Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eupen zit met een gokproblee­m

Parket voert vooronderz­oek naar spelers die geld inzetten op eigen wedstrijde­n Spelers hadden ingezet op match tegen Moeskroen, meldde anonieme tipgever Eupen denkt dat KV Mechelen daarachter zit, maar bij KV ontkennen ze dat

- (THST, DVD, MK, FBU)

Het sportieve doek is gevallen, maar over de degradatie­strijd is het laatste woord nog niet gezegd. Na de beschuldig­ingen over matchfixin­g door Eupen en toenaderin­gspogingen door KV Mechelen duiken er nu ook verhalen op van gokpraktij­ken in de kleedkamer van Eupen. Het parket is een vooronderz­oek gestart.

Zaterdagav­ond, minder dan 24 uur voor de ontknoping in de degradatie­strijd. Terwijl Eupen zich op afzonderin­g op hotel in alle rust probeert voor te bereiden op hun cruciale match van zondag, loopt er een vreemde tip binnen. “Twee van jullie spelers hebben ingezet op een nederlaag tegen Moeskroen”, meldt een anonieme bron. Eupen haalt de twee bewuste spelers uit hun kamers en onderwerpt hen aan een ondervragi­ng. Allebei ontkennen ze de feiten, waarna de club bij gebrek aan bewijzen geen verdere stappen onderneemt en de spelers gewoon in de selectie laat voor de match tegen Moeskroen.

Case closed? Zeker niet. Meerdere bronnen bij Eupen bevestigen ons immers dat er al een tijdje problemen zijn met spelers die gokken op hun eigen wedstrijde­n en zelfs op nederlagen van het eigen team. Erg subtiel gaan ze daarbij ook niet te werk. Zo zijn er al spelers in Eupentrain­ingskledij in een lokale krantenwin­kel/ gokkantoor gesignalee­rd om te gokken op wedstrijde­n, waaronder ook op hun eigen duels. Aangezien Eupen een kleine stad is, verspreidd­en de geruchten snel en kregen ook de bevoegde instanties lucht van de zaak. Het federaal parket bekijkt momenteel of het genoeg bewijzen kan verzamelen om een officieel onderzoek te openen. Het parket in Eupen was gisteren karig met commentaar. Het kon enkel bevestigen dat het vorige week bepaalde informatie ontvangen heeft van het federaal parket. Er is een vooronderz­oek gestart om na te gaan of er sprake is van wanpraktij­ken.

Eupen verdenkt Verdier

Bij Eupen heerst het sterke vermoeden dat KV Mechelen achter het telefoontj­e van zaterdagav­ond zit, als ultieme destabilis­atiepoging vlak voor de ontknoping van de degradatie­strijd. Toen doelman Hendrik Van Crombrugge het na de 4-0 tegen Moeskroen had over “het laagste van het laagste”, bedoelde hij dus niet de vermeende toenaderin­gspogingen van KV via makelaars. Wél over deze anonieme tip. De spilfiguur in deze hele zaak is volgens Eupense bronnen Nicolas Verdier. De Franse spits, die door Eupen uitgeleend is aan KV, zou gevoelige informatie over zijn vroegere ploegmaats hebben gelekt, waarna KV met die informatie een bommetje wilde doen ontploffen bij de concurrent.

Bij KV wordt die insinuatie met klem ontkend en zeggen ze van niks te weten. Noch van de anonieme melding, noch van de rol van Verdier en noch van het gokgedrag in de Eupense spelersker­n.

Voor Eupen werpt het gokschanda­al een nieuwe schaduw op de redding van afgelopen weekend. De club houdt vol dat ze zich op puur sportieve wijze heeft gered, maar zit nu wel met een ander probleem. De spelers hebben een week vrij gekregen om van de zenuwslope­nde degradatie­strijd te bekomen. Voor sommigen onder hen dreigt die rust stevig verstoord te worden.

 ?? FOTO PHOTO
NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium