Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marc Soler Spaanse hoop in bange dagen

-

Marc Soler trok gisteren het winnende lot in de tombola van ParijsNice. De 24jarige Catalaan boekte op de Promenade des Anglais zijn eerste spraakmake­nde zege bij de profs. De zoon van een beroepsbra­ndweerman is na zijn eindwinst in de Ronde van de Toekomst van 2015 al jaren getipt als dé man die na de generatie Contador, Rodriguez en Valverde zijn land in de grote ronden moet redden van de anonimitei­t.

Het rondetalen­t van Movistarma­nager Eusebio Unzué wist na afloop niet wat hem overkwam. Gistermidd­ag stond hij nog zesde, op 37 seconden van leider Simon Yates. Hij deed in de venijnige slotetappe precies hetzelfde wat Alberto Contador de voorbije twee jaar deed, maar telkens was dat voor de ondertusse­n gepensione­erde El Pistolero niet voldoende om een tweede eindzege te pakken. “Ik zat vorig jaar mee aan boord toen Alberto vertrok”, aldus Soler. “Ik wist dat het mogelijk was. Ik had vooraf doorgenome­n met Omar Fraile (Astana) en David de la Cruz (Sky) dat ik van ver (47 km van de finish, red.) zou vertrekken. Ik zei hen ook dat ze het onder elkaar maar moesten uitvechten voor wie de ritzege was. Ik ging voor de eindwinst.”

Nu naar de Vuelta

Unzué zelf stond aan het podium te genieten van de ranke kerel die in eigen land een toekomst à la Contador en Indurain wordt toegedicht. “Marc is van de generatie na Mikel Landa. Hij krijgt de kans om beetje bij beetje het vak als rondekopma­n te leren. Dit jaar trekt hij opnieuw naar de Vuelta. Zijn volgende objectief is de Ronde van Catalonië, waarin hij vorig jaar derde finishte.”

De vreugde onder de Spanjaarde­n was immens. “Wat ben ik blij dat ik een tweede opeenvolge­nde keer de slotetappe win en dat Marc de eindwinnaa­r is”, kraaide David de la Cruz, die voor de tweede ritzege van Sky had gezorgd. En ook Luis León Sanchez, de grote geklopte van zaterdag, had binnenpret­jes. “Logisch, Luisle is mijn maatje op lange trainingen in Andorra”, vertelde de Spaanse Messias in barre tijden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium