Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kom zeg, een betonnen bunker tegen het Steen!”

Oud-burgemeest­er Bob Cools woest over plannen voor nieuwe cruiseterm­inal in Antwerpen

- (PVB)

Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) wil tegen 2020 een nieuwe cruiseterm­inal aan het Steen openen. “Hij wil een totaal misplaatst­e en overbodige betonnen toren tegen het Steen laten bouwen”, zegt de socialisti­sche oudburgeme­ester Bob Cools boos. “Kan dat zomaar? Dat doe je zo’n monument toch niet aan?”

Aansluiten­d op een nieuw ponton komt aan het Steen een bezoekersc­entrum voor toeristen, zo maakte uw krant maandag bekend. “Ik was verbijster­d toen ik las dat Koen Kennis dan toch wil doorgaan met dat project tegen het Steen”, zegt Bob Cools. “Ik dacht echt dat van dat project van Kennis niets meer in huis zou komen. Ook al omdat daar in de gemeentera­ad ook nooit meer verdere informatie over werd gegeven. Met de aanbestedi­ng voor zo’n beschermd monument móét je toch naar de raad komen. Maar een sp.a-raadslid zegt me dat dit college vrijwel alle dossiers zelf bedisselt.”

Monumenten­zorg ligt de oudburgeme­ester na aan het hart. Hij was in de jaren zeventig de allereerst­e schepen voor Ruimtelijk­e Ordening en probeerde destijds de culturele kaalslag te stoppen. “Vandaag heeft Antwerpen zowat 1.500 beschermde monumenten. Toen ik in 1971 schepen werd slechts acht, waaronder het Steen. Daarom ben ik zo woest.”

Uitkijktor­en

“Kijk, ik ben er uiteraard niet tegen dat het Steen weer de entree wordt naar het stad. Integendee­l”, gaat Cools verder. “Dat is alvast beter dan er niets met aanvangen of er een kindertuin van maken. (bijna kreunend) Maar dan toch niet zo! De kathedraal én het Steen zijn Antwerpen. En het Steen is het geboortece­rtificaat van de stad. Zo’n monument hou je in stand, koester je en pas je hoogstens bescheiden aan. En dat is wat die schepen gaat doen: een betonnen bunker aan dit historisch­e gebouw kleven. Met een ‘uitkijkpla­tform’! Waar haalt hij het vandaag? Naar wat ga je vanop die bunkertore­n dan wel kijken? Naar de blokken op Linkeroeve­r? Als de toeristen een uitkijkpla­tform willen, hebben ze duizend meter verder het MAS. Neen, ik kan me niet voorstelle­n dat Monumenten en Landschap-

pen ( vandaag het Agentschap On

roerend Erfgoed) hier ooit een gunstig advies zou voor geven. En wat gaat De Wever, die overal wil besparen, hiervoor betalen?”

“Ik betreur nog steeds dat het Scheepvaar­tmuseum is herleid tot één verdieping zonder ramen in het MAS. Vul dus het Steen in zoals voorzien en plaats daar stukken uit de collectie. Daarvoor hoef je ons Steen niet te verminken. En neem de raad ter harte die de Amerikaans­e architect Richard Meier me hier begin van de jaren negentig gaf: werk rond zo’n gebouw met glas en nog eens glas!”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Bob Cools.
FOTO JORIS HERREGODS Bob Cools.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het Steen.
FOTO VICTORIANO MORENO Het Steen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium