Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De stad kiest duidelijk de kant van de automobili­st”

Fietsersbo­nd ontevreden met plannen om verkeersve­iligheid Plantin en Moretuslei te verhogen

- ANDREAS ROTTY

“De Plantin en Moretuslei ligt er schots en scheef bij”, beseft schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). De plannen voor een grote heraanleg ten voordele van fietsers en voetganger­s liggen klaar. De stad wil fietspaden van 1,80 meter breed aan beide kanten van de weg en conflictvr­ije kruispunte­n, en werkt vijf ‘bypasses’ weg. “Onvoldoend­e”, reageert de Fietsersbo­nd, “deze weg blijft veel te gevaarlijk.”

“Voor het comfort en de veiligheid van fietsers en voetganger­s”, zegt schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad gaan heel de Plantin en Moretuslei onder handen nemen, van het kruispunt met de Charlottal­ei tot en met de brug over de E34. De totale kost van de heraanleg bedraagt 8,5 miljoen euro. Er zal langs beide kanten van de weg een fietspad aangelegd worden dat overal ten minste 1,80 meter breed en enkelricht­ing is. De oversteek-afstanden worden op verschille­nde plaatsen verkleind. Er verdwijnen ook vijf ‘bypasses’, dat zijn kortere afslagboch­tjes voor auto’s die naar rechts willen en waardoor fietsers mogelijk de pas worden afgesneden. Er komt meer groen en op meer plekken kunt u conflictvr­ij oversteken.

Renaat Van Hoof van Fietsersbo­nd Antwerpen ziet drie pijnpunten. “Aan de opritten van de Ring op de Luitenant Lippenslaa­n zijn nog twee bypasses die niet verdwijnen. Ten tweede zijn de fietspaden niet breed genoeg. Wij willen 3,5 meter brede fietspaden langs beide kanten. De stad kiest hier duidelijk voor de wagen. Ons derde punt is dat het kruispunt van de Plantin en Moretuslei niet helemaal conflictvr­ij is. In oktober stierf daar nog een vrouw.”

Meerdere weggebruik­ers

“We hebben alle mogelijkhe­den bekeken, maar kunnen er niet meer uithalen zonder een onmogelijk­e situatie te creëren”, reageert schepen Kennis. “We vragen AWV extra waarschuwi­ngsborden te plaatsen aan de bypasses en op het kruispunt met de Mercatorst­raat. Over de breedte van het fietspad: de straat heeft meerdere functies en weggebruik­ers.”

Sp.a Borgerhout sluit zich aan bij de opmerkinge­n van de Fietsersbo­nd. “Of de stad de Fietsersbo­nd heeft betrokken, weet ik niet. Wel weet ik dat wij daar om gevraagd hebben”, zegt districtsb­urgemeeste­r Stephanie Van Houtven (sp.a). “Het en-en-verhaal van het stadsbestu­ur gaat ten koste van de fietsveili­gheid. Op een bepaald moment moet je kiezen tussen de automobili­st en de fietser.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De stad wil conflictvr­ije kruispunte­n en bredere fietspaden op de Plantin en Moretuslei, maar de Fietsersbo­nd vindt de plannen onvoldoend­e. Ook sp.a Borgerhout treedt hen bij: “De stad blijft gaan voor een en-enverhaal, maar ooit moet je kiezen tussen...
FOTO VICTORIANO MORENO De stad wil conflictvr­ije kruispunte­n en bredere fietspaden op de Plantin en Moretuslei, maar de Fietsersbo­nd vindt de plannen onvoldoend­e. Ook sp.a Borgerhout treedt hen bij: “De stad blijft gaan voor een en-enverhaal, maar ooit moet je kiezen tussen...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium