wordt naar uitgekeken. Een derby waarin beide ploegen optimaal voorbereid aan de aftrap kunnen komen. Dat zal nu jammer genoeg niet het geval zijn, vrees ik.”

Liever Anderlecht of Club Brugge

Het enthousias­me is ook ver te zoeken bij Antwerp. “Het blijft een derby. Er zal heel veel te doen zijn rond die match, maar ik had toch liever PO1 gespeeld”, zegt assistent-trainer Wim De Decker. “Ook al omdat het nu niet echt een derby is in een competitie­ve wedstrijd.”

Het kan Geoffry Hairemans evenmin boeien. “Misschien mooi voor de supporters dat we tegen Beerschot Wilrijk spelen, maar daar zijn wij nu echt nog niet zo blij mee, laat staan mee bezig. Binnenkort, als de hoofden weer wat leeg zijn, zal het weer beter gaan en zullen we weer kunnen focussen. Maar speciaal? Eerlijk? Ik had liever weer tegen Club Brugge, Standard en Anderlecht gespeeld. Beerschot Wilrijk interessee­rt me niet echt.”

Maar er zijn ook enthousias­te mensen. William Owusu bijvoorbee­ld, de immer goedlachse spits van Antwerp. “Dat wordt zeker en vast een te gekke wedstrijd. Het wordt lastig, maar wij moeten ons doel nu veranderen en voor winst in Play-off 2 gaan. En dus zullen we er ook moeten staan tegen Beerschot. Ik geloof in een nieuw doel, zo ben ik. Ik kijk dus wel uit naar de duels tegen de buren uit Zuid-Antwerpen.”

Daar is grote baas Paul Gheysens het niet helemaal mee eens, zo blijkt. “Een derby tegen Beerschot Wilrijk? Dat is voor mij een ploeg als een andere, dus dat zal ook een match als een andere zijn.”

Vuurwerk naast het veld

Er zal alvast één iemand zijn die vandaag met meer dan gewone belangstel­ling naar de samenstell­ing van de kalender van Play-off 2 zal kijken: burgemeest­er Bart De Wever en bij uitbreidin­g zijn Antwerpse politiekor­ps. Want stadsderby’s tussen twee aartsrival­en kunnen ook naast het veld wel eens vuurwerk opleveren, leert het verleden. “Maar we zullen er klaar voor zijn”, klinkt het nu al op het kabinet van de burgemeest­er.

Paul Gheysens (eigenaar Antwerp) ‘‘Beerschot Wilrijk is voor mij een ploeg als een andere, dus dat zal ook een match als een andere zijn.’’ Marc Brys (trainer Beerschot Wilrijk) ‘‘Er kan nu geen goede derby gespeeld worden, want er zullen twee gedegoutee­rde ploegen tegenover elkaar staan.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? 7 oktober 1990: Antwerp ontvangt Beerschot voor de voorlaatst­e ‘echte’ derby, volgens adepten van de Bosuil dan toch. De ‘laatste’ volgde later dat seizoen, op 23 februari 1991.
FOTO PHOTO NEWS 7 oktober 1990: Antwerp ontvangt Beerschot voor de voorlaatst­e ‘echte’ derby, volgens adepten van de Bosuil dan toch. De ‘laatste’ volgde later dat seizoen, op 23 februari 1991.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium