Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ik een kind op een fiets zie, gooi ik die bom niet”

Belgische piloot wordt gefilmd terwijl hij boven Irak raket richting IS-strijders stuurt

- TOM DE LEUR

De ouders van de Belgische F-16piloot Gadis (27) weten dat hun zoon boven oorlogsgeb­ied heeft gevlogen, maar binnenkort zien ze hem voor het eerst aan het werk. Op televisie, terwijl hij een bom van 250 kilo op IS-strijders gooit. De piloot vindt het belangrijk dat we die beelden te zien krijgen: “Als ik twijfel, vertrekt die bom niet.”

Met een eenmotorig vliegtuig boven oorlogsgeb­ied in Irak en Syrië vliegen: we moeten er volgens de Belgische F-16-piloot Gadis – een codenaam – geen tekening bij maken. Omdat hij boven vijandige ISstrijder­s vliegt, moet de piloot voor elke vlucht alle emblemen van zijn overall verwijdere­n en alle persoonlij­ke spullen inleveren. Hij draagt een overleving­svest van 9 kilo én een pistool met drie extra laders, voor het geval hij zou crashen.

De 27-jarige piloot beseft dat zoiets akelig overkomt. “Mijn ouders gaan wellicht schrikken als ze dat zien. Hoe zou je zelf zijn? Stel je voor dat het jouw zoon of dochter is. Mijn ouders weten dat ik in vijandig gebied zit, maar ze kunnen zich daar weinig bij voorstelle­n. Als dit op tv komt, zal dat wel anders zijn. Mijn mama gaat verschiete­n, dat weet ik sowieso.”

Gadis (27)

F-16-piloot “Mijn ouders weten wel dat ik in vijandig gebied zit, maar mijn mama gaat toch verschiete­n als ze dit op tv ziet.”

Eindverant­woordelijk­e

Volgende week is piloot Gadis te zien in F-16, een nieuw programma op VTM dat de Belgische piloten van heel dichtbij mocht volgen. Ook Gadis, met een camera in de cockpit terwijl hij een lasergelei­de bom van 250 kilo richting ISstrijder­s stuurde die zich in een bomenrij hadden verstopt na een aanval op coalitietr­oepen in Irak.

Gadis denkt nog geregeld terug aan de bom die hij liet vallen. “Ik vond het enorm spannend. Maar ik wil benadrukke­n dat ik die bom niet zomaar laat vertrekken. Wij zijn de laatste schakel in een gigantisch­e machine waarbij ontzettend veel coördinati­e en communicat­ie komt kijken. Alles wordt drie keer gecheckt, zelfs de Iraakse regering geeft toestemmin­g voor die bom. Als ik twijfel, duw ik niet op die knop. Dat heb ik voor mezelf allang uitgemaakt. Ik ben de eindverant­woordelijk­e. Als ik een kind zie fietsen in de buurt van het doelwit, vertrekt die bom niet. Ik heb ook een geweten. Ik beslis, samen met de andere piloot. Ze vragen ons om tussen te komen. Als het binnen de regels valt en wij voelen ons daar goed bij, pas dan doen we het. In dat geval was er geen risico op schade in de omgeving, er lag niets in de buurt van die bomenrij. Voor een eerste keer was dit dankbaar.”

Mensen van vlees en bloed

Piloot Gadis komt in het programma niet herkenbaar in beeld, in tegenstell­ing tot andere Belgische F-16-piloten die niet betrokken zijn in de strijd tegen IS. Hij beseft dat zijn deelname aan het programma niet zonder risico is, maar hij wil dat Vlaanderen kan zien wat hij en zijn collega’s precies in het Midden-Oosten gedaan hebben. “De beelden die de mensen te zien gaan krijgen, geven goed weer wat we daar doen”, vertelt hij. “Af en toe zie je wel eens iets over ons in een nieuwsuitz­ending, maar dat is altijd vrij oppervlakk­ig. Nu kunnen de mensen zien dat er bij zo’n operatie echt veel komt kijken én dat wij ook maar mensen van vlees en bloed zijn. Het is niet altijd makkelijk om uitgelegd te krijgen wat wij precies doen, ook al omdat we niet alles mogen vertellen. Dit toont dat we ons steentje bijdragen, dat wat we doen belangrijk is.”

F-16 is vanaf 20/03 te zien op VTM.

 ?? FOTO VTM ?? Het moment waarop de lasergelei­de bom van 250 kilo vertrekt vanaf de F-16 van Gadis.
FOTO VTM Het moment waarop de lasergelei­de bom van 250 kilo vertrekt vanaf de F-16 van Gadis.
 ?? FOTO VTM ?? Via de ‘targeting pod’ van de F-16 is te zien dat de bom een bomenrij met verborgen IS-strijders treft.
FOTO VTM Via de ‘targeting pod’ van de F-16 is te zien dat de bom een bomenrij met verborgen IS-strijders treft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium