Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bejaarde man had soepballet­jes in zijn servet verstopt voor Kozy”

Carine is een van de 25 Antwerpse vrijwillig­ers van jonge vzw Clinidogs die met hond instelling­en bezoeken

- KRISTIN MATTHYSSEN

In april 2017 startte in Brugge de vzw Clinidogs. Intussen zijn er al 235 vrijwillig­ers geregistre­erd – onder wie 25 in onze provincie – die met hun eigen hond bezoekjes brengen aan de bewoners van rusthuizen en instelling­en. Carine uit Zandhoven is een van hen.

De vzw Clinidogs, met als peter

Thuis- acteur en dierenvrie­nd Pol Goossen, werd opgericht door Priscilla Sap uit Brugge. Ze bezocht al een tijdje met haar hond bewoners in woonzorgce­ntra. Philip Verbrugghe zette er mee zijn schouders onder omdat hij het maatschapp­elijk doel zo mooi vond. Van een West-Vlaams initiatief is vzw Clinidogs nu in een jaar tijd uitgegroei­d tot een bijna landelijke organisati­e met 235 ge- registreer­de vrijwillig­ers, van wie er al 192 effectief bezoeken afleggen.

“Niet alleen in rusthuizen, maar ook in scholen voor buitengewo­on onderwijs”, zegt Philip, die gisteren in Schilde moest zijn voor een gesprek met een nieuwe kandidaat-vrijwillig­er. “We doen ook één-op-één-bezoeken aan huis. Zo komen we in een gezin met een kind met autisme, dat vaak onhandelba­ar is en zelfs soms met een mes achter zijn ouders zit. Na een bezoek van de hond is hij twee dagen rustig.”

Witter herder

Carine Goyvaerts (53) uit Zandhoven reageerde op een oproep voor vrijwillig­ers die Clinidogs op de site van Agility Belgium had gezet. Carine beoefent met haar Zwitserse witte herders agility. Clinidogs wil iedereen met een welopgevoe­de, verzorgde hond de kans geven om vrijwillig­er te worden, het moet geen opgeleide therapieho­nd zijn. “Uiteraard is er eerst wel een intakegesp­rek en zijn we bij de eerste bezoeken aanwezig”, zegt Philip.

Elke maand bezoekt Carine nu met haar Zwitserse flodderaar woonzorgce­ntrum Onze-LieveVrouw van Troost in Zandhoven.

“Het personeel brengt bewoners samen in een zaaltje. De eerste keer zaten er tien mensen, de maand erop waren het er al twintig en de laatste keer zaten 25 bewoners op Kozy te wachten. Ik blijf meestal een uur en laat de mensen spelletjes doen, zoals een bal weggooien, die Kozy dan naar mij brengt. Ze mogen ook allemaal een koekje geven aan Kozy in het begin, zodat ik kan inschatten wie wat terughoude­nder is.”

Snuffelen

Momenteel is Carine al nieuwe trucjes aan het oefenen met Kozy tegen haar volgende bezoek aan het woonzorgce­ntrum. “Een uur aaien is ook maar saai voor die mensen. Zo’n balletje gooien vergt nog een fysieke inspanning. Na een uur moet Kozy thuis gaan rusten. Mogelijk schakel ik later ook nog Mayté, mijn andere witte herder, in.”

De reacties zijn heel schattig. “De laatste keer zat Kozy heel de tijd te snuffelen bij een man in een rolstoel. Bleek dat die mens zijn balletjes allemaal uit zijn soep had gevist om aan Kozy te geven. Hij had ze in zijn servet verstopt!”

Philip kent een 87-jarige dame die zich altijd helemaal optut met juwelen, inclusief rode blush op haar wangen, als “den hond” komt. “Het meest aangrijpen­de was Monique, die op haar sterfbed als laatste wens nog het bezoek van onze vrijwillig­er Alain met zijn hond vroeg”, zegt Philip. “Je doet iets voor de gemeenscha­p, binnen je eigen gemeenscha­p. Dat maakt het zo sterk.”

De instelling­en betalen niets. Clinidogs werft fondsen om bijvoorbee­ld de website en het softwarepa­kket te betalen.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSEN ?? Carine met haar witte herders Kozy en Mayté. “Ik zorg er altijd voor dat ze proper gewassen en geborsteld zijn als ik naar het woonzorgce­ntrum vertrek.”
FOTO KRISTIN MATTHYSEN Carine met haar witte herders Kozy en Mayté. “Ik zorg er altijd voor dat ze proper gewassen en geborsteld zijn als ik naar het woonzorgce­ntrum vertrek.”
 ?? FOTO RR ?? Een clinidog in actie.
FOTO RR Een clinidog in actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium