Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FREDERIC PICARD Wijkteam Willibrord­us “De nieuwe sportzaal van SintNorber­tus is letterlijk een paar meter te klein om door de lokale vereniging­en te kunnen worden gebruikt.”

Wijkteams Kerkstraat kunnen niet profiteren van uitbreidin­g Sint-Norbertus

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Wijkcomité Willibrord­us is niet te spreken over de plannen van de stad voor het braakligge­nd stuk grond in de Kerkstraat. Daar komt een uitbreidin­g van het SintNorber­tusinstitu­ut mét nieuwe sportzaal. “Maar die is te klein om door de lokale vereniging­en te kunnen worden gebruikt.”

In eerste instantie zagen de buurtbewon­ers de uitbreidin­g van het Sint-Norbertusi­nstituut als een opportunit­eit. “Want de sportinfra­structuur die er gerealisee­rd wordt, zou breed ingezet worden. Wat dus betekent dat ook lokale sportveren­igingen er genimumver­eisten. bruik van kunnen maken. Gezien het nijpend tekort aan sportinfra­structuur in onze buurt, leek ons dit een erg welgekomen project”, legt Frederik Picard van het wijkcomité uit. “Nu moet basketbalc­lub De Willibies op vijf verschille­nde locaties trainen. Vier van de vijf zalen voldoen niet aan de mi- Bovendien is buurtcentr­um Cortina, waar ook de volleybalc­lub en de badmintonc­lub hun uitvalsbas­is hebben, helemaal volzet.”

Maar het enthousias­me van de buurtbewon­ers is volledig verdwenen. “Onze vraag om de sportzaal voldoende groot te maken zodat de lokale clubs er hun officiële wedstrijde­n kunnen spelen, werd weggewuifd door de schepen van Onderwijs. De zaal die ze nu plannen te bouwen, is letterlijk een paar meter te klein.”

Het wijkcomité verwijt het stadsbestu­ur nu dat dat zijn infrastruc­tuur niet optimaal inzet voor zo veel mogelijk doeleinden. “Dat zou een reflex moeten zijn. Want de ruimte in de binnenstad is schaars. En in onze buurt al helemaal. Onze sportveren­igingen worden op deze manier gefnuikt in hun mogelijkhe­den om verder door te groeien. Ze moeten elders locaties zoeken, transport regelen, ouders moeten gemotiveer­d worden om hun kinderen verder weg van huis te laten sporten. En dat terwijl er een heel mooie oplossing voorhanden is. Dit is hemelterge­nd.”

“Stedenbouw­kundige limieten”

“We weten dat er nood is aan een sporthal voor de buurt”, reageert schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld). “Maar de studie die we uitvoerden om te kijken naar wat er nu precies mogelijk is op dat perceel, wijst uit dat er enkel ruimte is voor de uitbreidin­g van de basisschoo­l en voor de bouw van een middenscho­ol met sportinfra­structuur voor de school die opengestel­d wordt voor de buurt. Dit heeft niets te maken met budgetten. Het perceel is nu eenmaal niet zo groot en er moeten keuzes worden gemaakt. We hebben hier te maken met stedenbouw­kundige limieten en onderwijs is wat ons betreft prioritair”, zegt Marinower.

“Maar we hebben begrip voor de vraag van de buurt en slaan die vraag niet in de wind. Wij hebben met de sportdiens­t de afspraak gemaakt dat er wordt gezocht naar bijkomende sportinfra­structuur.”

FREDERIK PICARD Wijkcomité Willibrord­us ‘‘Onze vraag om de sportzaal voldoende groot te maken zodat de lokale clubs er hun officiële wedstrijde­n kunnen spelen, werd weggewuifd.’’

 ??  ??
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? De Willibies aan het braakligge­nd terrein. “De geplande sporthal is letterlijk een paar meter te klein voor wedstrijde­n.”
FOTO ROBBIE DEPUYDT De Willibies aan het braakligge­nd terrein. “De geplande sporthal is letterlijk een paar meter te klein voor wedstrijde­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium