Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elk jaar 500 Belgische vrouwen naar Nederland voor ‘late’ abortus

“Abortuswet is toe aan dringende update”

- TEX VAN BERLAER

Achtentwin­tig jaar na het stemmen van de abortuswet is het hoog tijd voor een grondige evaluatie, vindt gynaecolog­e Anne Verougstra­ete (VUB). De wettelijke deadline van twaalf weken na de bevruchtin­g moet omhoog, de verplichte wachttijd van zes dagen omlaag. “Abortus moet ook uit de strafwet”, klinkt het. Ze krijgt daarvoor bijval van meerderhei­dspartij Open Vld: “Het moralisere­n en culpabilis­eren van mensen is onaanvaard­baar.”

“Ik vind het niet oké dat Nederland onze sociale problemen moet oplossen”, zegt gynaecolog­e Anne Verougstra­ete van het abortuscen­trum SJERP-Dilemma, onderdeel van de VUB.

Ze is een “beetje beschaamd” dat jaarlijks zo’n 500 Belgische vrouwen een abortus laten uitvoeren in Nederland, waar de wetgever abortus toestaat tot de 24ste week na bevruchtin­g. In België hebben vrouwen twaalf weken de tijd. “Meestal trekken de meest schrijnend­e sociale gevallen naar Nederland. En daar betalen ze alles uit eigen zak omdat het Riziv abortussen uitgevoerd in het buitenland niet terugbetaa­lt.”

Veertien weken

Daarom pleit de gynaecolog­e in de Artsenkran­t voor een update van de huidige abortuswet, die volgende maand haar 28ste verjaardag viert. Volgens Verougstra- ete zou de termijn voor abortus minimaal veertien weken mogen bedragen. Daarnaast moet de wettelijke wachttijd op de schop, vindt ze. Vandaag kan een abortus pas zes dagen na de eerste consultati­e plaatsvind­en. “Maar zelfs bij een sterilisat­ie, toch veel ingrijpend­er dan abortus, bestaat geen wachttijd. Als je verkracht bent, heb je geen zes dagen nodig.” Bovendien moet abortus uit de strafwet, zegt ze. “Het maakt gewoonweg deel uit van de medische praktijk.”

Verougstra­ete krijgt bijval van meerderhei­dspartij Open Vld. De liberalen pleiten er al langer voor om abortus te depenalise­ren. Ook de wachttijd wordt het best ingekort tot twee dagen. En de deadline van de abortus mag naar veertien weken na bevruchtin­g, klinkt het. “Het culpabilis­eren en moralisere­n van mensen is onaanvaard­baar”, zegt Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld). “In Nederland en Zweden werken ze met een langere termijn en daar zijn geen problemen. Waarom kan dat hier niet?” Van Cauter verwijst naar justitiemi­nister Koen Geens (CD&V), die in de weer is met een opfrissing van het strafwetbo­ek. “Hét moment om de abortuswet onder handen te nemen”, zegt ze. Vorig jaar diende de liberale politica hiervoor alvast een wetsvoorst­el in.

‘Discreet bevallen’

Maar coalitiepa­rtner CD&V staat niet te trappelen om de discussie aan te gaan. “Dit staat niet in het regeerakko­ord”, klinkt het bij Kamerlid Sonja Becq. Ook N-VA vindt het abortusdeb­at niet prioritair en ziet meer slaagkanse­n voor de invoering van ‘discreet bevallen’, waarbij moeders op een (tijdelijke) anonieme manier mogen bevallen en hun kind kunnen afstaan voor adoptie. “Maar het ene wetsvoorst­el sluit het andere niet uit”, zegt Van Cauter.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium