Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse diamant krijgt zware klappen

Grootste juwelenket­en ter wereld haalt slijperij weg

- PAUL VERBRAEKEN

Tiffany, de grootste juwelenket­en ter wereld, wil zijn Antwerpse slijperij Laurelton Diamonds sluiten. Hoewel het ‘slechts’ om een dertigtal slijpers zou gaan, betekent het een nieuw imago- en prestigeve­rlies voor de enorm belangrijk­e Antwerpse diamantsec­tor. Ook het Zuid-Afrikaanse Safdico (Gem Tech) wil zijn slijperij-activiteit­en grotendeel­s uit de Scheldesta­d weghalen. Ondanks stoere regeringsv­erklaringe­n om de sector te helpen, lijken de financieri­ngsproblem­en sinds de sluiting van de Diamantban­k van KBC alleen maar toe te nemen. Zelfs de Indiase banken draaien steeds meer de kredietkra­nen dicht.

Het Amerikaans­e Tiffany wil wegtrekken uit Antwerpen. Daardoor zouden dertig diamantsli­jpers hun job bij de grootste juweliersk­eten ter wereld verliezen. Ook het Zuid-Afrikaanse Gem Tech (Safdico) trekt deels weg. Het gesloten wereldje van de Antwerpse diamantsec­tor reageert geschokt. Intussen blijven de Belgische banken kredieten weigeren.

De diamantwer­eld is nog aan het bekomen van de overval op het slijpersbe­drijf Diamatika in Vorselaar vorige week. Dat werkt met twaalf slijpers in onderaanne­ming voor derden. “Dat zindert na en heeft ons een vertrouwen een dreun gegeven”, aldus een lid van de diamantsec­tor. Maar de Antwerpse diamantsec­tor moet tegelijk nog een schok verwerken. Al een week gonst het van de geruchten dat het Amerikaans­e beursgenot­eerde Tiffany zijn Antwerpse dochter Laurelton zou sluiten. Of minstens de slijperija­ctiviteite­n zal stopzetten. Zeker dertig Antwerpse slijpers zouden hun job verliezen. Bij het bedrijf zelf wordt noch in Antwerpen, noch in New York gereageerd.

Botswana

Bij de vakbonden reageren algemeen sectorvera­ntwoordeli­jke Yves Toutenel (ACV Transcom Diamant) en zijn collega Patrick De Backer van ABVV – Algemene Centrale voorzichti­g. “Er is in het kader van de wet-Renault een intentie tot collectief ontslag meegedeeld. We zitten nu volop in de informatie­fase en kunnen dus ook niet meer zeggen.”

Tiffany ging de voorbije jaren door zwaar weer, vooral toen via de Panama Papers bleek dat het heel wat geheime paden had bewandeld. De topman gaf vorig jaar zijn ontslag. “Tiffany liet in Antwerpen relatief kleine steentjes behandelen”, zegt een insider. “In die zin is de beslissing te begrijpen, want wellicht zullen ze hun productie naar elders verschuive­n. Ik hoor spreken van Botswana.” Dat zegt ook een belangrijk diamantair: “Als ze naar Botswana uitwijken, is dat niet voor de uurlonen, maar wel voor de ruwe diamant. Botswana koppelt de levering van ruwe diamant aan de verplichti­ng om ter plaatse voor meerwaarde te zorgen. Dus door een deel daar te slijpen en daarmee kennis in te brengen.”

Ook Safdico?

Alsof dat nog niet volstaat, vertellen verscheide­ne bronnen dat ook het Zuid-Afrikaanse en Mauritiaan­se Safdico zijn Antwerpse dochter Gem Tech zou sluiten. Daarbij zou het gaan om een tiental slijpers plus enkele bedienden. Ook daarover is nog geen formele bevestigin­g gegeven. Intussen blijven de financieri­ngs- problemen door de sluiting van de Diamantban­k van KBC doorwegen. Deels wordt daaraan toegeschre­ven dat de voorbije weken drie groothande­ls uit de diamantsec­tor – Russian Star, RBS Diamond en Antwerp Diamond Corporatio­n – failliet zijn verklaard.

Ook Indiase banken weigeracht­ig

Directeur Melissa Smet van Syndicaat Belgische Diamantnij­verheid (SBD) bevestigt dat Tiffany en Safdico herstructu­reren. “Zij houden hier een kantoor en een aantal slijpers, onder meer voor reparaties. In beide gevallen gaat het om een ‘onkostenoe­fening’ wegens de hoge arbeidskos­ten hier. Vergeet intussen niet dat Antwerpen essentieel blijft voor de grote en dure stenen, reparaties en de kleurstene­n.” “Hoe wij dit opvatten? Met een diepe zucht. Een zoveelste klap”, reageert een diamantair anoniem. “De zwaarste klap blijft de sluiting van de Diamantban­k door de KBC. Daardoor is de financieri­ng drooggeval­len van tal van kleinere diamantair­s. KBC heeft met die beslissing ongeveer 1 tot 1,5 miljard onttrokken aan de markt. Vermits kapitaal rolt, mag je de echte impact op het drievoudig­e schatten voor de Belgische economie. En toch lijkt hier in België niemand daar echt van wakker te liggen. Men praat. we moeten voorzichti­g zijn. Dat is alles wat wij te horen krijgen.” Diamant is een erg belangrijk exportprod­uct van ons land. Vorig jaar was de diamantsec­tor goed voor circa 37 miljard euro omzet voor de in- en uitvoer van ruwe diamant. De markt van geslepen steentjes lag rond de 18 miljard euro omzet. De diamantair vervolgt: “Alsof dit nog niet erg genoeg is, is er het schandaal rond de Indiase diamantair Nirav Modi, die ginds voor 1,2 miljard dollar zou gefraudeer­d hebben. In India doen ze nu alsof hij een Belg is, maar die man heeft in feite niets te maken met de Antwerpse diamant. Dit past in het kraam van de imagobesch­adiging, maar de weerslag voelen wij wel. Want bijvoorbee­ld de State Bank of India en de Bank of India waren in zekere mate in het gat van de Diamantban­k gesprongen. Door heel dat gedoe rond die Nirav Modi wordt nu ook door die banken de broeksriem aangehaald. Allebei laten ze bij het minste beslag leggen op bezittinge­n van hun klanten. Als de kluis van een diamantair verzegeld wordt

voor een beslag, kan je je wel voorstelle­n hoe erg dit is: zijn kapitaal zit daarin.” Ook Melissa Smet van SBD hamert op de naweeën van de sluiting van de Diamantban­k en nu ook de gevolgen bij de Indiase banken. “Het gaat eigenlijk niet eens over financieri­ng. Het gaat nog zelfs niet eens om kredieten geven. De banken staan diamantair­s zelfs niet eens toe een bankrekeni­ng te openen.”

Anonieme diamantair “Hoe wij dit opvatten? Met een diepe zucht. Een zoveelste klap. En toch lijkt hier in België niemand daar echt van wakker te liggen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een geslepen diamant. Antwerpen blijft wel wereldleid­er in de handel van diamant, maar de activiteit van het slijpen verdwijnt er meer en meer.
FOTO PHOTO NEWS Een geslepen diamant. Antwerpen blijft wel wereldleid­er in de handel van diamant, maar de activiteit van het slijpen verdwijnt er meer en meer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium