Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met mijn inkomen kan ik alleen een caravan betalen als woning”

PVDA-filmpje met Eddie Lucas al ruim half miljoen keer bekeken op internet

- SACHA VAN WIELE

Eddie Lucas (32) vertelt in een aangrijpen­d filmpje van de PVDA hoe hij met zijn dochter van 3 jaar in een caravan terechtkwa­m op een kampeerter­rein in Wuustwezel. Een woonwagen waar de waterleidi­ng is kapotgevro­ren en zonder verwarming. Het filmpje werd ruim een half miljoen bekeken. Het kabinet van schepen Duchateau (N-VA) is niet te spreken over dit PVDA-filmpje.

Het filmpje zorgde in Antwerpen voor discussie tussen N-VA en PVDA. Er was de vraag of Eddie wel echt uit Antwerpen kwam en of het verhaal oprecht was? We vonden Eddie en vroegen het hem zelf.

Eddie Lucas heeft een job bij een sociale werkplaats in Brasschaat. Hij verdient maandelijk­s maximaal 1.400 euro bruto per maand. Tot twee jaar geleden woonde hij in Antwerpen. “Ik deelde een woning in Antwerpen met een gezin om zo de kosten te delen”, zegt Eddie. “Alleen werd het samenwonen met dit gezin steeds moeilijker. Het lukte niet meer en ik kwam op de straat terecht. Ik moest dus op zoek naar een woning, maar Antwerpen is onbetaalba­ar voor iemand met mijn inkomen. Zeker als je een appartemen­t zoekt met twee slaapkamer­s. Huren was uitgeslote­n. Ik zou al snel meer dan de helft van mijn inkomen kwijt zijn. Voor een sociale woning sta je jaren op een wachtlijst. Een appartemen­t kopen, was helemaal uitgeslote­n, want ik heb geen geld voor de notariskos­ten. Het enige wat overbleef was een caravan. Ik vond in Wuustwezel een camping waar ik mij ook kon domiciliër­en. Ik betaal de caravan nu af met 250 euro per maand en 350 euro voor de staanplaat­s op de camping.”

Flink ingeduffel­d

Met het vriesweer van enkele weken geleden sprongen de waterleidi­ngen en ging de verwarming stuk. In het filmpje zit Eddie stevig ingeduffel­d met zijn dochter op de arm. Hij had aangeklopt bij het OCMW van Wuustwezel voor hulp. Hij moest dan wel naar het kantoor komen op afspraak.

“Alleen lukt mij dat niet, want ik kan niet wegblijven van mijn werk”, zegt Eddie. “Bovendien had ik dringend hulp nodig.” Om toch warm te zitten, verbleef hij toen enkele dagen op hotel. “Wat mij nog eens voor extra kosten plaatste”, zegt Eddie.

Eddie is een PVDA-militant. Hij leerde de partij kennen tijdens de discussie over een mogelijke nieuwe beheerder voor het inloopcent­rum voor daklozen De Vaart. “Ik was zelf niet dakloos, maar ik zocht iemand die mij kon helpen met budgetbege­leiding”, zegt Eddie. “Als jongere groeide ik op bij begeleid wonen. Ik heb nooit geleerd hoe ik met financiën moest omgaan. De Vaart kon mij helpen. Maar met heel de discussie over dit inloopcent­rum viel dit weg.”

Fatsoen

Antwerps schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) is scherp over het filmpje van PVDA. “Een PVDA-militant die 600 euro per maand betaalt, exclusief nutsvoorzi­eningen, en in tegenstell­ing tot wat het filmpje doet vermoeden niet in Antwerpen woont en ruzie krijgt met wie hij samenwoond­e, wordt nu opgevoerd als hét ultieme bewijs van een koud beleid”, zegt Michael Lescroart, woordvoerd­er van Duchateau.

“We zijn verdorie achter een resem leugens in dit filmpje gekomen nadat we de man wilden opzoeken om hulp te bieden. PVDA moest bekennen dat hij niet eens in Antwerpen woonde en hulp dus niet noodzakeli­jk was. Los van de persoonlij­ke situatie van de man kan ik alleen maar concludere­n dat PVDA mensen in precaire situaties uitbuit. Dat moet me van het hart. PVDA gelooft niet in eigen verantwoor­delijkheid. Ook niet als het om fatsoen gaat.”

 ?? FOTO RR ?? Eddie Lucas in het filmpje met zijn dochter op de arm.
FOTO RR Eddie Lucas in het filmpje met zijn dochter op de arm.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium