Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wrevel over afbouw asielopvan­g

-

Binnen de regering groeit de wrevel over de trage aanpak van Theo Francken (NVA) om het aantal opvangplaa­tsen voor asielzoeke­rs af te bouwen. Er zijn nog steeds 23.000 opvangplaa­tsen in ons land, terwijl er maar 17.000 asielzoeke­rs meer zijn. En dat kost geld.

Welke opvangplaa­tsen moeten eerst dicht? De ‘individuel­e’ plaatsen in appartemen­ten en woonhuizen, of de ‘collectiev­e’ opvangplaa­tsen in asielcentr­a? Die discussie verlamt de federale regering al maandenlan­g wanneer het over de asielopvan­g gaat.

De regering heeft vorig jaar aan Francken gevraagd om een ‘afbouwplan’ te maken, want de piek van de vluchtelin­gencrisis is (voorlopig) voorbij en dus hoeven er niet meer zo veel bedden ter beschikkin­g te staan.

Maar dat blijkt niet zo vlot te gaan als verwacht. Theo Francken wil kost wat kost snijden in die ‘individuel­e’ huizen en appartemen­ten, vaak in beheer van lokale OCMW’s. Dat benadrukte hij gisteren ook nog eens in VTM

Nieuws. “Ik wil maximaal inzetten op de collectiev­e asielcentr­a”, zei hij. “Daar geven we aan de asielzoeke­rs het signaal dat ze nog in de wachtkamer van onze samenlevin­g zitten. De individuel­e opvang wil ik alleen voorzien voor de uitzonderi­ngen, voor mensen met heel grote kans op erkenning en voor de allerzwaks­ten.”

Francken zei dat hij “binnen de regering” afgeremd wordt om daarmee door te zetten. Navraag leert dat CD&V liever de huidige verhouding van 50-50 wil aanhouden tussen de grote centra en de individuel­e opvang. Niet alleen omdat de huizen en appartemen­ten goedkoper zijn dan een asielcentr­um, maar ook omdat de zogenaamde uitzonderi­ngen volgens CD&V talrijker zijn dan Francken doet uitschijne­n.

Weinig goesting

De discussie komt deze week opnieuw op de regeringst­afel omdat er een beslissing moet vallen over 100 miljoen euro extra budget voor de asielopvan­g. Dat is het gevolg van een begrotings­discussie die deze zomer is uitgesteld. Maar intussen is bij de andere regeringsp­artijen de goesting om dat toe te staan, ernstig gezakt. Ze vinden het wrang om geld te geven aan een opvang met zesduizend bedden op overschot en zonder dat er enig plan is om dat aantal af te bouwen.

“Dat af bouwplan is zelfs nog niet naar de kern of de ministerra­ad gegaan”, is binnen de regering te horen. “Francken blijft maar rondjes draaien in werkgroepe­n. Ja, daar is een verschil van visie, maar het is perfect mogelijk om hierover binnen de kern een akkoord te vinden. Maar dan moet Francken eindelijk eens over de brug komen.”

 ??  ?? Theo Francken: “Ik wil asielzoeke­rs duidelijk maken dat ze in de wachtkamer van onze samenlevin­g zitten.”
FOTO PHOTO NEWS
Theo Francken: “Ik wil asielzoeke­rs duidelijk maken dat ze in de wachtkamer van onze samenlevin­g zitten.” FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium