Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het sprookje blijft maar duren

Tiesj Benoot viert 24ste verjaardag met voorlopige toptienpla­ats

- Van onze redacteur Bram Vandecapel­le in Filottrano

Vrijdag derde, zaterdag zesde in een bergrit met aankomst boven en gisteren nog eens vierde na een sprint bergop. Op twee dagen van het einde staat Tiesj Benoot achtste in de Tirreno. Een knappe top tien in de eindstand wenkt. De gisteren 24 jaar geworden Drongenaar is voorlopig de wielersens­atie van de maand maart. “Ik ben vooral blij dat ik de trui van beste jongere mag dragen. Zo vergeten de mensen niet dat ik nog altijd jong ben.”

Renners die op hun verjaardag een ruiker bloemen krijgen na een podiumcere­monie, het is er weinigen gegeven. Wel Tiesj Benoot. Op zijn 24ste verjaardag werd hij net als zaterdag gekroond tot beste jongere van deze Tirreno Adriatico. “Ik ben geen persoon die veel belang hecht aan verjaardag­en, maar er bestaan slechtere manieren om 24 jaar te worden.”

Een cadeau in de vorm van een tweede profzege kreeg Benoot niet van zijn collega’s. In de sprint bergop naar Filottrano moest hij nipt de duimen leggen voor Sagan en Kwiatkowsk­i, die op hun beurt te laat kwamen om de ontsnapte Adam Yates nog bij te benen.

“Toen Yates aanviel op die steile strook op vier kilometer van de streep, bleef ik bewust zitten. Had ik daar geprobeerd te volgen, dan ging ik een beetje verder ontploft zijn. Jammer dat de ploegmaats van Sagan nadien Yates niet meer konden terughalen en dat ik door die vierde plaats net naast de bonificati­eseconden grijp.”

Mits een derde plaats en de daaraan gekoppelde vier bonussecon­den zou Benoot op de zesde plaats in de stand hebben postgevat. Nu is dat plaats acht, op 39 seconden van leider Kwiatkowsk­i. “Zonder die ploegentij­drit op dag één was ik nu leider.”

Sprinten en klimmen

De Tirreno winnen is voor Benoot voorlopig nog wat te hoog gegrepen. Daarvoor zijn de tijdritkil­ometers te bepalend. Maar een toptiennot­ering in de eindafreke­ning is zeker mogelijk. “Het staat allemaal zo dicht op elkaar. Formolo (zevende, red.) moet ik wel nog kunnen pakken. De top tien in de Tirreno zit al sinds de winter in mijn gedachten. Ik wilde hier testen hoeveel ik waard ben in rittenkoer­sen van een week.”

Dat Benoot zo hoog staat in het klassement is erg knap. Zeker in een Tirreno met het deelnemers­veld waarop de Giro of de Vuelta jaloers zou zijn. Tijdens de bergrit naar Sassotetto kwam hij als eerste over de streep van de mannen die niet voortijdig wegspronge­n uit de groep van de favorieten. “Ik wilde ook wel meespringe­n met Landa en co, maar ik zag dat Roson, de toenmalige leider in het jongerenkl­assement, voortduren­d mijn wiel viseerde. Hij zou mij nooit laten rijden.”

Benoot hield in de slotkilome­ter dan maar kleppers als Bardet en Uran achter zich. Froome was toen allang gelost. “Het moeilijkst­e moment van de klim was toen ik op acht kilometer een inhaalmano­euvre moest doen nadat Roglic vlak voor mij gevallen was en ik werd opgehouden.”

Sprinten bergop, klimmen als de besten: het maakt voor Benoot de jongste tijd niet uit. En zeggen dat Lotto-Soudal in 2018 vooral geduld predikte als het ging om Benoot. In zijn vierde jaar bij de profs kreeg hij nog alle ruimte om zichzelf als renner te ontdekken. Pas vanaf 2019 zouden er resultaten worden verwacht. Het lijkt dat ze bij LottoSouda­l die planning met een jaartje mogen terugdraai­en.

Babbeltje met Nibali

Ook de rest van het peloton is zijn evolutie niet ontgaan. Tot deze week had Vincenzo Nibali nog nooit gepraat met de kopman van LottoSouda­l, maar vrijdag kwam de Italiaan halfweg koers plots naast Benoot rijden en begon hij spontaan een praatje te slaan. Benoot behoort stilaan tot de groten. Uit de cijfers van Velon blijkt dat Benoot gisteren tijdens de sprint bergop een gemiddeld vermogen van 761 watt trapte, met een piek van vijf seconden aan 940 watt. Straffe cijfers voor iemand die als junior niet toegelaten werd tot de topsportsc­hool omdat zijn testen niet goed genoeg waren.

De podiumcere­monie van de beste jongere in deze Tirreno heeft als hymne 1999 van Prince. De nieuwe prins van het Belgische wielrennen was toen vijf jaar. “Ik ben blij dat ik die trui van beste jongere mag dragen. Zo vergeten de mensen niet dat ik nog altijd zo jong ben.”

Tiesj Benoot “De top tien in de Tirreno zit al sinds de winter in mijn gedachten. Ik wilde hier testen hoeveel ik waard ben in rittenkoer­sen van een week.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tiesj Benoot beleeft een zalige 24ste verjaardag op het podium van Tirreno Adriatico.
FOTO PHOTO NEWS Tiesj Benoot beleeft een zalige 24ste verjaardag op het podium van Tirreno Adriatico.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium