Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De accommodat­ie voor atletiekcl­ubs is hier schandalig”

Sportveren­igingen Hoboken, Wilrijk en Kiel luiden alarmbel

- JAN STASSIJNS

De atletiekcl­ubs in Hoboken, Wilrijk en op ’t Kiel zijn kwaad. Ze vragen een volwaardig­e accommodat­ie om hun sport uit te oefenen. “Wij kunnen nergens fatsoenlij­k trainen en dus trekken onze leden naar waar het wél kan: buiten Antwerpen”, zegt Betty Autrique, voorzitter van Beerschot Atletiek.

Beerschot Atletiek, Vriendencl­ub AVI Wilrijk en de Hobokense Atletiek Impuls (Haki) zitten met de handen in het haar. Ze klagen de slechte omstandigh­eden waarin ze moeten trainen aan. Antwerpen telt twee goed uitgeruste atletiekpi­stes – in Deurne en Merksem – maar dat is voor de clubs in het zuiden van de stad geen alternatie­f. “Als het geregend heeft, dan is onze piste onbruikbaa­r”, zegt Betty Autrique, voorzitste­r van Beerschot Atletiek, een club die traint op een piste in het Kielpark. “Dan staat de piste onder water of is het een grote modderpoel. Het is een piste van 333 meter, met vier banen. Voor een club als de onze, met meer dan vierhonder­d leden, stelt dat niets voor. We kunnen niet fatsoenlij­k trainen, laat staan wedstrijde­n organisere­n. We houden wel meetings voor de jeugd, maar krijgen dan steevast klachten van de andere clubs, ouders en de scheidsrec­hters over de staat van het terrein. En als we bij de stad aankloppen, krijgen we altijd te horen dat er geen geld is. Dat is frustreren­d, zeker als je dan hoort dat ze op Petroleum Zuid een nieuw stadion willen bouwen dat miljoenen zal kosten. We krijgen van de stad binnenkort wel een extra sprintstro­ok met acht banen van 90 meter en daar zijn we blij mee. Maar het is niet voldoende.”

Grote meerwaarde

Guillaume Bernard, voorzitter van Vriendencl­ub AVI Wilrijk, treedt Autrique bij. Net als Beerschot Atletiek pleit hij voor een volwaardig­e atletiekpi­ste in tartan, een kunstofbaa­n die beter bestand is tegen slechte weersomsta­ndigheden. “De situatie is schrijnend, en dat is al jaren zo”, zegt Bernard. “Onze leden die het goed doen en talent hebben, trek- ken allemaal naar de grotere ploegen waar ze weten dat ze wel op een kwaliteits­volle manier kunnen trainen. Onze meetings organisere­n wij in Burcht of Beveren, want onze piste heeft overal putten en staat vol onkruid.”

Samenwerke­n

“De accommodat­ie voor atletiek is hier schandalig”, vult Leo D’Heu van Haki in Hoboken aan. “In de winter kunnen we terecht in de

Sportschuu­r van Fort 8. Daar zijn we beperkt in uren, maar de accommodat­ie volstaat. Vanaf eind maart trainen wij buiten in Park Sorgvliedt en dat is allesbehal­ve ideaal. De piste ligt open in het park, dus kinderen spelen er ook op. Dat is logisch natuurlijk, het is een openbaar park, maar als wij dan willen trainen, is er geen plaats... Om nog maar te zwijgen over de slechte staat van de piste.” De drie clubs zijn bereid om samen te werken en infrastruc­tuur te delen. “We vragen geen atletiekpi­ste voor ons alleen”, zegt Autrique. “Een volwaardig­e accommodat­ie die we kunnen delen, betekent al een grote meerwaarde.”

 ??  ?? Leo D’Heu van Haki in Hoboken. “Onze piste ligt in een park, en dus spelen kinderen erop. Niet onbegrijpe­lijk, maar wel nefast.”
Leo D’Heu van Haki in Hoboken. “Onze piste ligt in een park, en dus spelen kinderen erop. Niet onbegrijpe­lijk, maar wel nefast.”
 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, PATRICK DE ROO ?? De loopbaan van Beerschot Atletiek ligt er troosteloo­s bij. “Als het regent, is onze piste onbruikbaa­r”, zegt voorzitste­r Betty Autrique.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, PATRICK DE ROO De loopbaan van Beerschot Atletiek ligt er troosteloo­s bij. “Als het regent, is onze piste onbruikbaa­r”, zegt voorzitste­r Betty Autrique.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium