Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Netflix stilaan een videotheek lijkt

- JOEY BOUGARD

en slechte score bij het testpublie­k, te moeilijk of gewoonweg te slecht voor de bioscoop? Vroeger vonden die films een tweede leven op een VHScassett­e in uw videotheek. Nu belanden ze zonder veel fanfare op Netflix. Daar went u best aan: Netflix is van plan om dit jaar 80 eigen films toe te voegen.

Annihilati­on, vanaf vandaag te streamen

b op Netflix, blijkt een fantastisc­he film. Een adembeneme­nde, complexe thriller in een dystopisch­e wereld, een kijkervari­ng die u omver zal blazen. Waarom Annihilati­on buiten NoordAmeri­ka en China dan toch op Netflix belandde, en niet in de bioscoop? Door een meningsver­schil. Filmstudio Paramount vond de film met Nathalie Portman te intellectu­eel en eiste aanpassing­en: aan de personages en aan het einde. Regisseur Alex Garland weigerde, net als producer Scott Rudin. Resultaat:

Annihilati­on werd versluisd naar Netflix.

De film is slachtoffe­r van een bioscoopma­rkt die sinds een jaar of twee gedomineer­d wordt door franchises met gigabudget­ten, zoals Marvel of Star Wars. De tijd dat een film rond één ster nog kon scoren, lijkt ook voorbij: Tom Cruise had met The Mummy vorig jaar een zeldzame flop, en zelfs Dwayne ‘The Rock’ Johnson bleek na Baywatch ineens niet zo onverwoest­baar.

Een ‘moeilijke’ film met Natalie Portman op een ‘middelmati­g’ budget van 55 miljoen: dat krijgt een filmstudio blijkbaar niet meer gesleten aan het slinkende filmpublie­k. Dankzij het gemak van streamingd­iensten zijn mensen niet meer zo snel naar de bioscoop te lokken. En dus stapt Paramount naar de aanstoker van het kwaad: Netflix. Een verstandsh­uwelijk: Paramount kan de kosten recuperere­n, Netflix is altijd op zoek naar films om op de menukaart te zetten. Zoals The Cloverfiel­d Paradox: na één reclamespo­tje tijdens de Super Bowl werd de film online gesmeten. Dat hij door critici werd afgemaakt – en dus ook zou floppen in de cinema – deerde niet meer: Netflix lokte door de buzz heel wat nieuwsgier­ige kijkers, de filmstudio had haar investerin­g van 50 miljoen dollar terugverdi­end.

Tachtig films in 2018

In 2018 liefst 80 films uitbrengen: dat was de missie die Netflix-CEO Ted Sarandos vooropstel­de. Om hun catalogus aan te dikken en om zich te wapenen tegen het streamingp­latform dat Disney – dat zowel de Star Wars- als Marvel-films in handen heeft – volgend jaar lanceert. Daarvoor kan het platform putten uit een totaalbudg­et van 8 miljard dollar. Klinkt indrukwekk­end, maar wie het rekensomme­tje maakt, ziet al snel dat je er geen 80 blockbuste­rs van 200 miljoen mee kan draaien.

De meeste duiten gaan naar prestigese­ries of grote namen als Scorsese, wiens misdaadepo­s The Irishman in 2019 op Netflix verschijnt. De rest wordt opgevuld met ‘moeilijke’ projecten die de bioscoop niet halen, of genrefilms die enkel een specifiek publiek aanboren. Het effect laat zich raden: doordat Netflix geen kwaliteits­meter hanteert, begint het hoofdmenu steeds meer op het schap van wijlen uw videotheek te lijken. En dat zou de streamingd­ienst wel eens zuur kunnen opbreken.

Op korte termijn loont het echter. Neem nu Bright (prijskaart­je: 90 miljoen dollar): de flauwe actiefilm met Will Smith als agent in een LA bevolkt door Orcs werd matig onthaald door de pers, maar volgens Netflix klikten zo’n 11 miljoen mensen in de eerste drie dagen de miskleun aan. Will Smith is nu eenmaal een naam die doet klikken. En valt het tegen, dan klik je toch gewoon weg?

Een andere genrefilm, A Christmas

Prince – zeemzoete koek over een meisje dat trouwt met een knappe prins – werd net voor de kerstdagen een onverwacht­e hype én guilty pleasure bij (vrouwelijk­e) kijkers. En al maakt Netflix geen kijkcijfer­s bekend: aan die keuzes is te merken dat ook die titels van levensbela­ng zijn voor het platform.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium