Gazet van Antwerpen Stad en Rand

U winkelt nog steeds goedkoper bij de buren

Van enig ‘Albert Heijn’-effect is nog (lang) geen sprake

- (PDD, DDS, KRS)

De Belg is makkelijk 10% goedkoper af wanneer hij zijn supermarkt­karretje gaat vullen in Frankrijk, Duitsland of Nederland. Dat ondanks de komst van Albert Heijn en de expansie van Lidl.

De supermarkt­prijzen liggen gemiddeld 11,82% lager in Duitsland, 11,42% in Nederland en 8,34% in Frankrijk. Het Prijzenobs­ervatorium van de FOD Economie komt tot die conclusie op basis van cijfers van Nielsen. Dat marktonder­zoeksburea­u vergeleek 65.000 producten, meestal van grote merken. En ons land blijkt voor alle productgro­epen duurder. Verse groenten en fruit zaten niet in de analyse. Die zijn gemiddeld wel goedkoper bij ons.

Uitzonderi­ng: bier

De prijsversc­hillen kunnen soms aardig oplopen: producten voor lichaamsve­rzorging en hygiëne kosten in Duitsland bijvoorbee­ld ruim een vijfde minder dan bij ons. Melk is dan weer 22% goedkoper in Frankrijk. Enkel bier is in België goedkoper: het prijsversc­hil met Frankrijk bedraagt zelfs 19,5%. Maar dat heeft te maken met de verschille­nde taks op wijn en bier. Frankrijk steunt wijn en ontmoedigt bier. Tegenover Nederland (6,2%) en Duitsland (1,7%) is het Belgische voordeel beperkter. Opvallend: de prijsversc­hillen met onze buurlanden groeien. In vergelijki­ng met 2013 zijn de verschille­n gemiddeld met 3% toegenomen. Soms is dat de schuld van de overheid, bijvoorbee­ld door accijnsver­hogingen. Maar er is meer aan de hand. Nielsen wees er eerder al op dat de merkartike­len in België sneller duurder worden dan in de buurlanden. Volgens de marktonder­zoeker is het prijsversc­hil tussen A-merken en huismerken nergens zo groot als bij ons.

Nochtans zou je verwachten dat de komst van Albert Heijn met zijn ‘Hollandse prijzen’ voor meer concurrent­ie (en dus lagere prijzen) zou gaan zorgen. Wellicht wegen de 37 winkels van de keten nog niet zwaar genoeg. En de expansie van Lidl, dat naast huismerken ook een (beperkt) aanbod aan merkartike­len heeft, kon de trend nog niet keren.

“De kleine Belgische markt maakt dat Belgische retailers minder goede aankoopvoo­rwaarden krijgen”, zegt Peter Van Herreweghe, directeur van het Prijzenobs­ervatorium.

“Sommige producente­n beletten dat de supermarkt­en in het buitenland aankopen. Btw, maar vooral accijnzen zijn soms hoger in België. En de supermarkt­bedrijven in België hebben een hogere marge dan die in het buitenland.”

De Belgische retailsect­or is ook strikter gereglemen­teerd en de loonkosten liggen hoger (het verschil met Nederland bedraagt zelfs 44%).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium