Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een op de vijf jonge gezinnen verlaat stad Antwerpen

Vooral Schoten, Brasschaat en Mortsel populaire bestemming­en

- CHRISTOF WILLOCX

Gezinnen met jonge kinderen trekken weg uit de stad. Een deel van de gezinnen trekt naar de districten, omdat de woningen er veel goedkoper zijn en er meer open ruimte is. Meer dan een op de vijf gezinnen met jonge kinderen trekt na vijf jaar de deur in de stad volledig achter zich dicht, en gaat vooral naar gemeenten als Schoten, Brasschaat en Mortsel.

Een jong gezin is volgens de statistiek­en van de stad Antwerpen een gezin waarvan het oudste kind maximaal zes jaar is. “Dat soort gezinnen trekt massaal weg uit de binnenstad”, zegt Wim Peleman, vastgoedma­kelaar bij First Immo in Antwerpen. “Velen van hen trekken naar de districten, anderen zoeken een woning buiten de stad. Dat komt voornameli­jk omdat de woningen in de Antwerpse binnenstad veel duurder zijn en omdat er een gebrek is aan open ruimte. Jonge ouders hebben graag een tuin waarin hun kind kan spelen. Dat is in de binnenstad amper te vinden.”

Niet alleen een tuin is van belang. “Ook parkeergel­egenheid speelt een rol”, zegt Naranjo Decamps, zaakvoerde­r van het vastgoedka­ntoor Habicom. “In de stad moet je al lang zoeken voor je een parkeerpla­ats dicht bij je huis of bij een winkel vindt. Dat is niet gemakkelij­k, zeker niet als je kinderen dan ook een heel eind moeten meewandele­n. In kleinere gemeenten in de rand zijn er wel voldoende parkeerpla­atsen.”

Deurne is drie keer goedkoper

Laat ons eerst kijken naar de vlucht van jongere mensen vanuit de binnenstad naar de districten. Uit cijfers van de stad Antwerpen blijkt dat vooral Berchem, Hoboken, Borgerhout, Merksem en Linkeroeve­r het aantal 25- tot 39jarigen zien toenemen. In de binnenstad neemt hun aantal amper toe of daalt het zelfs.

“In de districten is er meer open ruimte en dus meer plaats voor huizen met een tuin waarin kinderen kunnen spelen”, zegt Wim Peleman. “Het prijsversc­hil voor woningen tussen de districten is enorm. De meeste makelaars uit de regio-Antwerpen bieden de woningen die ze verkopen eerst via de website Immoscoop.be aan. De gemiddelde vraagprijs voor een huis in de binnenstad is daar vandaag 927.000 euro. In Deurne is dat 314.000 euro, drie keer goedkoper dus. In Merksem is het zelfs maar 274.000 euro.”

22% verlaat de stad

Maar de stadsvluch­t blijft niet beperkt tot de districten. Uit cijfers van de stad Antwerpen blijkt dat 22% van de gezinnen waar-

Wim Peleman Vastgoedma­kelaar bij First Immo “De woningen in de Antwerpse binnenstad zijn veel duurder en er is een gebrek aan open ruimte.”

van het oudste kind maximaal zes jaar is, na vijf jaar uit de stad en haar districten verhuist. Ruim een op de vijf dus. Dat aantal is al enkele jaren constant.

Die gezinnen trekken vooral naar de zuid- en de noordrand van Antwerpen. Volgens nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen zijn Schoten, Brasschaat en Mortsel het populairst. Dat kan op het eerste gezicht een beetje vreemd lijken, omdat in die drie gemeenten de gemiddelde huizenprij­s volgens Notaris.be vorig jaar veel hoger lag dan in Antwerpen.

“Maar dat is een vertekend beeld, omdat de prijzen in die gemeenten in de hoogte worden geduwd door de vele villa’s die er te koop staan”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerd­er van Notaris.be. “Naast die villa’s zijn er in Schoten, Brasschaat en Mortsel ook betaalbare woningen en vooral veel open ruimte”, zegt Van Opstal.

Dat bijna 6% van de jonge gezinnen die Antwerpen verlaten naar Schoten trekt, is dan ook niet verwonderl­ijk. “Wij hebben veel groen, twee grote sporthalle­n, veel goede scholen en jeugdbewe- gingen en een sterk vereniging­sleven”, zegt Maarten De Veuster (N-VA), burgemeest­er van Schoten.

“Jonge ouders en hun kinderen vinden in Schoten een gemeente met een eigen identiteit en veel faciliteit­en. Al hebben ook wij problemen om onze jonge mensen hier te houden. Tegenwoord­ig trekt een deel van de Schotense jongeren naar Brecht en SintJob-in-’t-Goor. Daar zijn de woningen nog betaalbaar­der”, zegt De Veuster.

Het actieplan van de stad

Sommige jongeren trekken dus nog verder weg van de stad. Wat gaat het Antwerpse stadsbestu­ur doen om de stadsvluch­t van jonge gezinnen tegen te gaan? “We doen al heel veel inspanning­en”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “We zorgen er bijvoorbee­ld voor dat het aantal parkeerpla­atsen niet afneemt. Als we er wegnemen, creëren we er ergens anders dus bij. Daardoor kunnen stadsbewon­ers vlotter parkeren. We zorgen daarboveno­p voor betere tram- en fietsverbi­ndingen.”

“We hebben deze legislatuu­r ook al tweeduizen­d extra plaatsen voor kinderopva­ng gecreëerd”, zegt Vermant. “In 2013 hadden we 24,7 opvangplaa­tsen per honderd peuters. Vandaag zijn dat er 33,1.”

“Deze legislatuu­r is er ook al 187 hectare aan groene ruimte bijgekomen. En we bouwen volop nieuwe wijken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium