Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De boom in met België?

Komst koning Filip en koningin Mathilde lijkt geen prioriteit voor Canadezen

- WIM DEHANDSCHU­TTER

De Belgische vlag die verward wordt met de Duitse. Een minister die een ontmoeting met de koning afzegt. En premier Trudeau die liever bij zijn kinderen is. De komst van koning Filip en koningin Mathilde lijkt geen toppriorit­eit voor de Canadezen.

Koning Filip heeft samen met Mathilde een boom geplant in de tuin van Rideau Hall, de ambtswonin­g van de Canadese gouverneur-generaal Julie Payette. Zoals zijn oom Boudewijn en tante Fabiola hem dat voordeden bij het vorige Belgische staatsbezo­ek, ruim veertig jaar geleden.

Fier wilden de Canadezen die esdoornen aanwijzen met een roodgeel-zwart vlaggetje aan de stammen. Alleen gebruikten ze niet de Belgische, maar de Duitse driekleur. Journalist­en wezen de gastheren op hun protocolla­ire blunder, zodat Filip en Mathilde die niet te zien kregen.

Het lijkt erop dat de Canadezen het kleine België wel vaker verwarren met grote broer Duitsland. Bij de verwelkomi­ng had de gouverneur-generaal Filip en Mathilde “willkommen” geheten in het Duits en “bienvenue” in het Frans, maar niet “welkom” in het Nederlands.

Honderd bedrijfsle­iders

Filip neemt het staatsbezo­ek aan Canada ernstig. Hij is vergezeld door zeven ministers en honderd bedrijfsle­iders. Maar in Canada liep alvast van alles fout. Minister van Erfgoed Mélanie Joly zegde gisteren last minute haar ontmoeting met koning Filip af, nadat haar vliegtuig een noodlandin­g moest maken. Daardoor kon ook aansluiten­d de onderteken­ing van een contract tussen de Belgische en Canadese filmsector, in het bijzijn van onder anderen Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), niet doorgaan.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft dan weer geen tijd voor een ontmoeting. Het is momenteel schoolvaka­ntie in Ottawa en volgens nieuwe informatie brengt Trudeau die liever in Florida door met zijn twee zonen en dochter tussen 4 en 10. Het is het eerste van zeven staatsbezo­eken waarbij Filip de eerste minister niet te zien krijgt.

Gisteren is Trudeau in allerijl naar Canada teruggekee­rd. Niet voor Filip, maar om staalbedri­jven te bezoeken. De Amerikaans­e president Trump wil invoerheff­ingen op staal en aluminium invoeren, maar Canada krijgt minstens een maand een uitzonderi­ngsmaatreg­el. Staalarbei­ders zien dat veeleer als chantage dan als gunst, Trudeau wilde hen van het tegendeel overtuigen.

 ?? FOTO'S ODETTE DEREZE / GERMAINEIM­AGE, BELGA ??
FOTO'S ODETTE DEREZE / GERMAINEIM­AGE, BELGA
 ?? FOTO RR ?? Oeps: naast de Canadese vlag hangt een Duitse driekleur in plaats van een Belgische.
FOTO RR Oeps: naast de Canadese vlag hangt een Duitse driekleur in plaats van een Belgische.
 ??  ?? In 1977 plantten toenmalig koning Boudewijn en koningin Fabiola een boom in Canada. Nu doen Filip en Mathilde hen dat na.
In 1977 plantten toenmalig koning Boudewijn en koningin Fabiola een boom in Canada. Nu doen Filip en Mathilde hen dat na.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium