Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat zijn de voornaamst­e counters in de open brief van De Meyer?

-

ELLEN DE MEYER Juriste in notariskan­toor Scriptas ‘‘Ik krijg graag mijn loon, maar nog liever een tevreden reactie. Dat is beroepseer.’’

Steeds meer onderzoek nodig “Ja, er komen veel paperassen kijken bij het verlijden van een akte, maar het is niet onze schuld dat een verkoopakt­e vandaag gemiddeld vijftien tot twintig bladzijden telt, terwijl het er twintig jaar geleden maar een vijftal waren. Dat is omdat de wetgever – uw collega’s politici – ons ertoe verplicht om steeds meer na te gaan: Is een bepaald goed wel vergund? Is de bodem niet vervuild? Is het wel vrij en onbelast? Is het niet gelegen in risicogebi­ed voor overstromi­ngen? Zijn er verbouwing­en gedaan en is er een postinterv­entiedossi­er? En ga zo maar door.”

Meer dan enkel verkoopakt­es “Het opmaken van een notariële akte is slechts een zeer beperkt deel van het werk van een notaris. Hij begeleidt jonge koppels bij een eerste aankoop en bespreekt of het aangewezen is om te trouwen of wettelijk samen te wonen. Hij helpt mensen die recent hun partner verloren om geblokkeer­de gelden terug vrij te krijgen bij de bank. Hij bemiddelt tussen koppels die tot echtscheid­ing willen overgaan, en tracht dat zo minnelijk mogelijk te laten verlopen. Hij helpt jonge ondernemer­s bij de opstart van hun zaak. Hij helpt mensen bij het plannen van hun vermogen, en dat zo fiscaalvri­endelijk mogelijk, zodat er zo veel mogelijk rechtstree­ks naar hun kinderen kan gaan. De notaris is luisterend oor, bemiddelaa­r, en soms zelfs psycholoog. Het gebeurt vaak dat ik mensen huilend aan de lijn of voor mij krijg, want je bent er op ingrijpend­e momenten in hun leven.”

82% van kosten gaat naar overheid “Advies is gratis. Maar om het toch even over de financiële kant van het verhaal te hebben: Ruim 82% van de kosten die iemand betaalt voor een standaard verkoopakt­e, voor zover die bestaat, vloeit terug naar de overheid. 82%! Maar dat zal mevrouw Van den Bossche de mensen allicht beter kunnen uitleggen waarom dat zo is. De notaris verdient inderdaad een deel van de akte, en een ereloon. Maar ook dat is wettelijk bepaald. En ja, er zullen wel excessen zijn, maar dan moet je die situaties goed uitdiepen en geen appelen met peren vergelijke­n. Ook ik krijg graag mijn loon, maar ik ben veel blijer met een mail van een tevreden burger. Dat heet beroepseer.”

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium