Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse derby’s op 15 en 29 april

-

Het ziet er niet naar uit dat op de Bosuil veel supporters de twee confrontat­ies met Beerschot Wilrijk met rood zullen aankruisen in hun agenda. Of is het maar schijn? “De echte Antwerpse derby? Dat is voor ons al meer dan 25 jaar geleden”, zegt Robert Vinck, voorzitter van het FASC, de Antwerpse supporters­federatie.

Vinck, die in Boom al zeventien jaar een rood-wit supporters­café uitbaat, maakte in zijn leven al tientallen ‘echte’ derby’s mee, maar het gevoel van vroeger zal de ‘ nieuwe derby’ nooit evenaren. “Voor de oude garde is Beerschot dood, bij die supporters leeft deze wedstrijd niet. De aandacht die er nu aan wordt besteed, het is voor ons allemaal een beetje te veel. Twee weken geleden was het voor veel mensen zelfs geen derby en nu wordt er plots over niets anders geschreven. Bij Germinal Beerschot was het derbygevoe­l al veel minder aanwezig, nu zijn we nog een fusie verder.”

Al begrijpt Vinck wel dat er supporters zijn die toch met extra zenuwen naar de Antwerpse confrontat­ie zullen toeleven. “Zeker bij de jongere fans. Daar zitten er een pak bij die nooit een derby in competitie hebben meegemaakt. Die hebben de voorbije jaren vooral miserie gekend. Dan is zo’n wedstrijd voor hen wel iets om naar uit te kijken.”

Antwerpvoo­rzitter Paul Gheysens noemde de duels met Beerschot Wilrijk een ‘wedstrijde­n zo- als alle andere’, de oude garde spreekt over een ‘kleine derby’. Toch willen ze bij de achterban het belang van de wedstrijd niet minimalise­ren. “Grote of kleine derby, het blijft een erezaak om die wedstrijd te winnen”, verzekert Vinck. “Het blijft een duel tussen twee Antwerpse ploegen. En ook al gaat het nu over Beerschot Wilrijk, de rivaliteit tussen beide ploegen zit er nog altijd wel een beetje in.”

Buurtbewon­ers zullen nu al met een zekere angst naar de wedstrijd toeleven, maar Vinck verwacht niet dat het zo’n vaart zal lopen. “Er zal allicht veel meer over gesproken geworden, maar ik vermoed dat de wedstrijde­n zonder al te veel onrust zullen passeren. Misschien is het geen slecht idee om voor die matchen een groot scherm in het stadion van de uitploeg te plaatsen. Dan zal het toch iets makkelijke­r zijn om alles in goede banen te leiden. Het is jammer dat het tegenwoord­ig allemaal zo moet verlopen. Vroeger ging ik voor de derby samen met mijn zussen, die voor Beerschot supporterd­en, met de tram naar het Kiel. Met al die verplichte combiregel­ingen is het plezante er voor mij een beetje af.”

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VAN DE
VELDE ??
FOTO DIRK VAN DE VELDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium