Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 op de 3 werknemers wil thuiswerke­n

(maar mag niet van baas)

- (POJ)

Een derde van de werknemers wil en kan thuiswerke­n, maar mag niet van de baas. Nochtans kan zo een op de zes woonwerkki­lometers worden vermeden.

Bij hevige sneeuwval kan de overheid sinds kort ‘thuiswerka­larm’ afkondigen, maar ook op gewone dagen kan telewerk een middel zijn tegen de filedruk op de Belgische wegen. De nood is hoog: bij ongewijzig­d beleid zijn we tegen 2030 tijdens de spitsuren nog eens 25 minuten langer dan vandaag onderweg om een afstand van vijftig kilometer te overbrugge­n. De gemiddelde snelheid op onze wegen zou tegen dan met een vierde zijn afgenomen.

De Federale Overheidsd­ienst (FOD) Mobiliteit ziet een “enorm potentieel” in de toename van telewerk. “In het verleden is gebleken dat de oplossing voor het fileproble­em niet te vinden is bij massale overheidsi­nvestering­en in infrastruc­tuur, maar wel in pogingen tot gedragswij­ziging.”

Uit een grootschal­ige enquête bij tweeduizen­d werkende Belgen blijkt dat zowat een op de drie werknemers die vandaag niet (ten minste een dag per week) aan telewerk doet, dat wel wil en naar eigen zeggen ook kan, maar daarvoor geen toestemmin­g krijgt van zijn werkgever.

Dat is dus een grote groep mensen die “met wat kleine aanpassing­en en een andere mentalitei­t van de werkgever aan telewerk kan doen in de nabije toekomst”, concludeer­t de FOD. Als zij dat beginnen te doen, zal de huidige 17% telewerker­s (al ruim het dubbele van tien jaar geleden) nog voort aangroeien tot 42%.

De impact daarvan op de mobiliteit zou “zeer groot” zijn: vandaag vermijden alle telewerker­s samen elke dag ruim 9 miljoen kilometers, of 7% van al het woon-werkverkee­r. Dat zou oplopen tot 23 miljoen uitgespaar­de kilometers per dag: een zesde van alle tijdens de spits gereden kilometers.

Duiventil

Ook zelfstandi­genorganis­aties Unizo en VBO zijn vragende partij voor meer telewerk. Maar ze heb- ben er begrip voor dat veel werkgevers er (nog) niet voor openstaan. “Telewerk is nu eenmaal niet altijd wenselijk, ook niet als de job het toelaat”, zegt Danny Van Assche, gedelegeer­d bestuurder bij Unizo. “Er is het risico op het ‘duiventil-syndroom’: iedereen loopt maar binnen en buiten en collega’s zien elkaar veel minder of zelfs niet. Dat staat niet alleen de cohesie binnen de ploeg in de weg, het verhoogt ook de drempel voor samenwerki­ng.”

Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO, ziet ook culturele drempels. “Sommige managers hebben moeite met de afwezighei­d van rechtstree­ks toezicht. En ook niet alle werknemers kunnen zonder die controle.”

 ?? FOTO RR ?? 17% werkt nu al geregeld thuis, maar dat kan aangroeien tot 42% volgens de federale overheid.
FOTO RR 17% werkt nu al geregeld thuis, maar dat kan aangroeien tot 42% volgens de federale overheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium