Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mediteren en haatzaaien

-

Tolerantie en geweldloos­heid: het zijn kernvoorsc­hriften van hun geloof. Toch lopen vandaag uitgereken­d boeddhisti­sche monniken voorop in het geweld tegen de moslims in ZuidoostAz­ië.

b

Wie verslagen is leeft in pijn; gelukkig wie in vrede leeft zonder gedachte aan

overwinnin­g of nederlaag, zei Boeddha eeuwen geleden. Daarom moeten boeddhiste­n zich aan vijf basisregel­s rond tolerantie en geweldloos­heid houden. Een monnik kan uit het klooster worden gezet als hij aanzet tot geweld.

Toch preken in Myanmar en Sri Lanka net monniken het hevigst tegen moslimmind­erheden. Myanmar heeft de militante Ma Ba Tha, de Vereniging voor Beschermin­g van Ras en Religie. In Sri Lanka is er Bodu Bala Sena (‘Boeddhisti­sche Macht’). Lang voor de etnische zuivering van de Rohingya begon (in augustus 2017) en Sri Lanka de noodtoesta­nd uitriep na zwaar etnisch geweld (op 4 maart 2018) creëerden die ordes een klimaat waarin geweld ging smeulen.

En zelfs in Thailand, ‘het land van de glimlach’, staat de radicale Dhammakaya-orde sterk in het roerige islamitisc­he zuiden. Daar bestaan clandestie­ne gewapende monniksold­aten die de ‘echte’ monniken vergezelle­n op hun bedelronde.

Bloedige represaill­es

De ordes hameren erop dat moslims, voorgestel­d als vuil, gewelddadi­g of onmenselij­k, het boeddhisme bedreigen. Bodu Bala Sena beweert dat moslims kleren verkopen met chemicalië­n die de vruchtbaar­heid van boeddhiste­n aantasten. Het trok succesvol ten strijde tegen halal-labels op vlees en zeep. Ma Ba Tha zaait dan weer angst voor moslims die boeddhisti­sche vrouwen nemen, hun kinderen als moslims opvoeden en zo hun volk uitroeien. “Elke cent die je uitgeeft in een moslimwink­el draagt daartoe bij”, klonk het al in 2013. In hun ‘voorlichti­ngsfolders’ staan foto’s van gruwelijk toegetakel­de mensen, zogezegd slachtoffe­rs van moslimgewe­ld.

Volgens Peter Lehr, professor terreurstu­dies in Schotland, is er volop contact tussen de drie radicale bewegingen. Dankzij sociale media kan elke (vermeende) agressie door een moslim over de grenzen heen bloedige represaill­es door boeddhisti­sche bendes uitlokken.

De militante monniken zijn een minderheid, maar wel een invloedrij­ke. Ze houden regeringen in de tang omdat ze zo veel populaire steun hebben. Hoe valt hun religieus gestook te verenigen met de hooggestem­de religieuze principes van Boeddha?

Mahinda Deegalle, boeddhist uit Sri Lanka en professor religiestu­dies in Bath, vergelijkt het met Christus’ uitspraak over ‘de andere wang toekeren’. “Geweldloos­heid is het absolute ideaal, maar mensen wonen niet in de ideale wereld”, zegt hij. “In de echte wereld zijn er conflict en lijden. Ook boeddhiste­n zijn, net als mensen in het Westen, bezorgd om hun families, hun tradities, hun inkomen. In die angst schuilen de wortels van het huidige geweld, dat me veel zorgen baart.”

In de drie landen voelen boeddhiste­n zich demografis­ch en dus cultureel belegerd. Ze zijn meerderhed­en met een minderheid­scomplex, luidt de vaak gemaakte analyse. De boeddhisti­sche bevolking zou tegen 2030 krimpen, terwijl dat niet per se voor de moslims opgaat. Maar de perceptie is belangrijk­er dan de cijfers (die lokaal nog steeds in het voordeel van boeddhiste­n zijn). Dat het boeddhisme geweldloos­heid predikt en meestal niet actief wil bekeren, zien sommigen nu als een zwakte. En de media-aandacht voor het islamfunda­mentalisme draagt bij tot het gevoel van angst.

Radicalise­ring

“Ook in de dorpen van Zuidoost-Azië hebben mensen smartphone­s en toegang tot

nieuws”, zegt Lehr. “Je krijgt er snel processen van radicalise­ring. Mensen linken hun moslimbure­n aan bedreigend­e mondiale gebeurteni­ssen, zoals IS in Syrië of de verwoestin­g van de Boeddhabee­lden in Afghanista­n.”

“Sommige praktijken bemoeilijk­en het harmonieus samenleven ook”, voegt Deegalle toe. Zoals meerdere vrouwen hebben (dat mogen boeddhiste­n niet) of dieren slachten voor het vlees (ook niet gangbaar bij hen). Eeuwenlang lukte dat wel, maar er is iets veranderd. “Als het boeddhisme wordt uitgeroeid, blijft alleen een natie van egoïsten over”, verwoordde­n monniken in Zuid-Thailand hun existentië­le angst.

Defensief geweld mag

Dat juist de monniken zich roeren is geen toeval. “In die drie landen zijn zij altijd steunpilar­en voor de nationale staat geweest”, zegt Lehr. “Ze leerden compromiss­en maken wat geweldloos­heid betreft. Als de gemeenscha­p van gelovigen bedreigd wordt, mocht defensief geweld wél.”

De monniken verloren de laatste eeuwen ook hun traditione­le macht. Eerst was er de snelle verspreidi­ng van de islam, gelinkt aan de handelsrou­tes die in moslimhand­en kwamen. Toen volgde de Europese kolonisati­e die boeddhisme als georganise­erde macht probeerde te verzwakken ten voordele van de eigen ‘seculiere’ bureaucrat­ie.

“Ik denk niet dat het tussen de religies ooit nog wordt zoals vroeger”, zei een monnik in landelijk Zuid-Thailand aan Channel News Asia. “De mensen in de dorpen zijn het vertrouwen in elkaar verloren.”

 ?? FOTO EPA ?? Monniken hebben onderling contact en ondersteun­en
elkaar, zegt professor terreurstu­dies
Peter Lehr.
FOTO EPA Monniken hebben onderling contact en ondersteun­en elkaar, zegt professor terreurstu­dies Peter Lehr.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium