Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van het slachthuis naar het kapblok

Na onthulling­en rond vleesfraud­e bij Veviba: sp.a eist ontslag topman Voedselage­ntschap

- PIETER LESAFFER

Jarenlang gold het Voedselage­ntschap als een wereldwijd voorbeeld van toezicht op de voedselvei­ligheid. Door de slechte aanpak van de vleesfraud­e bij Veviba in Bastogne krijgt dat imago nu een stevige knauw. Bevoegd minister Denis Ducarme (MR) wil een doorlichti­ng van het agentschap en belooft hervorming­en. De topman van het agentschap, Herman Diricks, maakte gisteren in de Kamer alvast een slechte beurt.

“Onaanvaard­baar”, “choquerend”, “om woest van te worden”. De parlements­leden waren gisteren in een speciale Kamerzitti­ng eensgezind in hun verontwaar­diging over de vleesfraud­e bij Veviba in Bastogne. Dat slachthuis verloor vorige week zijn erkenning omdat het geknoeid had met de etiketten en omdat het slachtafva­l dat voor dierenvoed­ing was bestemd, in het gehakt had gedraaid. Maar de verontwaar­digd ging ook over de manier waarop het federaal voedselage­ntschap dat gesjoemel heeft aangepakt.

De afgelopen dagen leek Ducarme het Voedselage­ntschap nog in beschermin­g te nemen, maar gisteren verraste hij zelfs topman Diricks. “Ik wil een doorlichti­ng om te onderzoeke­n hoe de controles in het agentschap verlopen en op welke manier de informatie doorstroom­t naar de regering”, zei Ducarme in de Kamer. “En ik kan nu al zeggen dat er hervorming­en zullen komen. Er is een voor Veviba en een na Veviba.”

Heel veel excuses

Het Voedselage­ntschap moet zich verantwoor­den nadat het niks heeft gedaan met een klacht over een levering van rot vlees door Veviba in Kosovo. Die klacht dateert al van eind september 2016 en was de aanleiding voor een gerechteli­jk onderzoek naar economisch­e fraude. Maar het Voedselage­ntschap zelf deed niks, en het liet de regering ook niks weten. Pas anderhalf jaar later, twee weken geleden, ontdekte het agentschap het gesjoemel van Veviba bij een huiszoekin­g. Van de 200 paletten vlees die ze toen controleer­de, waren er 138 niet in orde.

Diricks gaf gisteren in het parlement een hele reeks redenen waarom hij niet anderhalf jaar eerder heeft ingegrepen. Het klonk veeleer als excuses: dat het agentschap tijdens een gerechteli­jk onderzoek niks mag doen, dat er tijdens de routinecon­troles bij Veviba geen bijzondere problemen waren, dat het Voedselage­ntschap niet de middelen heeft om zulke grote fraudeurs aan te pakken, dat het een heel groot terrein is van Veviba in Bastogne ...

Excuses die de parlements­leden in ieder geval niet geruststel­den. “Het betekent dat we misschien anderhalf jaar te lang rot vlees hebben gegeten”, klonk het. “Hebt u dan op zijn minst toch geprobeerd om aan het gerecht te vragen extra controles te mogen doen?” Maar Diricks gaf geen antwoord.

Fipronilcr­isis

Vanuit de oppositie vroeg sp.a gisteren het ontslag van de topman. “Het is niet de eerste keer dat het Voedselage­ntschap onder zijn leiding een slechte beurt maakt”, zei Kamerlid Annick Lambrecht. “Ook de fipronilcr­isis met de eieren heeft hij slecht aangepakt. “

Ook Open Vld viseerde de topman zelf. “Zijn beslissing om niks te doen met de melding vanuit Kosovo was een inschattin­gsfout”, aldus Nele Lijnen. De aanval is opvallend omdat Open Vld een regeringsp­artij is, maar ook omdat Diricks als ambtenaar een liberale stempel heeft.

Gisteren leek bevoegd minister Ducarme de topman zelf nog te sparen. De vraag is of die steun na de slechte verdedigin­g van Diricks gisteren nog even groot blijft.

 ?? FOTO BELGA ?? Herman Diricks, de directeur van het Voedselage­ntschap, tijdens de hoorzittin­g in de Kamer.
FOTO BELGA Herman Diricks, de directeur van het Voedselage­ntschap, tijdens de hoorzittin­g in de Kamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium