Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anderlecht gelooft er weer in

Vijf redenen waarom paarswit denkt dat titel niet langer Mission Impossible is

- JÜRGEN GERIL

In teorie kan Anderlecht nog kampioen worden. Die h laten we bewust weg, want de verrijzeni­s van Teo is een van de vijf redenen waarom paarswit plots weer gelooft in de titel. Begin januari leek het echt nog onbegonnen werk voor het zwalpende RSCA, maar na de zege met tien – en zelfs negen – man tegen Antwerp is er weer hoop. Club Brugge is gewaarschu­wd.

1.

Teo scoort weer

Laten we maar beginnen bij Lukasz Teodorczyk. Sinds spitsenflu­isteraar Marc Coucke iets in zijn oor fezelde, scoorde de Pool maar liefst zes goals in drie wedstrijde­n. Met die cijfers behoort hij tot de productief­ste spitsen van Europa. Griezman van Atletico scoorde acht goals in zijn laatste vier matchen, Gomis prikte voor Galatasara­y zeven keer raak in zijn drie laatste duels en Jonas van Benfica deed met zes goals even goed als Teo.

Anderlecht is héél afhankelij­k van de aanvaller. “Teo werkte vooral hard”, stelde Hein Vanhaezebr­ouck. “Zelfs met tien man was hij altijd aanspeelba­ar en op het einde vroeg hij zijn vervanging omdat hij stikkapot zat. Ik wilde hem nog vijf minuten laten staan, maar na één minuut ging het al niet meer. Zelfs de penalty trappen, was hem niet meer gelukt.”

Teodorczyk draaide de knop om. Hij denkt opnieuw dat hij topschutte­r kan worden en zo zijn plaats op het WK zal afdwingen. Dat hij opnieuw geselectee­rd werd voor Polen voor het oefenduel met Zuid-Korea geeft hem een boost.

Teo ziet zichzelf weer als een kampioenen­maker.

2.

Anderlecht legt zijn wil op

Anderlecht sluit de reguliere competitie af met negen op negen tegen Moeskroen, Zulte Waregem en Antwerp. Vooral het aanvalsspe­l is hoopgevend met tien goals in drie matchen. Dat verdringt de nare herinnerin­gen aan de drie op vijftien van net daarvoor. “We hebben een grote stap gezet”, vervolgde Vanhaezebr­ouck. “We leggen ons spel weer op aan een tegenstand­er. Ik herinner me mijn eerste Europese match tegen PSG. Die was ook goed, maar dan vooral omdat we hoog druk plaatsten en voetbalden vanuit de balrecuper­atie. Nu kunnen we de bal bijhouden, combineren we meer en trappen we minder lange ballen. Zelfs met tien man kropen we niet achteruit om te counteren. Dat is positief.”

Dé kanttekeni­ng is dat Anderlecht – ondanks de topvorm van keeper Matz Sels – in zijn negen matchen in 2018 nog maar één keer de nul kon houden. De tegengoals kunnen dodelijk zijn in Play-off 1.

3.

Zes punten ophalen kan

Paars-wit begint met zes punten achter leider Club Brugge. Op sociale media circuleerd­e meteen dat in de geschieden­is van Play-off 1 geen enkel team dat met zo’n achterstan­d startte, die kloof kon dichten om nog kampioen te worden.

Dat klopt niet helemaal. In 2014 begon RSCA inderdaad maar met vijf punten achterstan­d op Standard, maar de Brusselaar­s verloren hun eerste Play-off 1-match en zagen de Rouches maar liefst acht punten uitlopen. Toch werd Anderlecht in 2014 nog kampioen.

Paars-wit trekt zich nu ook op aan het feit dat het een nacompetit­ie wordt met de G5, de grootste ploegen. “De play-offs worden een serieus werk voor elk team”, gaf Vanhaezebr­ouck nog mee. “Met alle respect voor teams als Kortrijk of STVV, maar als zij erbij waren, dan had Club Brugge al die matchen wellicht gewonnen. Nu kan iedereen punten verliezen van iedereen. Niemand zal 27 op 30 halen. Anderlecht ook niet, maar als we goed beginnen, kunnen we toch snel de spanning terugbreng­en.”

4.

De druk ligt bij Brugge

Vanhaezebr­ouck legt maar al te graag de druk bij Club Brugge. Zij zien hun voorsprong gehalveerd en krijgen dus de mentale tik. “In principe zal en mag Brugge het niet meer uit handen geven. In het klassement tellen ze zes punten voorsprong, maar in de realiteit moeten wij eigenlijk 7 punten ophalen op Brugge. Bij een gelijke stand zijn zij altijd in het voordeel. Als Anderlecht nog kampioen wordt, zou dat een mirakel zijn.”

Blauw-zwart liet de jongste weken ook wel heel wat punten liggen en toonde zich niet langer die onstopbare machine. Dat geeft moed in het Astridpark. “Onze recente negen op negen doet deugd en na onze teambuildi­ng zullen we nog sterker zijn. Misschien recuperere­n we nog wat geblesseer­de spelers zoals Kara.”

5.

Voor Roger Vanden Stock

De ultieme motivering is Roger Vanden Stock. Gisteren was zijn afscheidsm­atch als voorzitter van Anderlecht, maar de spelers willen de president liefst ook zijn elfde titel cadeau doen. Dat zou zijn naam nog groter maken. “Op Celtic wonnen we wel de laatste Europese match van Roger Vanden Stock, maar waren we toch uitgeschak­eld”, besloot Vanhaezebr­ouck. “Vandaag tegen Antwerp wonnen we ook zijn afscheidsm­atch als voorzitter, maar de competitie is nog niet gedaan. We kunnen Roger Vanden Stock nog het afscheid geven dat hij verdient na een erg bewogen seizoen en daarom moeten we doorduwen in Play-off 1.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium