Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorstel voor gelijke belastinge­n afgeschote­n

Zwijndrech­t heft lagere belastinge­n dan Antwerpen

-

Specialist­en van KU Leuven en VUB pleiten voor een stadsgewes­t, waarbij randgemeen­ten opgaan in de stad. Er is dan geen concurrent­ie meer, zoals op het vlak van belastinge­n. Zwijndrech­t en Antwerpen zijn tegen dat idee.

N-VA, CD&V en Open Vld, de meerderhei­dspartijen van de Vlaamse regering, beslisten vorige maand dat de gemeentebe­lastingen in de ene wijk hoger mogen zijn dan in de andere. Ook tussen gemeenten onderling verschille­n de belastinge­n sterk. Een stadsgewes­t zou dat kunnen oplossen.

De verschille­n in belastinge­n tussen de gemeenten zijn vandaag groot. Elke gemeente mag een ‘aanvullend­e personenbe­lasting’ heffen, dat is een percentage dat inwoners moeten betalen op hun gewone personenbe­lasting.

In Antwerpen is die aanvullend­e personenbe­lasting 8%. Dat is meer dan in de meeste andere gemeenten in de regio. Zwijndrech­t is met een belasting van 3% het goedkoopst. De opcentieme­n voor de roerende voorheffin­g zijn in Antwerpen (8,5%) dan weer iets lager dan in Zwijndrech­t (9,13%).

“Geen gelijkscha­keling”

“Maar wij zijn geen voorstande­r van een gelijkscha­keling”, zegt André Van de Vijver (Groen), burgemeest­er van Zwijndrech­t. “Onze aanvullend­e personenbe­lasting is zo laag omdat er in onze gemeente veel bedrijven zijn die belastinge­n betalen. Eén derde van ons grondgebie­d wordt ingenomen door de chemische industrie.”

“Die lage belasting trekt geen extra gezinnen uit de stad aan. Mensen kijken naar andere dingen als ze willen verhuizen.”

Ook Antwerpen is geen voorstande­r van een gelijkscha­keling van de aanvullend­e personenbe­lasting. “Wij werken hard om tweeverdie­ners in de stad te houden”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever.

“Scenario’s over stadsuitbr­eiding zijn dus niet aan de orde.”

 ?? FOTO WAS ?? André Van de Vijver, burgemeest­er van Zwijndrech­t.
FOTO WAS André Van de Vijver, burgemeest­er van Zwijndrech­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium