Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lessen trekken

-

C ommunicati­e over de volksgezon­dheid, dit land is er nooit sterk in geweest en zal het blijkbaar nooit worden. Als u denkt: dat heb ik hier al eens gelezen, dan hebt u gelijk. Op 5 augustus van vorig jaar begon dit Standpunt met precies dezelfde zin. We zaten toen midden in de fipronil-crisis. Terwijl in Nederland en Duitsland al enkele dagen mogelijk besmette eieren uit de rekken van de warenhuize­n werden gehaald, bleef het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) beweren dat er in België geen reden tot ongerusthe­id was. Tot het op 4 augustus ineens liet weten dat in ons land al veel eerder eieren uit de handel waren genomen, in overleg met de supermarkt­en. Die verwarrend­e communicat­ie leidde tot een crisis die misschien niet had kunnen worden vermeden, maar toch zeker minder zware gevolgen had gehad als de communicat­ie wel correct was verlopen.

De communicat­ie over het vleesverwe­rkend bedrijf Veviba vertoont gelijkenis­sen met die over de fipronilcr­isis. Meer dan een jaar geleden werd vanuit Kosovo gemeld dat het bedrijf gesjoemeld had met etiketten. Het voedselage­ntschap stuurde meteen iemand ter plaatse en lichtte het parket van Luxemburg in – Veviba is gevestigd in Bastenaken – maar omdat het ‘vermoedeli­jk’ om economisch­e fraude ging, bleef het daarbij. Het bedrijf werd niet extra gecontrole­erd. Er waren al controles genoeg en het gerechteli­jk onderzoek moest eerst zijn beloop hebben. Er werd ook niet gecommunic­eerd.

Bij een controle vorige week – meer dan een jaar na het Kosovaarse geval – werden wel degelijk overtredin­gen vastgestel­d. De grote warenhuisk­etens namen meteen de producten van Veviba uit de rekken. Delhaize en Colruyt zegden hun samenwerki­ng met het bedrijf meteen op. Een ex-werknemer van Veviba klaagde anoniem de schandalig­e toestanden aan, een personeels­lid beweerde dan weer dat er niets aan de hand was en had het over een hetze tegen het bedrijf. De Boerenbond stelde zich burgerlijk­e partij in de zaak tegen Veviba.

En de consument … die moet het zelf maar weer uitzoeken. Nochtans is het FAVV ooit opgericht om ervoor te zorgen dat we allemaal gerust mogen zijn over de kwaliteit van ons voedsel. Om dat te bereiken moet dat agentschap natuurlijk wel communicer­en, en liefst helder, op tijd en ondubbelzi­nnig. Dat is weer eens niet gelukt.

Minister van Consumente­nzaken Kris Peeters heeft wel al gezegd dat de informatie-uitwisseli­ng tussen parket en Voedselage­ntschap beter kan. Hij wil lessen trekken uit deze zaak. Die had hij natuurlijk ook al kunnen trekken uit de fipronil-zaak, maar toen is het er blijkbaar niet van gekomen. Nu wel? Na al het voorgaande valt dat zeer te betwijfele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium