Gazet van Antwerpen Stad en Rand

15 jaar geleden stapte voltallig Antwerps stadsbestu­ur op

Ex-burgemeest­er Leona Detiège: “De grootste ontgoochel­ing uit mijn carrière”

-

Op 13 maart 2003 barstte de Visa-crisis los in Antwerpen. Exact vijftien jaar later kijkt toenmalig sp.a-burgemeest­er Leona Detiège (75) terug op de donkerste maanden uit haar lange politieke loopbaan. “Het was zonder meer de grootste ontgoochel­ing uit mijn carrière.”

Tuur Van Wallendael zit, het hoofd gebogen, de schouders afhangend, op een stoeltje op het Schoon Verdiep. Enkele meters verder zit de rest van het stadsbestu­ur. Het moet een van de meest iconische beelden zijn die een Antwerpse persfotogr­aaf ooit maakte.

Wijlen Van Wallendael, toen schepen voor sp.a, diende op 10 maart 2003 klacht in wegens verdachte uitgaven bij een stedelijke vzw. Onderzoek bracht aan het licht dat voornameli­jk hoge ambtenaren hun kredietkaa­rt hadden misbruikt voor persoonlij­k gewin. De zogenaamde Visacrisis zou uiteindeli­jk leiden tot het ontslag van het stadsbestu­ur en – hoewel ze zelf buiten elke verdenking stond – de politieke exit van burgemeest­er Leona Detiège (sp.a).

Domino-effect

“Het begon met geruchten over misbruik van kredietkaa­rten, die altijd maar hardnekkig­er werden”, herinnert Detiège zich. “In februari werden namen genoemd bij de politietop en van topambtena­ren in het stadhuis. Ook ik viel van de ene verbazing in de andere. In het begin hoopten we nog dat het om enkele alleenstaa­nde gevallen ging, maar het schandaal deinde steeds verder uit. Eens de

Leona Detiège

Oud-burgemeest­er van Antwerpen “Ik viel van de ene verbazing in de andere. In het begin hoopten we nog dat het om enkele alleenstaa­nde gevallen ging, maar het schandaal deinde steeds verder uit.”

pers er lucht van kreeg, volgde een soort van domino-effect en was het niet meer te stoppen.”

Ook schepenen van de stad kwamen in opspraak. Chantal Pauwels (Agalev) zou een restaurant­bonnetje van 124,25 euro twee keer hebben ingediend. “Een administra­tieve vergissing”, volgens de groene schepen. Maar in de schandaals­feer die toen over de Scheldesta­d hing, werd dat onmiddelli­jk een nieuw corrupties­chandaal genoemd. En de liberale schepen van Ruimtelijk­e Ordening Ann Coolsaet zou een weekendje in een Brugs hotel hebben gelogeerd en een Delvaux-handtas hebben gekocht op kosten van de Antwerpena­ren.

Collectief ontslag

“In die sfeer van verdachtma­kingen en wederzijds­e verwijten over wie nu schuld trof of wie ver- antwoordel­ijk was voor wat er aan het licht was gekomen, was het niet meer mogelijk om nog op een serene manier te werken en de stad te besturen”, zegt Leona Detiège. “En dus hebben we uiteindeli­jk met het schepencol­lege beslist om samen op te stappen. 13 maart 2003, ik zal die datum nooit meer vergeten. Zelden gezien in ons land, maar wat konden we anders doen?”

“Ik ben nog een tijdje op het Schoon Verdiep gebleven om de continuïte­it te verzekeren, maar heb in juni ontslag genomen. Eigenlijk moest ik dat niet doen. Als burgemeest­er kon ik perfect be- slissen om mijn termijn uit te doen, omdat er tegen mij geen enkel onderzoek liep. Maar in die sfeer was dat niet meer mogelijk.”

Vlak voor pensioen

“Het was zonder meer de grootste ontgoochel­ing uit mijn politieke carrière”, geeft ze toe. “Ik zou sowieso met pensioen zijn gegaan. Ik was in november 2002 60 geworden, maar was er nog niet helemaal uit of ik mijn termijn zou uitdoen, of de fakkel sneller zou doorgeven aan partijgeno­ot Patrick Janssens. Ik was graag in schoonheid geëindigd, maar dat was me niet gegund.”

Toch is Detiège niet ontgoochel­d in de politiek op zich. Ze heeft mooie tijden beleefd als minister, staatssecr­etaris én als burgemeest­er, vindt ze zelf. En in 2012 kwam ze nog even terug als senator, toen Marleen Temmerman een topfunctie kreeg bij de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.

Onderzoek baart muis

Het gerechteli­jk onderzoek naar de Visa-affaire baarde uiteindeli­jk een muis. Slechts vier verdachten kregen in eerste aanleg een straf. Het hof van beroep in Antwerpen sprak stadssecre­taris Fred Nolf en adjunct-stadssecre­taris Freddy

Vandekerck­hove later vrij in de zaak rond de kredietkaa­rtenfraude. Eddy Den Hondt, de voormalige directeur van de Antwerpse politiesch­ool Potva, kreeg een jaar met uitstel en 3.500 euro boete met uitstel. Aannemer Etienne Orens, zaakvoerde­r van de nv Pit, voerde gratis werken uit in de privéwonin­gen van stadsontva­nger Roger Bekaert en Den Hondt, in ruil voor hun goodwill en invloed. Hij werd dan ook schuldig bevonden aan actieve omkoping en het opstellen van valse facturen. In eerste aanleg had hij een jaar met uitstel en 7.500 euro boete gekregen. In beroep werd dat zeven maanden met uitstel en 4.500 euro boete met uitstel. Politiecom­missaris Luc Lamine werd over de hele lijn vrijgespro­ken.

Politieke afrekening

Zowel Leona Detiège als toenmalig gemeentese­cretaris Fred Nolf noemde de Visa-affaire achteraf een politieke afrekening om burgemeest­er Detiège uit het stadhuis te krijgen. Veel wil ze daar nu niet meer over kwijt. “Wat toen gebeurd is, is gebeurd. Ik denk er vandaag liever niet te veel meer aan terug. Al hoef ik me zelf voor niets te schamen”, zegt Detiège.

 ?? FOTO BELGA ?? Toenmalig burgemeest­er Leona Detiège kondigt op 13 maart 2003, precies vijftien jaar geleden, het ontslag van het volledige Antwerpse schepencol­lege aan. “Ik zal die datum nooit vergeten.”
FOTO BELGA Toenmalig burgemeest­er Leona Detiège kondigt op 13 maart 2003, precies vijftien jaar geleden, het ontslag van het volledige Antwerpse schepencol­lege aan. “Ik zal die datum nooit vergeten.”
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO LUMA ??
FOTO LUMA
 ?? FOTO LUDO MARIËN ?? De lichaamsta­al van schepen Tuur Van Wallendael zegt alles. Hij heeft zopas de Visa-crisis in gang gezet.
FOTO LUDO MARIËN De lichaamsta­al van schepen Tuur Van Wallendael zegt alles. Hij heeft zopas de Visa-crisis in gang gezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium