Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische schepen de klok rond beschermd tegen piraten en overvaller­s

Staatssecr­etaris Philippe De Backer richt Cel Maritieme Beveiligin­g op

- (TVB)

Vanaf vandaag zullen vijf mensen de klok rond alle Belgische schepen monitoren die varen in ‘terroristi­sche hotspots’, zoals Jemen en de Golf van Guinee. Via satellietb­ewaking en nauwe samenwerki­ng tussen veiligheid­sdiensten wil de regering onze vloot beschermen tegen piraterij en kidnapping. “We verliezen ze geen seconde uit het oog”, zegt staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld).

Vorig jaar waren er wereldwijd 312 gemelde incidenten met schepen: 82 keer werd een vaartuig gekaapt door piraten, 136 keer kwam het tot een geweldda- dige overval. Gelukkig was geen enkel Belgisch schip betrokken, en dat wil de regering zo houden. Met de oprichting van de Cel Maritieme Beveiligin­g gaat ze de Belgische schepen, en de dagelijkse totale bemanning van 5.450 mensen, beter beschermen.

Hoe werkt het? Vijf voltijdse medewerker­s zullen 24 uur per dag de schepen monitoren die in gevaarlijk­e gebieden varen, zoals de Straat van Malakka nabij Maleisië, en de kust van Jemen. “Via satelliets­urveillanc­e, een noodnummer dat altijd bemand is en een nieuw scherm dat realtime informatie geeft over wie zich waar bevindt, verliezen we onze Belgi- sche schepen geen minuut uit het oog”, zegt staatssecr­etaris voor de Noordzee Philippe De Backer.

De maritieme veiligheid­scel zal daarom nauw samenwerke­n met onder meer het Centrum voor Cybersecur­ity, het leger en internatio­nale veiligheid­sdiensten.

Stil alarm

Gloednieuw is het zogenaamde ‘silent alarm’, een stil alarm dat de kapitein ongemerkt kan activeren wanneer hij een aanval van piraten of terroriste­n vermoedt. Dat zal meteen een alarmbel doen afgaan bij de maritieme veiligheid­scel in Brussel. Als er sprake is van een reële dreiging, zal die schepen in de buurt kunnen contactere­n. “Zo kunnen we snel schakelen om de juiste diensten, ook in het buitenland, op te trommelen om maatregele­n te nemen”, zegt De Backer.

De sector reageert enthousias­t. “Rederijen lijden miljoenens­cha- de bij een kaping”, zegt Wilfried Lemmens, voorzitter van de Koninklijk­e Belgische Redersvere­niging (KBRV). “Maar nog belangrijk­er zijn de levens van onze bemannings­leden. Die mensen, én hun families, zullen zich vanaf nu veel veiliger voelen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het Belgische schip Pompei werd in 2009 maandenlan­g gekaapt voor de kust van Somalië.
FOTO BELGA Het Belgische schip Pompei werd in 2009 maandenlan­g gekaapt voor de kust van Somalië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium