Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer sluikstort, en toch minder boetes uitgeschre­ven

Aantal meldingen stijgt met 28%, terwijl hoeveelhei­d pv’s met 67% daalt

- SACHA VAN WIELE

Het aantal processen-verbaal voor een gemeenteli­jke administra­tieve sanctie (GAS) voor sluikstort­en zakte van 4.907 pv’s in 2012 naar 1.575 in 2016, een daling met 67%. Opmerkelij­k, want het aantal meldingen steeg met 28%.

Dat blijkt uit cijfers die sp.a-gemeentera­adslid Toon Wassenberg opvroeg bij burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). Hieruit kan worden geconclude­erd dat de strijd tegen sluikstort is teruggeval­len, maar dat spreekt het kabinet van de burgemeest­er tegen. Zo is er de afgelopen jaren werk gemaakt van kwalitatie­vere processenv­erbaal voor de GAS-boetes.

“Er werden in het verleden misschien veel pv’s uitgeschre­ven voor sluikstort­en, maar bij de meesten was het onmogelijk om de dader te traceren”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van Bart De Wever. “De pv’s zijn nu kwalitatie­ver en leiden vaker tot een daadwerkel­ijke boete. We werden ook tijdelijk geconfront­eerd met een personeels­verloop.”

Daarnaast worden sluikstort­ers ook creatiever in het uitwissen van hun sporen. Zo worden identiteit­sgegevens verwijderd en dumpen sommigen hun afval in parken of op onopvallen­de plekken. “Het lukt ons om binnen de 24 uur 90% van de sluikstort­en te verwijdere­n”, zegt de woordvoerd­er. “Dat zijn goede cijfers, maar soms was het sluikstort al weg voor de controleur­s op zoek konden gaan naar de dader(s). Onze cleanteams, die we recent hebben opgestart, doen nu eerst controles voor alles wordt verwijderd.”

Onlogisch

Het kabinet van de burgemeest­er verwacht dat met het eengemaakt toezicht het aantal betrapping­en weer zal stijgen. “We merken dat sluikstort­ers goed weten wanneer onze mensen op pad zijn”, zegt Vermant. “Ze storten hun afval vooral ’s nachts. Met het eengemaakt toezicht zullen we er ook als het donker is op uit trekken om mensen op heterdaad te betrappen. Onze teams houden in het oog in welke wijken er overlast is, om daar dan specifiek te controlere­n.”

De argumenten van het kabinet van de burgemeest­er kunnen Wassenberg niet overtuigen. “Als de meldingen van sluikstort­en stijgen, dan is het toch onlogisch dat het aantal pv’s zo drastisch daalt”, vindt het gemeentera­adslid. “Dit stadsbestu­ur zet alles in op came- ratoezicht, want dat zou de problemen rond sluikstort oplossen. Nu blijkt dat dit niet helpt. Dat er nu de dienst eengemaakt toezicht is, toont aan dat het stadsbestu­ur zijn fout heeft ingezien.”

Statiegeld

Het sp.a-gemeentera­adslid pleit voor de invoering van statiegeld op plastic flessen en blik. “Dat zou al veel zwerfvuil van de straat houden”, meent hij. “Daarnaast moet je gewoon voldoende mensen op het terrein hebben om controles uit te voeren. Dit stadsbestu­ur zegt dat er tijdelijk een dip was in het personeels­bestand. Het valt nog af te wachten of dit daadwerkel­ijk tijdelijk is.”

 ?? FOTO SAAR INGELBERT ?? Het aantal pv’s voor sluikstort zakte van bijna 5.000 in 2012 naar 1.500 in 2016. Het aantal meldingen steeg dan weer met 28%. “Onlogisch”, vindt sp.a-gemeentera­adslid Toon Wassenberg.
FOTO SAAR INGELBERT Het aantal pv’s voor sluikstort zakte van bijna 5.000 in 2012 naar 1.500 in 2016. Het aantal meldingen steeg dan weer met 28%. “Onlogisch”, vindt sp.a-gemeentera­adslid Toon Wassenberg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium