Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Olympische medaille heeft zijn tol geëist”

Vermoeide Bart Swings vijfde in dolle Oranje sfeer

- Van onze redacteur Hans Jacobs in Amsterdam

Op de coolste – niet koelste – ijsbaan van Nederland, hartje Amsterdam, sprak Bart Swings zoals het wisselende weer. Een beetje somber, want niet meer in topvorm en vijfde, op 31 honderdste­n van het podium. Maar ook zonnig en optimistis­ch, want ook volgend jaar kan hij trainen met de beste trainingsg­roep ooit. “Op de volgende Winterspel­en zijn goud op de massastart en een medaille op een individuel­e afstand het doel.”

Swings belandde na de Spelen in PyeongChan­g in een andere schaatswer­eld, want op buitenijs in een atletiekst­adion. Zaterdag in de plensende regen, gisteren onder een aangenaam zonnetje maar altijd met een strakke wind als spelbreker.

Dat het wroeten was op het ribbelige natuurijs, zegt Bart Swings. Dat hij geen dweil kreeg voor zijn afsluitend­e 10.000meter, hielp niet. Maar zelfs dan was hij waarschijn­lijk hoogstens als vierde geëindigd. “Vijfde, dat is niet slecht, maar ook niet super”, bekende hij. “Maar na de afgelopen weken is dat misschien logisch.”

Dan heeft hij het over zijn historisch­e zilveren medaille, en vooral over hoe er nadien aan zijn mouw werd getrokken, tot een koninklijk bezoek toe. “Op voorhand wilde ik dat niet geloven, maar die buitenspor­tieve dingen eisten hun tol, zowel mentaal als fysiek”, aldus Swings. “Niet dat ik elke dag na de Winterspel­en heb gefeest, allesbehal­ve, maar het strikte ritme was er voorbije weken helemaal uit. Ik heb de voorbije dagen opnieuw de draad opgepikt, maar de echt goeie vorm was er niet.”

De Nederlande­r Patrick Roest (niet Sven Kramer, die verrassend vierde werd) mag zich de zogeheten nieuwe Master of the World noemen. Ondanks zijn vijfde plaats, op 31 honderdste­n van het podium, was dit een memorabel moment in zijn carrière, zegt Swings. “Zie iedereen in het zonnetje zitten. Mijn fa- milie en vrienden hadden zich nochtans al voorbereid op her ergste weer. Buiten schaatsen in zo’n dolle sfeer… Daar zal ik jaren later nog aan terugdenke­n.”

Vol voor olympisch goud

Nog één competitie schaatst Swings, de wereldbeke­r in Minsk volgend weekend, waar hij het wereldbeke­rklassemen­t kan winnen. Daarna volgen drie weken van studeren/vakantie/ examens, en begint hij alweer aan het nieuwe seizoen. In zijn achterhoof­d gloren de Winterspel­en van Peking 2022 al. Een opsteker: zo goed als zeker kan Swings blijven trainen met Noren, met onder meer Sverre Lunde Pedersen, die – als hij gisteren niet was gevallen in de afsluitend­e 10.000 meter – de nieuwe wereldkamp­ioen was geweest.

“Met de Noren, een team vol olympische medaillewi­nnaars, had ik nooit betere trainingsp­artners”, zegt Swings.

Jelle Spruyt, zijn coach, vult aan. “Als we op dit niveau kunnen blijven voortdoen en in tegenstell­ing tot dit jaar minder blessurela­st hebben, kan hij nog een grote stap zetten. Het doel is de olympische titel op de massastart en een medaille op een individuel­e afstand.”

Bart Swings ‘‘Buiten schaatsen in zo’n dolle sfeer… Daar zal ik jaren later nog aan terugdenke­n.’’

 ?? FOTO EPAEFE ?? Bart Swings werkt zijn WK af voor 20.000 dolle Nederlands­e fans.
FOTO EPAEFE Bart Swings werkt zijn WK af voor 20.000 dolle Nederlands­e fans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium