Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanaf woensdag fietsbusse­n tussen rechter en linkeroeve­r

1,6 miljoen euro om werknemers haven vlot woon-werkaltern­atief aan te bieden

- PAUL VERBRAEKEN

Vier gelede bussen met elk drie brede deuren pendelen vanaf morgen de hele dag tussen haltes nabij de Tijsmanstu­nnel en haltes in de Waaslandha­ven. Vlaams minister Ben Weyts en haventopma­n Jacques Vandermeir­en reden het traject gisteren in.

In een naar administra­tieve begrippen ultrakorte termijn zijn het Vlaams Gewest én het Havenbedri­jf Antwerpen erin geslaagd het fietsbuspr­oject te lanceren.

Begin januari lekte het plan uit en half januari werden de contracten getekend. Gisteren al knipten minister Ben Weyts (N-VA) en Jacques Vandermeir­en op de parking van de douane vlakbij de Tijsmanstu­nnel het rode lint door dat als cadeauverp­akking rond een bus van De Polder was gespannen. In die enkele weken werden ook vier gelede bussen van de Antwerpse vervoermaa­tschappij De Polder – in samenwerki­ng met Bus & Co – in de kleuren van het Havenbedri­jf gespoten. Binnen werd een en ander aangepast, zodat op twee plaatsen telkens zeven fietsen tegen de wand kunnen worden gehangen, terwijl er vooraan ook met verankerin­gen plaats is voorzien.

Tegelijk richtte het Havenbedri­jf op eigen kosten vier haltes in: twee haltes op Rechteroev­er (bij de Tijsmanstu­nnel op de Noorderlaa­n en de Scheldelaa­n) en twee op Linkeroeve­r (Tolplein en Waaslandha­ven Noord).

Deurganckd­ok

Zelf hebben we gisteren – weliswaar buiten de spits – het traject in een halfuur heen en terug gereden. Theoretisc­h zijn de eerste weken, vanaf morgenvroe­g tot dinsdag 3 april, slechts een inloopfase. In principe zullen werknemers van het Havenbedri­jf plus vier grote Antwerpse bedrijven het project uittesten en eventuele bijsturing­en aanbevelen. Het gaat om Evonik en BASF op Rechteroev­er en Katoen Natie en Lanxess (Kallo) in de Waaslandha­ven. Vanaf dinsdag 3 april staat het project open voor iedereen.

Volgens woordvoerd­er Danny Erreweyaer­t krijgen werknemers voorrang als er te veel kandidaten zouden zijn. Vanuit de bedrijven blijken er nu dagelijks zowat 150 passages te gebeuren met het veertje over het Kanaaldok onder de Lillobrug. Daarbij gaat het om werknemers die naar chemiebedr­ijven rijden op de Scheldelaa­n Het nieuwe project mikt daarentege­n vooral op de vele werknemers die elke dag naar het Deurganckd­ok pendelen. Het veer wordt binnenkort opgedoekt.

In elk geval zal er zeer intensief worden gereden tussen de vier haltes. De dienstverl­ening start om 4.45u en loopt tot 23u. Tijdens de piekuren en shiftwisse­ls (ochtend, namiddag en late avond) worden de haltes om het kwartier bediend. Daartussen is er één bus per uur. Om een snelle pendeldien­st te garanderen, zal bij files aan de Liefkensho­ektunnel een aparte tolpoort voorrang geven aan de fietsbus. Bovendien is via een lus bij Evonik ook een stukje aparte busbaan mogelijk. Als ook de Tijsmanstu­nnel vast zit, mag de fietsbus bovendien langs de Lillobrug rijden.

Prijskaart­je

Voor heel het project leggen Haven én Vlaanderen 1,8 miljoen euro op tafel. Volgens minister Weyts is zo’n project van bus én fiets alweer een element dat de verkeersel­lende rond Antwerpen kan aanpakken.

Haventopma­n Jacques Vandermeir­en koos bewust voor een snelle opstart mét inloopfase “omdat het beter is al doende te leren dan eindeloos uit te stellen”.

Wellicht zullen er nog aanpassing­en nodig zijn. Zo had minister Weyts het over dertig fietsplaat­sen per bus. Wij telden er slechts 24. Ook waren gisteren nog geen veiligheid­slussen voorzien. En het is niet duidelijk hoe die hangende en staande fietsen – laat staan zwaardere e-bikes – naast elkaar zullen staan. “Dat zal zichzelf wel snel uitwijzen”, meent Vandermeir­en, die zelf een verwoed fietser is.

Jacques Vandermeir­en

CEO Havenbedri­jf

“We werken bewust met een inloopfase. Want het is beter al doende te leren dan eindeloos uit te stellen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Minister van Mobiliteit Ben Weyts geeft het goede voorbeeld.
FOTO PATRICK DE ROO Minister van Mobiliteit Ben Weyts geeft het goede voorbeeld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium